//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (4-10 вересня)

У неділю, 4 вересня, на молитві «Ангел Господній» Папа Римський говорив про братню любов у спільноті віруючих, джерелом якої є внутрішня єдність Пресвятої Тройці, а також уділив благословення учасникам Євхаристійного конгресу, що розпочався в італійському місті Анкона.


Також в цей день Святіший Отець Бенедикт XVI скерував співчутливу телеграму Архиєпископу Кракова, кардиналові Станіславу Дзівішу, у зв'язку зі смертю кардинала Анджея Дескура, колишнього голови Папської Ради із засобів масової комунікації та Папської Академії Непорочного Зачаття Марії. Кардинал Дескур, котрий служив при шести понтифіках і був тісним співпрацівником папи Івана Павла ІІ, помер у віці 87 років. Його поховано 6 вересня у базиліці Ватикану.


Ще одна телеграма-співчуття була скерована у зв’язку із авіакатастрофою в чилійських водах Тихого океану, в якій Папа запевнив жертви цієї трагедії та їхніх рідних і близьких у своїй молитовній підтримці.


У понеділок, 5 вересня, стало відомо про поїздку папського представника до В’єтнаму з метою провести пастирські та політичні зустрічі на тему перспективи розвитку Церкви в цій країні.


У цей день після кількох місяців ремонтних робіт відкрито початкову частину відреставрованої колонади святого Петра. Робота, яка почалася в 2009 році, буде охоплювати всі частини колонади і її планують завершити в період між 2013 і 2015 роками.


Цього дня була опублікована стаття-розважання Глави Папської Ради у справах мирян, кардинала Станіслава Рилко, у якій він писав про участь мирян у євангелізації.


У вівторок, 6 вересня, напередодні візиту Святішого Отця до Німеччини, Ватикан оприлюднив статистику Католицької Церкви у цій країні. З нагоди цього візиту, що запланований на 22-25 вересня, в Німеччині вже триває активне приготування. Зокрема стало відомо про проведення виставки під назвою "Небесні чудеса"; про публікацію з ініціативи німецького єпископату папського підручника з богослів’я під назвою "Віра Церкви. Теологічний підручник текстів Йосифа Ратцінгера"; про опитування, в результаті якого стало відомо, що більшість німців пишаються своїм земляком Бенедиктом  XVI; про розпродаж лавок, на яких сидітимуть учасники Служби Божої з Бенедиктом XVI; про інтерв’ю Архиєпископа Цоліча для видання "Die Welt", в якому він розповів про підготовку до зустрічі Папи і очікування від неї; про видання книжки "Святі та блаженні. Великі жінки середньовіччя", автором якої є Бенедикт XVI; про позицію кардинала німецького походження Пауля Йозефа Кордеса, котрий переконаний, що візит Папи в Німеччину буде успішним; про очікування близько 250 тисяч паломників з різних країн для зустрічі з Папою; а також про офіційну заборону влади Берліну проводити антипапську демонстрацію 22 вересня неподалік приміщення німецького парламенту, де виступатиме Папа.


У середу, 7 вересня, зранку Папа Бенедикт вилетів вертольотом із Апостольського Палацу у Кастель Гандольфо до Ватикану для проведення загальної аудієнції середи, де його вітало близько 20 тисяч паломників. В цей день Папа продовжив серію християнської школи молитви, розважаючи цього разу над третім псалмом. Основною думкою папського повчання було те, що Бог є завжди поруч з людиною, навіть у найскрутніших ситуаціях.


Після цього Папа прийняв на приватній аудієнції віце-канцлера та міністра закордонних справ Австрії Міхаеля Шпінделеггера разом з дружиною та супроводом. Головною темою їх візиту до Ватикану було питання про свободу віросповідання в Європі.


Цього дня також стало відомо, що Архиєпископ Клавдіо Ґуджеротті склав свої повноваження в якості Апостольського Нунція у Вірменії, оскільки Папа призначив його Апостольським Нунцієм в Білорусі.


Окрім того в цей день близько 130 новопризначених єпископів із понад 30 країн світу зібралися у Римі, щоб взяти участь у роботі "вступного навчального курсу з єпископату". Вступний курс для нових єпископів,  який організував Ватикан, триватиме до 16 вересня.


У четвер, 8 вересня, Бенедикт XVI скерував вітальне послання учасникам Міжнародної екуменічної зустрічі, присвяченій православній духовності, яка проходила 7-10 вересня в італійському монастирі Босе. Тема форуму – "Слово Боже в духовному житті".


У цей день в приміщенні Апостольського Палацу в Кастель Гандольфо Святіший Отець прийняв групу з 23-ох представників єпископату Індії, котрі в ці дні завершували свій 5-річний візит ad limina. Серед обговорюваних тем була і потреба підвищувати рівень освіти тих, хто навчає від імені Церкви.


Окрім цього, на приватну аудієнцію до Папи цього дня приїхав кардинал Анджело Скола, а також Алі Ачур, посол Марокко, для прощального візиту.


У п’ятницю, 9 вересня, Папа прийняв нового посла Великобританії, Найджела  Маркуса Бейкера, котрий склав на руки Святішого Отця ввірчі грамоти. У своїй промові до нового посла Бенедикт XVI говорив про серпневі заворушення на вулицях британських міст, які стали результатом морального релятивізму і браку «об’єктивних вартостей». Він також запевнив, що Католицька Церква у Великій Британії готова і далі вносити істотний вклад до суспільного добра цієї країни.


Після цієї зустріч Святіший Отець прийняв на приватній аудієнції італійського єпископа Вінченцо Паглі, духовного опікуна римської спільноти св. Егідія, та її засновника проф. Андре Ріккарді.


Цього дня, виступаючи на італійському Національному Євхаристійному Конгресі в Анконі. Архиєпископ Антоніо Марія Вельо говорив про зв'язок між Євхаристією та завданням Папської Ради у справах мігрантів і подорожуючих, якою він керує. За його словами, євангельська місія Церкви має охопити всіх людей у світі, серед них і тих, хто не має постійного місця проживання або живе за межами дому.


У суботу, 10 вересня, Бенедикт XVI надіслав лист на ім’я Нью-Йоркського Архиєпископа Тімоті Долена з нагоди 10-ї річниці терактів 11 вересня в США. Згадуючи численні невинні жертви, які втратили життя під час цього жахливого теракту, Святіший Отець поручив їх «безмежному Божому милосердю», молячись про розраду для тих, хто зазнав болю через втрату своїх найдорожчих.


Також річниці цієї трагедії присвятив свою щотижневу рубрику і директор Ватиканського Телецентру, о. Федеріко Ломбарді.


На завершення цього тижня уряд Ірландії висловив офіційну реакцію на відповідь Апостольської Столиці щодо зловживань неповнолітніми у єпархії Клойн. Зокрема Уряд Ірландії очікує на повну співпрацю з Апостольською Столицею і місцевою Католицькою Церквою, а також не буде запроваджувати на законодавчому рівні жодного положення, яке б примушувало священиків порушувати таємницю сповіді.


Починаючи з цього тижня і аж до кінця жовтня, продовжують свій понаднормовий графік роботи Ватиканські Музеї.