//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (4.03 – 10.03)

Неділя. У неділю, 4 березня, Папа Бенедикт XVI здійснив душпастирський візит до парафії святого Жана-Баттіста де ля Саль, Небесного покровителя вихователів. Святіший Отець управляє своєю дієцезією через спеціально призначеного кардинала-вікарія, але в період Адвернту та Великого Посту особисто відвідує окремі парафії. Після вступного слова пароха розпочалося Євхаристійне богослужіння. Понтифік зауважив, що кожен з нас, як апостоли, потребує вийти на гору Преображення, щоб отримати Боже світло. «І саме в особистій та спільнотній молитві ми зустрічаємо Господа, не як ідею чи етичну пропозицію, але – як особу, яка бажає будувати з нами стосунки, бажає бути приятелем, бажає оновити наше життя, вчиняючи його подібним до свого». Папа також наголосив на тому, що така зустріч з Богом не є виключно особистою справою і про те, що Євангеліє потрібно звіщати та проповідувати усім. «Не чекаймо, поки прийдуть інші, приносячи вам відмінні послання, що не ведуть до справжнього життя, самі будьте місіонерами Христа для ближніх.»

В цей день у віці  84-рьох років до Господа відійшов владика Джон Чарльз Рейс, почесний єпископ Трентону (США).

 

Понеділок. 5 березня у Римі розпочалася ХХІІІ зустріч про значення Таїнства сповіді, організатором якої є Апостольська Пенітенціарія. «Наша зустріч має на меті зміцнити компетенцію та знання сповідників, щоб під час уділення Таїнства сповіді, вони завжди керувалися вченням Католицької Церкви», – підкреслив єпископ Джанфранко Джиротті.

У понеділок Папа здійснив ряд призначень у Конгрегації Євангелізації Народів. Новими членами цієї Конгрегації стали: кардинал Антоніо Канізарес, префект Конгрегації Божого Культу і Дисципліни Таїнств; кардинал Лоран Пасінья, Архиєпископ Кіншасі, а також Архиєпископ П'єр Луїджі Челата, секретар Папської Ради з міжрелігійного діалогу; Архиєпископ Хосе Октавіо Руїз Аренас, секретар Папської Ради з нової євангелізації і єпископ-емерит Калькутти Джозеф Калатіпарамбіл, секретар Папської Ради душпастирства мігрантів та подорожуючих.

 

Вівторок. Державний Секретар Апостольської Столиці кардинал Тарчізіо Бертоне надіслав телеграму співчуття від імені Папи Бенедикта XVI на ім’я архиєпископа Юзефа Міхаліка, Президента Єпископської Конференції Польщі, з приводу залізничної катастрофи, яка трапилася 3 березня на півдні країни, забравши життя 16-ти людей.

6 березня Архиєпископ Френсіс Чулікат, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН, скерував звернення до 56-ої сесії Комісії ООН, звертаючи увагу на складну ситуацію жінок, які проживають в сільській місцевості, особливо у бідних країнах. Єрарх зазначив, що ці жінки часто зазнають принижень, працюють в складних умовах і отримують неадекватну оплату, позбавлені доступу до хорошого харчування і води, та незахищені від насильства.

У вівторок Святіший Отець заснував нову єпархію в Індії. Монсеньйор Куріакосе Бхаранікулангара був призначений Архиєпископом новоутвореної єпархії Фарідабаду.

