//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (9.07. –15.07.)

Понеділок. У понеділок, 9 липня, Святіший Отець здійснив приватний візит домонастиря Отців Вербістів у Немі, в якому він проживав під час Другого Ватиканського Собору, беручи участь, як богослов-експерт, в приготуванні його документів. Під час короткого візиту Папа зустрівся з учасниками Генеральної Капітули Чину та спільнотою Генеральної Курії Товариства Божого Слова. Він помолився перед Найсвятішими Тайнами, і, після привітальних слів Головного Настоятеля, звернувся до присутніх місіонерів. Святіший Отець побажав щедрих Божих благодатей і натхнення Святого Духа для Генеральної Капітули Отців Вербістів, та уділив їм своє Апостольське благословення.

 

9 липня Префект Верховного Трибуналу Апостольської сигнатури, вищої судової інстанції Святого Престолу, Архиєпископ Реймонд Лео Бьорк, під час зустрічі із журналістами охарактеризував хвилю витоків конфіденційних документів, як один з «найтяжчих злочинів». Єрарх попередив, що винних треба знайти і «належним чином покарати».

 

Вселенський Архиєрей Бенедикт XVI славиться своєю освіченістю та глибокою обізнаністю у багатьох сферах. Нещодавно всесвітньої слави диригент Даніель Баренбойм висловив думку, що музична обізнаність Папи Бенедикта XVI величезна. «Папа – справжній музикант, навіть якщо сам не займається музикою», - сказав диригент в інтерв’ю для Ватиканського Радіо.

 

У Ватикані обрали нову, більш сувору стратегію щодо ЗМІ, відповідно до якої за публікацію неправдивої інформації їм погрожує позов до суду. Тепер настав кінець толеруванню, яке було раніше характерним для цих відносин

 

Вівторок. Апостольська нунціатура у Словаччині виступила із заявою від імені Апостольського Престолу, у якій пояснила ситуацію з недавньою відставкою Архиєпископа Трнави Роберта Безака. Відставці Архиєпископа передували ряд ретельних досліджень його діяльності та ситуації в Архиєпархії Трнава.

 

Середа. В очікуванні швидкого візиту Папи Бенедикта XVI до Лівану у вересні єпископи закликали віруючих «прийняти живу участь в недільних і святкових Літургіях», а також, починаючи з неділі 15 липня, до читання спеціальної молитви, приуроченої до підготовки Папського візиту. Отці-мароніти торкнулися також внутрішньої  ситуації в країні, кажучи про свою «стурбованість кризою і застоєм, що панують в Лівані, помітною відсутністю довіри в народі і сумнівами, пов'язаними зі здатністю держави захистити суспільство». Вони вважають, що візит Понтифіка принесе користь і для їхньої країни і для всього Близького Сходу.

 

У середу, з нагоди літургійного спомину св. Бенедикта покровителя Європи та понтифікату теперішнього Папи, у літній резиденції Вселенських Архиєреїв у Кастель Ґандольфо відбувся концерт організований диригентом Даніелем Баренбоймом та виконавцями з Оркестру «Західно-Східний Диван». На заході був присутнім Президента Італійської Республіки Джороджо Наполітано. Дякуючи після концерту диригентові та музикантам, Святіший Отець зазначив, що музика є гармонією відмінностей, і це можна щоразу побачити перед початком концерту, коли відбуваються настроювання музичних інструментів. З багатогранних тембрів різних інструментів може вийти «сим-фонія», яка досягається наполегливою працею та терпеливістю кожного музиканта. У цьому контексті Папа скерував думку до «великої симфонії миру між народами, яка ніколи цілковито не сповнилася».

 

Четвер. Камердинер Папи Бенедикта XVI Паоло Габріеле, звинувачений в незаконному зберіганні та передачі конфіденційних документів пресі, залишиться під вартою до закінчення слідства у його справі.

