//

Тижневий огляд: переслідування християн (01.10. - 06.10.)

1жовтня повідомляється, що одна дитина загинула і декілька дітей отримали поранення внаслідок нападу на церкву в столиці Кенії Найробі. Найімовірніше, було підірвано ручну гранату, в англіканській церкві св. Полікарпа незабаром після початку недільної ранкової Літургії для дітей віком від 6 до 10 років.

 

Урядові функціонери Лаосу заарештували 3 протестантських служителів  в рамках суворих заходів щодо релігійних угрупувань. Захисники прав людини повідомляють, що протестантських лідерів утримують в «жорстоких тюремних умовах», крім того, їх заарештували без будь-яких формальних звинувачень.

 

Протестантського єпископа до втрати свідомості побив натовп мусульман, які атакували в Лахорі його церкву, погрожуючи повбивати християн як помсту проти виходу фільму "Невинність мусульман".

 

Стало відомо про акт вандалізму в нігерійському місті Зіндер. Протестантська Winner Chapel стала жертвою прихильників ісламу, які протестують проти фільму «Невинність мусульман». Одночасно в Зіндер була розграбована католицька церква.

 

У французькому місті Діжон група підлітків північноафриканського походження закидала камінням і каштанами католицьку церквупід час Літургії.

 

За даними 2 жовтня читаємо, щоситуація християн в сирійському Алеппо, де тривають запеклі бої між армією і загонами повстанців, все більш погіршується, пише kipa / apic з посиланням на ліванську газету «Daily Star». Бойові дії проходять також в центральних районах міста, населених переважно християнами.

 

3 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що китайська влада продовжує переслідування щодо «домашніх» церков. China Aid Association стало відомо про рейд в одну з 10 існуючих у місті Куча  «домашніх» спільнот. Влада вважає «домашні» церкви «єретичними культовими організаціями» і прагне придушити їх поширення.

 

Християн дискримінують в Європі, а їх право на свобідне висловлювання обмежують – визнали у Брюсселі учасники семінару, організованого консерваторами і християнськими демократами Європарламенту. Депутати закликали розпочати дискусію про відносини між демократією і релігією.

 

Вандали за допомогою фарборозпилювача написали антихристиянське гасло на дверях францисканського монастиря в Єрусалимі. На опублікованих в Інтернеті фотографіях видно двері монастиря Святого Франциска, на яких синьою фарбою на івриті написано образу на адресу Ісуса Христа.

 

Згідно з інформацією за 4 жовтня читаємо, що на додаток до заклику не допустити втягнення невинних цивільних осіб в конфлікт, що вибухнув в Сирії, і їх загибелі, християнські церкви Сирії звернулися до світової спільноти іззакликом врятувати від знищення пам'ятки історії та культури країни.

 

 Радикально налаштовані індуїсти продовжують здійснювати акти насильства щодо протестантських громад в Індії. У вересні двічі постраждали члени Philadelphia Fellowship в селі Вханпурі, район Балод, штат Чхаттісгарх, пише Open Doors.

 

У Пакистані після розміщення в інтернеті фільму «Невинність мусульман» тривають вбивства християн. 5-м християнином, убитим за останні 5 тижнів, став 30-річний християнин Зуліфікар Масіх.

 

Адвокати позивача у справі проти Рімші Масіх - християнки, заарештованої за «богохульство» і потім звільненої під заставу,  в даний час здійснюють «обструкціоністську тактику з єдиною метою - протягнути час і запобігти остаточному звільненню дівчини», пояснив в інтерв'ю Fides Пол Бхатті - президент Всепакистанського альянсу меншин і спеціальний радник прем'єр-міністра з питань національної гармонії.

 

На Мадагаскарі вбито єзуїта о. Бруно Рахаразона, який походив з цієї країни. Загинув отець, найімовірніше, 30 вересня, коли його автомобіль знайшли на узбіччі дороги.

 

Банер з написом «Віра - Перша. Стоп лайцизаціі» з'явився на головній пішохідній вулиці польського міста Жешув. Розтяжка стала відповіддю жешувського руху «Стоп лайцизаціі» на заяви про те, що в місті будуть вивішені плакати на підтримку атеїзму, які вже розміщені в Любліні.

 

7 жовтня повідомляється, що фонд «Варнава» переправив християн з Судану в зв'язку з напругою, що виникла в країні через відділення півдня в минулому році. Організація, яка підтримує переслідуваних християн у всьому світі, перевезла близько 500 християн у Південний Судан в рамках великої операції з порятунку двох тисяч жінок і дітей, що знаходяться в пастці на півночі.