 

Середа. Своє повчання під час загальної аудієнції середи, яка цього року вперше відбулась на площі св. Петра, Папа Бенедикт XVI присвятив значенню мовчання у взаєминах з Богом. «Тиша, – сказав Бенедикт XVI, – може розчистити внутрішній простір в глибині нас самих, щоб там міг оселитися Бог, щоб Його слово тривало в нас, щоб любов до Нього закоренилася в наших думках і серці та оживляла наше життя». Понтифік звернув увагу також на трудний для сприйняття аспект «Божого мовчання», коли нам здається, що Господь не чує нас і нам не відповідає. Християнин добре знає, щоб Бог присутній та слухає, навіть в темряві болю, відкинення і самотності. Прикладом непорушної віри в таких умовах є старозавітній Йов. «Для нас, часто заклопотаних успішністю та конкретними результатами, молитва Ісуса вказує на те, що ми потребуємо зупинитися, пережити хвилини близькості з Богом, “вириваючись” із щоденного гомону, щоб слухати, приступити “до коріння”, яке підтримує та живить наше життя», – зазначив Бенедикт XVI.

Під час загальної аудієнції Папа Бенедикт XVI привітав присутніх учасників Синоду Вірменської Католицької Церкви, що прибули до Риму на чолі з Блаженнішим Нерсесом Бедросом ХІХ Тармуні, Патріархом Килікії. Папа запевнив, що молиться за успішний перебіг синодальних засідань, висловлюючи побажання, що вони «зможуть ще більше сприяти сопричастю та порозумінню між Пастирями, щоб вони зуміли з оновленим євангельським натхненням провадити вірменських католиків стежками великодушного свідчення Христа та Церкви».

 

7 березня о 15.00 хакери з групи Anonymous атакували сайт Ватикану, внаслідок чого вхід на сторінку був заблокований. У своєму зверненні група Anonymous зазначила, що це не є особистий напад на християн, але на «корупційну Церкву в Римі».


До вашої уваги пропонуємо перечитати коментар отця Ореста Вільчинського щодо цього ганебного злому.

 

В середу ряд призначень Святіший Отець здійснив у Римській Курії: архиєпископа Лоренцо Балдіссері, Секретаря Конгрегації в справах єпископів, Папа призначив також і секретарем Колегії Кардиналів; до складу Конгрегації для Східних Церков Понтифік ввів кардиналів Анджело Сколу, Архиєпископа Мілану, Марка Уелле, Префекта Конгрегації в справах єпископів, Андре Вен-Труа, Архиєпископа Парижу, Райнгарда Маркса, Архиєпископа Мюнхена і Фрайзінґа, та Блаженнішого Бшару Бутроса Рай, маронітського Патріарха Антіохії; Архиєпископів Сальваторе Фізікеллу, Президента Папської Ради в справах сприяння новій євангелізації, та Савіо Гон Тай-Фай, салезіянина, Секретаря Конгрегації в справі євангелізації народів, Святіший Отець призначив членами Папського Комітету Євхаристійних Конгресів; кардинала Анджело Баньяско, Архиєпископа Ґенуї, Папа затвердив на наступне п’ятиріччя Президентом Єпископської Конференції Італії.

Крім того, новим Архиєпископом-Митрополитом Убераби (Бразилія) Святіший Отець призначив владику Паулу Мендеса Пейксото, який до того виконував обов’язки єпископа Сан-Жозе-ду-Ріу-Прету. Його попередником на новому місці був Архиєпископ Алоїзі Роке Опперман, який подав у відставку через досягнення вікового обмеження.

 

Четвер. 8 березня Папа Римський Бенедикт XVI прийняв на приватній аудієнції Девіда МакАллістера, прем’єр-міністра Нижньої Саксонії. Під час зустрічі прем’єр-міністр подарував Папі копію листа Ґотфріда Вільгельма Лейбніца, німецького філософа та політика.

Ватикан скасував рішення єпископа Річарда Леннона про закриття 13 парафій в єпархії Клівленду (США). 13 церков, яких торкнулося рішення Ватикану є серед 50-ти, які за рішенням єпископа Леннона мають бути закритими або об'єднатися з іншими парафіями. Конгрегація у справах духовенства ухвалила, що єпископ Леннон не пройшов відповідних процедур щодо закриття парафій, повідомляє Пітер Борре.

