//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (4 – 10 грудня)

Неділя. Цієї неділі перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець Бенедикт XVI звернув увагу на постать Івана Христителя, як приклад поміркованості та внутрішньої аскези у приготуванні до приходу в світ нашого Господа Ісуса Христа. Папа зазначив, що як і Предтеча ми повинні вибирати поміркованість та стриманість, особливо в часі передріздвяного посту. Та найперше Іван Христитель закликає кожного до внутрішньої переміни, визнання своїх гріхів і покаяння. «Готуючись до Різдва, важливо заглянути у себе самих та щиро перевірити своє життя.

 

Дозвольмо, щоб нас просвітив промінь світла, що походить з Вифлеєму, світло Того, Який є Найбільшим, але став малим, є Найсильнішим, але став слабким», – закликав Бенедикт XVI.

 

Після проказування молитви Папа Бенедикт XVI ввірив Богові всіх тих, хто був вимушений покинути свою країну та тих, хто позбавлений громадянства. Святіший Отець закликав до солідарності з цими людьми і запевнив їх у своїх молитвах.

 

Понеділок. В проекті зйомок фільму про традиції баварського Різдва зорганізували концерт для Папи Бенедикта XVI. Автором музики та виконавцем пісень є гурт під керівництвом Ханса Бергера. У другій частині програми був фільм «З небес на землю –Адвент і Різдво під Альпами».

 

Вівторок. Минулого тижня вийшов друком арабомовний варіант книги Бенедикта XVI «Світло для світу». Цей переклад став 28-м виданням книжки.

Коментуючи заяви іракських лідерів про те, що як тільки американці залишать Ірак, іракська влада стратить колишнього міністра в уряді Саддама Хусейна Таріка Азіза, прес-секретар Ватикану о. Федеріко Ломбарді заявив, що Ватикан гостро противиться смертній карі загалом, а також смертному покаранню для Таріка Азіза зокрема.

 

Середа. Темою загальної аудієнції цього тижня Папа обрав Гімн радості Месії. Він вів розважання про молитву прослави, яка є вершиною молитовного шляху. Святіший Отець зазначив, що людина починає своє знайомство з Богом тільки тоді, коли перебуває в єдності та постійному контакті з Ним. «Не можна знати іншого без єдності. У Гімні радості, як і в інших молитвах, Ісус показує нам, що справжнє знання Бога походить від єдності з Ним», - сказав Понтифік. На завершення Папа закликав вірних мати просте серце і бути «убогими духом», щоб побачити, що ми не самодостатні, що не можемо будувати наше життя самі, але потребуємо Бога, потребуємо зустріти Його, слухати і говорити з Ним.

 

В середу Бенедикт XVI призначив консультантів Папської Ради сприяння новій євангелізації. Серед призначених консультантів: о. прелат Георг Австен, генеральний секретар Організації св. Боніфація і член Центрального комітету католиків Німеччини; французький священик о. Денніс Біжу-Дюваль, викладач Папського Латеранського університету, два священики з Польщі: о. Мар'ян Краліковскі, засновник "Школи нової євангелізації св. Павла "в Кельцах і о. прелат Генрик Севериняк, викладач фундаментальної теології в Університеті імені Кардинала Стефана Вишинського у Варшаві.

 

7 грудня кардиналу Ніколасу Чонджин-суку із Південної Кореї виповнилося 80 років. Саме в цей день, відповідно до норм канонічного права, він втратив право голосу на конклаві. Таким чином, обирати Папу можуть 110 кардиналів.

 

6-7 грудня у Вільнюсі проходила зустріч Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), в якій взяли участь міністри закордонних справ 56 країн. Ватиканську делегацію на форумі очолив Архиєпископ Домінік Мамберті, Секретар щодо відносин з державами. У своєму виступі він нагадав про діалог культури і світу, який існує в країнах-членах ОБСЄ та звернув увагу на захист основних прав людини, особливо релігійної свободи. На закінчення своєї промови ватиканський дипломат порушив проблему торгівлі людьми.

 

Архиєпископ Сільвано Томазі виступив представником Ватикану при ООН в женевському представництві на форумі сесії Міжнародної організації з міграції. Він зазначив, що прийняття мігрантів є ознакою поваги і дотримання прав людини.

