//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (6 – 12 листопада)

Понеділок.  В понеділок, 7 листопада, Папа Римський Бенедикт XVI прийняв вірчі грамоти нового посла Німеччини при Святому Престолі, пана Райнхарда Швеппе. Бенедикт XVI зазначив багато хороших результатів співпраці Ватикану та Федеративної Республіки Німеччина і побажав новому послу гарного початку місії та успіхів у вирішенні поставлених завдань.

Схвильований серією нападів на мечеті, церкви і поліцейські дільниці, що останнім часом відбувались в Нігерії, Папа Бенедикт XVI закликав припинити ці терористичні акти. Як відомо, в наслідок атак, скоєних ісламською сектою Боко Харам, уже загинуло 150 людей і ще сотні поранено.

 

Вівторок. Журнал Forbes оприлюднив список найвпливовіших людей у світі за 2011 рік. Сьоме місце у цьому списку посів Римський Архиєрей – Папа Бенедикт XVI.


Цього дня у Новосибірську було відкрито новий єпархіальний центр. Він створений для того, щоб задовольняти потреби зростаючої католицької громади Сибіру. У церемонії відкриття взяли участь всі католицькі єпископи в Росії: Архиєпископ Паоло Пецці з Москви, Клеменс Піккель із Саратова та Кирило Kлимович з Іркутська.


Середа. Цієї середи на площі св. Петра зібралось близько 10 тисяч вірних, які прибули на загальну аудієнцію з Папою. Святіший Отець роздумував над Псалмом 119 (118). Бенедикт XVI пояснив: «Увесь псалом пройнятий любов'ю до Слова Божого: він поклоняється його красі, рятівній силі, здатності дарувати радість і життя. Це тому, що закон Божий не є тяжким ярмом рабства, а даром благодаті, який робить вільними і провадить до щастя.» Особливу увагу Понтифік звернув на рядок 57, в якому говориться, що Господь повинен бути «часткою» віруючого. Папа наголосив, що це є радикальний вибір – мати Бога як єдине добро, і зберігати Його Слово як найдорогоцінніший дар. Він також додав, що Господь і Його Слово повинні бути нашою «землею», на якій ми повинні жити в єдності та радості.


Як повідомив Посол Колумбії при Апостольській Столиці, 10-річна колумбійська дівчинка, яка 17 жовтня була звільнена викрадачами, особисто подякує Папі Бенедикту XVI за його заступницькі молитви.


Конгрегація Католицької Освіти, на основі широких консультацій та матеріалів, представлених національними конференціями єпископів, видала «Душпастирські вказівки щодо пробудження священичих покликань».


Владика Хосе Ф. Адвінкула, єпископ Сан Карлос (Філіппіни), був висунутий на посаду Архиєпископа Митрополії Капіс (Філліпіни). Він заступив на місце Архиєпископа Онесімо Кадіс Ґордонсілло, який пішов у відставку через досягнення вікового обмеження.


У цей день Владика Жан-Поль Рандріаманана, єпископ-помічник Антананаріво (Мадагаскар), відійшов до Господа у 61-річному віці.


Владика Джузеппе Анфоссі, подав у відставку з посади єпископа Аосту (Італія). На його місце був обраний отець Франко Ловіґнана.


Територіальна Прелатура Обідушу (Бразилія) була переіменована в Єпархію, а Владика Бернардо Йоханнес Балман, O. F. M., єпископ-прелат в Обідуш (Бразилія), був обраний єпископом Обідушу.


Четвер.  Провідники Єпископської конференції Канади, прибувши на аудієнцію до Папи, представили Святішому Отцю Бенедикту XVI новий переклад міссалу на англійську мову.


Невеличке містечко Нац-Шіавес, що на півночі Італії, проголосило Папу Бенедикта XVI своїм почесним громадянином. У Нац-Шіавес народились прабабуся і бабуся Понтифіка по маминій лінії.


Церемоніал папських Літургій, монс. Гвідо Маріні, розповів про те, наскільки Святіший Отець Бенедикт XVI уважний до усіх деталей Літургії. Папа дбає про те, щоб «розвивати літургію, як святкування таємниці Христа», і «часто повторює, що Літургія є найбільшим актом адорації Церкви». Бенедикт XVI також вважає дуже важливим споглядати на розп’яття під час відправи Євхаристії. Він каже, що у момент освячення важливо, щоб кожен скерував свій погляд і серце «на того, Хто є в центрі, на Господа, для того, щоб відновити Його жертву любові заради спасіння усіх».


У четвер, 10 листопада, Папа Бенедикт XVI прийняв у Ватикані делегацію Ради Глав релігій Ізраїлю. На зустріч прибули Верховний Рабин Ізраїлю Йона Метцґер, латинський Патріарх Єрусалиму Блаженніший Фуад Туаль, Глава мусульманських імамів Ізраїлю Мохамед Кіуан та інші. Приймаючи провідників релігійних спільнот Ізраїлю, Святіший Отець звернув увагу на обов’язок поширювати мир у Святій Землі.