 

Президент Польщі Броніслав Коморовський запросив Бенедикта XVI вдруге відвідати країну. Як повідомила канцелярія президента, 12 липня глава держави написав у Ватикан, що Польща буде щаслива прийняти Папу і «розділити з ним його радості і турботи».

 

П’ятниця.На подорожБенедикта XVI до Лівану з радістю чекають на Близькому Сході не лише католики, але також і християни інших визнань. Про це в листі від 10 липня пише до Папи греко-православний патріарх Антіохії Ігнатій IV Хазім.

 

Бенедикт XVI під час свого літнього перебування у Кастель Гандольфо працює над третьою частиною своєї книги «Ісус із Назарету». Як зазначив о.  Федеріко Ломбарді, він хоче закінчити рукопис до кінця літа.

 

Президент Італії Джорджо Наполітано зазначив, що за 6 років його перебування на високій посаді, одним із найкращих досвідів стали взаємини з Бенедиктом XVI. В інтерв'ю «L'Ossevatore Romano» політик наголосив, що з Папою їх об'єднує багато спільного, а також почуття великої і взаємної поваги.

 

Закінчилося паломництво членів першої групи Папської швейцарської гвардії по стопах свого небесного покровителя св. Мартіна. Паломництво тривало з 4 липня по території Австрії, Угорщини та Словаччини.

 

Субота. Архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер критикує поляризацію серед німецьких католиків. Деякі богослови, католицькі академії та засоби масової інформації є складними і антипапськими, – заявив новий префект Конгрегації Доктрини Віри.

 

Неділя. У неділю, 15 липня, Папа Бенедикт XVI залишив стіни літньої резиденції у Кастель Ґандольфо, щоб відвідати вірних в містечку Фраскаті. Тут, на площі перед місцевим кадетральним храмом, Єпископ Риму очолив Євхаристійне богослуження, після якого повернувся до Папського палацу в Кастель Ґандольфо. «Будьте об’єднані між собою та, одночасно, будьте відкритими, місіонерами. Залишайтеся міцними у вірі, закоріненими в Христі через Боже слово та Пресвяту Євхаристію, будьте богомільними та завжди зв’язаними з Христом, як гілки з виноградною лозою, і, одночасно, ідіть, та несіть усім Його благовість» – побажав Папа вірним містечка Фраскаті.

 

Опівдні Святіший Отець повернувся у Кастель Ґандольфо, де разом із вірними помолився Богородчну молитву «Ангел Господній». Своє навчання перед молитвою Папа присвятив спогадам про діяльність св. Бонавентури. Основним натхненням всього життя св.  Бонавентури, як і його теології, є Ісус Христос. Це центральне місце Христос займає і в читанні апостола - знаменитому гімні св. Павла до Ефесян (Еф 1, 3-14), який починають слова: «Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Який благословив нас у Христі всяким духовним благословенням у небесах». Цей гімн апостола Павла є баченням історії, до поширення якого в Церкві причетний св. Бонавентура: центром всієї історії є Христос, який також приносить новизну і відродження в будь-яку епоху. «Дорогі друзі, попросимо Пресвяту Діву Марію, яку завтра будемо вшановувати як Матір Божу з гори Кармель, щоб допомогла нам, як Франциску і Бонавентурі, щедро відгукнутися на заклик Господа до проповідування Його Євангелія спасіння словом, але перш за все, всім життям», - закликав Понтифік.

 

Католицька Церква та державна влада Парагваю запрошують Бенедикта XVI в липні 2013 р. відвідати країну. Візит вони пропонують об'єднати з подорожжю Папи до Бразилії на Всесвітні дні молоді. Представники Церкви і держави переконують, що їхня країна дійсно потребує слова Святішого Отця

 

Радимо перечитати проповідь Святішого Отця Бенедикта XVI, названу однією з найвеличніших промов про Хрещення.

 

Пропонуємо до вашої уваги текст промови Папи Бенедикта XVI на зустрічі з учасниками руху «Оновлення в Святому Дусі» з нагоди 40-ї річниці від заснування руху.