//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (29.10. – 04.11.)

Понеділок. 29 жовтня вранці Бенедикт XVI прийняв прем'єр-міністра Республіки Хорватія Зорана Мілановіча. Після аудієнції у Папи відбулася зустріч політика з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне та архиєпископом Домініком Мамберті. Цього ж дня відбулась конференція на тему «Апостольська Столиця - Хорватія: двадцять років насичених стосунків».

 

З нагоди 99-го Міжнародного дня мігрантів та біженців, який Церква відзначає 13 січня 2013 р., Бенедикт ХVІ скерував послання «Міграція: паломництво віри і надії».

 

Генеральний секретар Синоду Єпископів, архиєпископ Нікола Етеровіч, поділився своїми враженнями від Асамблеї. На думку архиєпископа, Синод Єпископів, який зібрав "в дусі молитви і доброзичливості" близько 450 учасників з усього світу, був прекрасною можливістю поділитися досвідом: радощами і труднощами, які переживає Церква. Форум додав сміливості єпископом з тих країн, де християни піддаються гонінням.

 

Святий Престіл підтримав податок Тобіна, тобто фіскальне навантаження на фінансові транзакції, – повідомив єпископ Маріо Toсо, секретар Папської Ради «Iustitia et Pax». Минулого тижня прийняли рішення про введення такого податку в 10 країнах Європейського Союзу.

 

Кардинал Джон Тонг з Гонконгу пропозицію про створення спеціальної комісії високого рівня між Китаєм і Святим Престолом для вирішення актуальних питань, що стосуються китайських католиків, назвав великою надією на майбутнє.

 

Середа. У середу, під час загальної аудієнції, Святіший Отець продовжив серію розважань про віру. Папа зауважив, що особистої віри не може бути поза вірою Церкви. «Віра Церкви випереджує, породжує, підтримує та живить нашу віру. Церква є матір’ю всіх віруючих». Тому, за словами Святішого Отця, важливо пам’ятати, що віра народжується в Церкві, до неї провадить та у ній живе. «Поширена сьогодні тенденція витіснити віру у сферу приватного, суперечить її природі, – зауважив на завершення Бенедикт XVI. – Ми потребуємо Церкви, щоб мати підтвердження своєї віри та для того, щоб досвідчити Божі дари: Слово, Святі Тайни, підтримку благодаті та свідчення любові».

 

Ввечері цього ж дня Понтифік відправив молитву Вечірні у Сикстинській каплиці Апостольського палацу в навечір’я урочистості Всіх Святих та була приурочена 500-річчю благословення розпису склепіння, що вийшов з-під пензля Мікеланджело. «Чому цю історично-мистецьку подію спогадуємо літургійною відправою?» – запитав Святіший Отець, відповідаючи, що, по-перше, каплиця є місцем молитви, а по-друге, мистецькі твори, зображені на фресках, саме в літургії знаходять своє життєве середовище, краще виражаючи свою красу та повноту змісту. Папа вказав на те, що у цих розписах окрім майстерності митця присутнє також «Боже світло», яке просвічує ці фрески. Святіший Отець також зазначив, що у зображеному дотикові Божого перста з пальцем людини «відчуваємо контакт між небом і землею; через Адама Бог входить в нові взаємини зі Своїм творінням, людина перебуває в безпосередніх стосунках із Ним, покликана Ним, є образом і подобою Бога».

 

Четвер. У четвер, в празник всіх святих, перед молитвою «Ангел Господній» Папа Бенедикт XVI говорив про два виміри людського життя: «землю» та «небо». Святіший Отець зазначив, що перше слово вказує на історичний шлях, а друге – на вічність, «повноту життя в Бозі». «У сьогоднішньому святі ми маємо передсмак краси цього життя повної відкритості на Божий погляд любові», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що саме в святих ми бачимо перемогу любові над егоїзмом та смертю і лише віра у вічне життя може нас спонукати по-справжньому любити історію та світ, «без прив’язаності, зі свободою паломника, який любить землю за те, що її серце – в небі».

 

Кардинал Адзіло  Педро Шерер висловив думку, що Синод Єпископів з нової євангелізації ще раз нагадав про те, що Церква є місіонерською за своєю природою, і ніколи не може забувати про те, що джерелом цієї природи є Євангеліє.

 

1 листопада виповнилось 80 років кардиналу Френсісу Арінзе, префекту-емериту Конгрегації богослужінь і дисципліни Таїнств.

 

П’ятниця. 2 листопада Католицька Церква відзначає Спогад всіх померлих вірних. З цього приводу Бенедикт ХVI очолив молитву, яка відбулася у Ватиканських садах. Папа говорив, що «позбавлення людини від земних прив’язаностей, безумовно, болюче, але ми не повинні його боятися», тому що воно «не може порушити глибокий зв'язок, який об'єднує нас з Богом».

 

Субота. 3 листопада Папа Римський Бенедикт ХVI у Ватиканській базиліці Святого Петра очолив заупокійну Службу Божу в наміренні усопших протягом останніх 12 місяців кардиналів, архиєпископів та єпископів. На Службі Божій були присутні численні єрархи, священики та вірні.

 

У суботу Папа Бенедикт XVI прийняв відставку Архиєпископа Фелікса дель Бланко Прієта з посту Великого Єлемозинарія Його Святості  в зв'язку з досягненням ним пенсійного віку. Святіший Отець призначив його наступником о. прелата Гвідо Поццо, досі секретаря Папської комісії «Ecclesia Dei», надаючи йому гідність Архиєпископа.

 

В Аргентині католицький рух FUNDAR організував конференцію «Нова євангелізація 50 років після ІІ Ватиканського Собору». З цього приводу Святіший Отець побажав вірним Аргентини «нового апостольського імпульсу».

 

Неділя. У неділю, 4 листопада, перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець прокоментував уривок Євангелія, де Ісус говорить про найбільшу заповідь. Цією заповіддю є заповідь любові, яка має подвійний вимір: любити Бога і любити ближнього. «Перше, ніж бути заповіддю, – вів далі Папа, – любов є даром, дійсністю, пізнати та зазнати яку дає Бог, так що вона, немов зерно, може прорости у нас та розвинутися в нашому житті». Бо якщо Божа любов глибоко закоренилася в людині, то така людина, за словами Святішого Отця, стає здатною полюбити навіть того, хто цього не заслуговує, подібно, як Бог ставиться до нас. «Навчімося дивитися на ближнього не лише своїми очима, але й Божим поглядом, який є поглядом Ісуса Христа. Поглядом, який розпочинається з серця і не зупиняється на поверхні, виходить за межі того, що кидається в очі на перший погляд, й уміє збагнути глибокі сподівання іншої особи». «Дорогі друзі, – закликав на завершення Бенедикт XVI, – за заступництвом Пречистої Діви Марії молімося за те, щоб кожен християнин умів виявляти свою віру в єдиного істинного Бога світлим свідченням любові до ближнього».

 

Без віри наші діти ніколи не будуть багатим. Натомість, якщо матимуть віру, ніколи не будуть бідними, – сказав кардинал Тарчізіо Бертоне, цитуючи слова Джузеппе Toвіні, італійського банкіра. На думку Держсекретаря Ватикану, ці слова добре ілюструють ситуацію, в якій сьогодні опинилася Європа. В основі кризи є не стільки помилки в банківській чи економічній сфері, але, перш за все, етичні рішення.

 

Запрошуємо вас у своїх молитвах приєднатись до молитовних намірень Папи на листопад.

 

Пропонуємо до вашої уваги текс «Послання до Божого люду» Синоду Єпископів про Нову Євангелізацію.