В цей день Архиєпископ Франциско Монтесільйо Паділья, апостольський нунцій Соломонових островів та Папуа Нової Гвінеї, був призначений Апостольським нунцієм Танзанії.


П’ятниця. В медіа поширилась інформація про те, що Святіший Отець збирається відвідати Мексику та Кубу з апостольським візитом. Відповідаючи на питання журналістів, отець Федеріко Ломбарді пояснив, що Папа справді розглядає таку можливість. Ця подорож мала би відбутись навесні.


Відтепер веб-сторінка Радіо Ватикану публікуватиме науки Папи та головні події з життя Святого Престолу ще й на івриті.


З 9 по 12 листопада в Еквадорі відбувся ІІ Національний Конгрес Сім’ї, темою якого була «Еквадорська сім’я в місії: робота і служіння людині та загальному благу». Папа Бенедикт XVI написав до учасників Конгресу послання, в якому нагадав, що сім'я, яка виникає з любові чоловіка і жінки, з їхньої повної та щирої прихильності до шлюбу, не є приватною реальністю, замкненою в собі. Зважаючи на її належне покликання, вона чудово діє у вирішальному значенні для загального блага суспільства та місії Церкви.


Те, що Папа почав використовувати рухому підставку під час ходи через храм св. Петра, викликало чималий ажіотаж у ЗМІ. Поширилися повідомлення про те, що Бенедикт XVI погано себе почуває і йому важко ходити. Проте, представники папського кола заперечили це і повідомили, що платформа служить для того, що Папу було краще видно і, щоб він себе впевненіше почував, оскільки втомлюється під час довгих переходів.


В п’ятницю, 11 листопада, спочив у Господі 83-річний Архиєпископ Джон Френсіс Донохью, почесний Архиєпископ Митрополії в Атланті (США).


Владика Карлос Альберто де Піньйо Морейра Асеведо, єпископ-помічник Лісабону (Португалія), був призначений делегатом Папської Ради з питань культури.


Владика Станіслав Штефанек, C. Chr., залишив посаду єпископа Ломжу (Польща), через досягнення граничного віку. На його місце заступив отець Януш Богуслав Степновскі.


А також у віці 80-ти років до Господа відійшов Владика Домініко Тарчізіо Кортезе, почесний єпископ Мілето-Нікотера-Тропеа (Італія).


Субота. В суботу до Ватикану прибув Президент Європейської Ради. Він зустрівся зі Святішим Отцем Бенедиктом XVI, Держсекретарем Апостольської Столиці кардиналом Тарчізіо Бертоне та Архиєпископом Домініком Момберті, який відповідає за міждержавні відносини.


12 листопада в Клементійському Залі Апостольського палацу у Ватикані Бенедикт XVI зустрівся з учасниками конференції "Дорослі стовбурові клітини: освіта і майбутнє людини та культури", яка проходила 9-11 листопада в Римі з ініціативи Папської Ради з культури. Святіший Отець зазначив, що наука дає можливість досліджувати різні аспекти людського життя, проте, якщо забути про такі виміри, як безсмертя душі і гідність особи, існує небезпека, що дослідження набудуть глибоко утилітарного характеру. Понтифік звернув увагу на те, що такі етичні проблеми не виникають, коли стовбурові клітини беруть із тканин дорослого організму, з крові пуповини в момент народження, або з плодів, які померли природною смертю.


З нагоди майбутнього візиту Папи Бенедикта XVI до Беніну Радіо Ватикану випустило аудіо-диск, який містить вісім пісень африканських співаків. Колекція пісень носить назву «Afrika tenda amani!», що в перекладі означає «Африко, примирись!». Папський візит, що триватиме 18 - 20 листопада, проходитиме під гаслом «Церква у Африці на службі примирення, справедливості та миру».


Дехто з протестантів Німеччини залишилися незадоволеними зустріччю з Папою під час його апостольської подорожі. Євангелисти закидають, що Святіший Отець не виправдав їх екуменічних сподівань і недооцінив постаті Лютера. Відповідаючи на ці закиди, Голова екуменічної комісії католицького єпископату, єпископ Герхард Людвиг Мюллер, пояснив, що деякі з заяв протестантів під час зустрічі були «безнадійними і полемічними». Щодо того, що Папа недооцінив Лютера, єпископ Мюллер сказав, що самому Лютерові мало йшлося про його власну особу. Ще один член екуменічної комісії єпископату, єпископ Ганс-Йохен Яшке, заявив, що це непорядно представляти Папі список постулатів і оцінку щодо цього списку плодів його паломництва до Німеччини.