У четвер Міжнародна богословська комісія опублікувала новий документ під назвою «Богослів'я сьогодні: перспективи, принципи і критерії». Як наголошено в спеціальному повідомленні комісії, документ з'явився, щоб «допомогти Святому Престолу і особливо Конгрегації віровчення в аналізі доктринальних питань особливої важливості».

Відповідно до норм канонічного права, кардинал Родольфо Кесада Торуньо із Гватемали втратив право голосу на конклаві. 8 березня йому виповнилось 80 років.

 

П’ятниця. 9 березня Святіший Отець Бенедикт XVI зустрівся з учасниками семінару для молодих сповідників, який відбувся у Римі з ініціативи Апостольської Пенітенціарної Служби. Папа зазначив, що сповідь також є шляхом для нової євангелізації, успіх якої залежить від святості сповідників Христа. Говорячи про важливість сповіді для свідчення віри, Бенедикт XVI підкреслив, що «тільки той, хто дозволив себе глибоко змінити за допомогою благодаті Божої, може нести в собі, і таким чином проповідувати, новину Євангелія». «Нова євангелізація повинна познайомити людину з істинним обличчям Христа», – сказав Папа.

Цього ж дня Папа зустрівся з делегацією американських єпископів, які прибули до Ватикану в рамках візиту «Ad limina Аpostolorum». Бенедикт XVI зазначив, що в пастирській діяльності треба звернути особливу увагу на відновлення серед людей цінності чистоти і цнотливості. «У суспільстві, яке щораз більше не розуміє цього і прагне висміяти цей важливий аспект християнського вчення, молоді люди повинні бути впевнені що, якщо вони дозволять Христу увійти в їхнє життя, вони нічого не втратять, навпаки, їхнє життя стане вільним, гарним і щасливим», – сказав Святіший Отець.

У п’ятницю Бенедикт XVI разом зі співробітниками Римської курії прослухав перші з чотирьох великопосних проповідей проповідника Папського дому, італійського капуцина о. Раньєро Канталамесси, який виконує цю функцію від 1980 року. Темою його роздумів була духовна спадщина чотирьох Отців Церкви: св. Атаназія, св. Василя Великого, св. Григорія Назіянського і св. Григорія Нісського.

9 березня відійшов у вічність кардинал Хосе Томас Санчес. Колишній префект Конгрегації клиру помер у віці 91 року.

Папа Бенедикт XVI скерував телеграму-співчуття на ім'я архиєпископа Себу кардинала Рікардо Відала, у зв'язку зі смертю філіппінського кардинала Хосе Санчеса, колишнього голови Конгрегації клиру.

 

Субота. В суботу 10 березня Святіший Отець Бенедикт XVI зустрівся з Архиєпископом Кентерберійським Роуеном Вільямсом, який прибув до Риму з нагоди спогаду св. Григорія Великого. Також відбулася спільна екуменічна вечірня молитва в костелі св. Григорія на римському пагорбі Челій.

Держсекретар Тарчізіо Бертоне та Архиєпископ Анджело Бечу представили Бенедикту XVI «Папський довідник на 2012 рік». Понтифік подякував за роботу, яка зроблена для його створення і проявив великий інтерес до статистичних даних про Церкву, які в ньому представлені.

Святіший Отець призначив Апостольським нунцієм в Південній Африці, Ботсвані, Намібії та Суазі Архиєпископа Маріо Роберто Кассарі, який до того був нунцієм у Хорватії.

Архиєпископа Франческо Альфано, архиєпископа Сан-деї Ломбарді Конза-Нуско-Бікачья (Італія) було призначено Архиєпископом Соренто-Кастеллямаре ді Стабія. Він заступив на місце Архиєпископа Феліче Сесе, відставку якого прийняв Святіший Отець через досягнення граничного віку.

Владика Гермін Негрон Сантана, єпископ-помічник Сан-Хуан-де-Пуерто-Рико, відійшов до Господа у віці 74 років.