З 30 листопада по 1 грудня у Москві проходила конференція з питань дискримінації та переслідування християн. Представником Ватикану на цій зустрічі був Архиєпископ Ервін Ендер. Архиєпископ не підтримує поширювану теорію про те, що там, де виникає напруженість між послідовниками різних релігій, для запобігання насильству необхідно обмежити свободу віросповідання. Він навів факти, які доводять, що релігійна нетерпимість зростає прямопропорційно до обмеження свободи.

 

Четвер. 8 грудня за давньою римською традицією Папа Бенедикт XVI поклав квіти перед статуєю Непорочнозачатої Діви Марії на Іспанській площі Риму. Промовляючи до вірних, які там зібралися, Святіший Отець сказав: «Єдиним підступом, якого Церква може та повинна боятися, є гріх її членів. В той час, як Марія є Непорочною, вільною від будь-якої плями гріха, Церква є святою, та, одночасно, заплямлена нашими гріхами». Також Папа закликав усіх християн просити Марію, щоб вона супроводжувала їх на дорозі віри, щоб заохочувала бути старанними в християнському житті та підтримувала надію.

 

П’ятниця.  Святіший Отець Бенедикт XVI надав відомій католицькій благодійній організації «Kirche in Not» (Допомога Церкві в потребі) статус папського фонду. Головою фонду Святіший Отець призначив префекта Конгрегації у справах духовенства кардинала Мауро П'яченцу.

9 грудня Державний Секретаріат Апостольської Столиці оприлюднив повідомлення про те, що 7 грудня, в осідку Міністерства Закордонних Справ та співробітництва Мозамбіку, відбулося підписання двостороннього договору про співпрацю між цією африканською країною та Святим Престолом.

 

В п’ятницю Владика Пол Моґале Нкгуміше подав у відставку з посади єпископа Полоквані (Південна Африка).

 

Отець Нунціо Ґалантіно був обраний єпископом Кассано аль’Джоніо (Італія).

 

Владику Бенедіто Араужо було призначено єпископом Гуажара-Мірім (Бразилія). Він заступив на місце Владики Жеральду Жоао Пауло Рожер Верде, який подав у відставку.

 

Отець Даніель Фернандо Стурла Бергует був обраний Титулярним єпископом Фельбесу і єпископом-помічником Монтевідео (Уругвай).

 

Субота. Запалюючи найбільшу у світі ялинку, яка розташована на італійському пагорбі Губбіо, Папа Бенедикт XVI розповів про три свої різдвяні бажання: щоб наші погляди і бажання були спрямовані не в цей матеріальний світ, але тягнулись до неба; щоб Ісус був світлом на нашій життєвій дорозі; щоб кожен з нас приносив Христове світло у своє оточення, до людей, які є біля нас.

 

Наступного року Святіший Отець відвідає Кубу, щоб разом з усіма вірними цієї країни відсвяткувати 400-ту річницю присутності фігури Богоматері милосердя – покровительки Карибського острову.

 

У своєму зверненні до Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) секретар Ватикану з взаємин з державами Архиєпископ Домінік Мамберті запропонував щорічно відзначати міжнародний день солідарності з переслідуваними християнами, щоб привернути увагу в усьому світі до проблеми гонінь на християн.

 

Католицькі єпископи Ірландії закликали уряд країни не закривати своє посольство при Святому Престолі. Єрархи нагадали, що посольство Ірландії у Ватикані є одним з найстаріших дипломатичних представництв незалежної Ірландії.

 

Посол України при Апостольській Столиці, пані Тетяна Іжевська, розповіла, яким буде святкування «Українського Різдва у Ватикані». Посол повідомила, що на площі св. Петра гостей частуватимуть кутею, узваром та традиційними українськими солодощами. Інавгурація ялинки відбудеться наступним чином: «16 грудня о 16.30 за місцевим часом візьме участь українська урядова делегація, губернатор Ватикану, представники Українських Церков. Крім офіційних промов сценарієм заходу передбачається виступ Духового Оркестру та українських мистецьких колективів. Це колектив «Дударик» зі Львова і колектив «Маленькі бойки» з Києва. На площі Святого Петра планується і вихід звіздарів з Львівщини. Саме з цього буде розпочинатися це дійство. А за кілька годин до цього гостей з України прийме на аудієнції Папа Римський Бенедикт XVI».

 

Цього дня, у віці 76-ти років, до Господа відійшов кардинал Джон Патрік Фолі, Великий магістр Лицарського ордену Святого Гробу Єрусалимського.