//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (30.04 – 06.05)

Понеділок. 30 квітня Святіший Отець Бенедикт XVI привітав учасників пленарної сесії Папської Академії соціальних наук, які зібралися в Римі, щоб роздумати про актуальність енцикліки Папи Івана XXIII "Pacem in terris" ("Мир на землі"). Папа назвав енцикліку "відкритим листом до миру", "закликом великого пастиря до миру і справедливості на кожному громадському рівні, в національних та інтернаціональних колах" і наголосив, що послання Івана XXIII залишається актуальним сьогодні. Святіший Отець зазначив також, що послання, яке міститься в енцикліці "Pacem in terris" є закликом до діалогу між Церквою і світом, віруючими і невіруючими і вказав на необхідність прощення. 

 
Середа. 2 травня 2012 р., під час загальної аудієнції, Папа Бенедикт XVI виголосив чергове повчання з циклу катехиз на тему молитви присвячене свідченню першого мученика Церкви святого Степана. Святіший Отець пояснив, що коментуючи перед судом юдейського Синедріону усю історію спасіння, записану в Біблії, св.Степан вказує на те, що вона веде до місця остаточної присутності Бога – до Ісуса Христа і зазначив, що «роздумування над Святим Письмом дало йому змогу зрозуміти і свою власну місію, своє життя та теперішній стан». Понтифік наголосив, що сили для того, щоб принести найвищий дар свого життя він черпав з постійних взаємин з Богом, з єдності з Христом, роздумування над історією спасіння, записаною в Писаннях, сповнення якої він розгледів в особі Ісуса і тому свідчення святого Степана дає нам деякі вказівки для нашої молитви та нашого життя, А «наша молитва повинна бути спогляданням Ісуса по правиці Бога, Ісуса, як володаря мого щоденного життя», - зазначив Святіший Отець.

 

Четвер. 3 травня 2012 р. Папа Бенедикт XVI зустрівся зі студентами, викладачами та технічно-адміністративним персоналом Медично-хірургічного факультету католицького університету Пресвятого Серця лікарні імені отця Аґостіно Джемеллі в Римі  з нагоди 50-річчя цього закладу. Понтифік вперше побував у навчальній частині університетської лікарні. В своїй промові, яку Бенедикт XVI виголосив на площі перед навчальним корпусом, Папа поділився роздумами про науку, зазначивши зокрема, що наука без любові втрачає свою благородність і якраз у цьому і полягає, незамінне завдання католицького університету, який повинен бути місцем, де «лікування не є ремеслом, але місією, де першою кафедрою є милосердя Доброго Пастиря, а обличчя страждаючої людини є обличчям Самого ж Христа».

 

3 травня 2012 р., Папа Бенедикт XVI призначив Преосвященного Антонія Дзємянка, Єпископа-помічника Мінсько-Могилевської архидієцезії, Ординарієм Пінської дієцезії в Білорусі.

 

П'ятниця. 4 травня Бенедикт XVI прийняв вірчі грамоти нових послів Вірменії, Ірландії, Малайзії, Фіджі і Ефіопії при Святому Престолі. У промові до них Святіший Отець наголосив на необхідності швидкого реагування на виклики, коли планета стала зовсім "маленькою" завдяки засобам комунікації. Понтифік, звертаючись до дипломатів, підкреслив важливість підвищення уваги держав до освіти, історичної, культурної та релігійної спадщини. Зустрівши Бога, люди бачать в іншому брата і будують більш справедливе суспільство, зазначив Папа. На закінчення він запевнив новопризначених послів в особистій підтримці, побажавши плідної роботи на благо таких процесів.

 

Субота. 5 травня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції групу єпископів з США, які прибули до Риму з нагоди візиту «ad limina apostolorum". У своїй промові до них Понтифік вказав на важливе значення католицької освіти для американського суспільства, особливо в справі нової євангелізації. Папа підкреслив, що в цій справі необхідно, щоб викладачі надихали інших "своєю очевидною любов'ю до Христа".

 

  5 травня Папа Бенедикт ХVI прийняв на аудієнції президента Албанії Баміра Топі. В ході зустрічі було приділено велику увагу прагненню Албанії до повної інтеграції в Європейський Союз, а також обговорені відносини між Католицькою Церквою і державною владою в цій країні. Після зустрічі з Папою Бамір Топі зустрівся з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне та Архиєпископом Домініком Мамберті, секретарем у справах відносин Святого Престолу з державами.


Неділя. 6 травня 2012 р., перед проказуванням Богородичної молитви «Царице Неба», Папа Бенедикт XVI прокоментував євангельський уривок, в якому Ісус називає Себе виноградною лозою, а Небесного Отця – виноградарем. Він зазначив, що справжнім  Божим виноградником є Христос, Який через жертву любові дарує нам спасіння, відкриваючи можливість стати частиною цього виноградника і пояснив, що це відбувається в день нашого Хрищення, коли Церква «прищеплює нас, немов пагони, у Христове Пасхальне таїнство, в Його Особу».  «І якщо плодом, який маємо принести, є любов, його передумовою є якраз оце “перебування”», – зауважив Бенедикт XVI, додаючи, що потрібно завжди перебувати у єдності з Ісусом, бо без Нього ми нічого не можемо. На завершення Бенедикт XVI зазначив, що «кожен з нас є, немов, пагін, який живе лише тоді, коли щодня зростає в молитві, участі в Святих Тайнах, в любові, в єдності з Господом».

 

Пропонуємо в своїх молитвах долучитись до молитовних намірень Папи Бенедикта XVI на травень.

 

Крім цього:

Бенедикт ХVI зробив подарунок колишнім англіканам у Великобританії

Папа написав листа президентові Куби

Папа Бенедикт XVI ймовірно відвідає італійський парламент

Продовження "Ісуса з Назарету" з'явиться не раніше 2013 року

Бенедикт XVI про необхідність «нової євангелізації»

Ватикан засуджує напади на християн

Святий Престол затвердив нові статути "Caritas Internationalis"