//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (29 січня – 4 лютого)

Неділя. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю 29 січня, Святіший Отець застановився над поняттям влади у Божому розумінні. Роздумував Папа над уривком Євангелії від св. Марка, в якому розповідається про Ісусову проповідь в Капернаумі та звільнення одержимого чоловіка. Понтифік вказав на те, що люди впізнали в Ісусі Месію, називаючи його «святим Божим», бо відчули силу, з якою він проповідував Закон і побачили його владу над злими духами. Святіший Отець звернув увагу на те, що людина часто розуміє владу, як могутність, панування, успіх. Для Бога, натомість, влада означає служіння, смирення та любов, це – логіка Христа. «Дорогі друзі, – закликав на завершення Бенедикт XVI, – з довірою просімо в Пресвятої Марії, щоб скеровувала наші серця до того, щоб постійно черпати з Божого милосердя, яке звільняє та виліковує нашу людськість, наповняючи її всілякими благодатями, благоволінням та силою любові».

 

Як звичайно, після молитви Папа Бенедикт XVI зробив кілька звернень. Насамперед Святіший Отець привітав Церкву Австрії з проголошенням Гільдеґард Бурян блаженною. Далі, з нагоди Всесвітнього дня прокаженого, Папа звернувся зі словами підтримки та запевненням у молитві до всіх, хто хворіє на проказу. Не оминув увагою він і Міжнародний день молитви за мир у Святій Землі, закликаючи усіх присутніх «молитися про дар миру для цієї Богом благословенної землі». Наостанок Понтифік звернувся різними мовами до паломників, зібраних на площі св. Петра, окремими словами вітаючи дітей та підлітків, приналежних до Дитячої Католицької Акції Римської єпархії.

 

В неділю спочив у Господі 83-річний владика Ґабріель Лоуренц Сенґол, почесний єпископ Тіручірапаллі (Індія).

 

Понеділок. Прес-служба Ватикану опублікувала повідомлення про результати двосторонньої зустрічі між представниками Апостольської Столиці та Організації визволення Палестини. Проводили її під-секретар Святого Престолу з відносин із державами Архиєпископ Етторе Балестреро і консультант Президента Палестинської Автономії з відносин із християнами міністр Зіад Аль-Бандак. Делегації домовилися створити робочу групу для спільної праці над проектом угоди і підготовки наступного засідання спільної комісії, що відбудеться у Ватикані найближчим часом.

 

Цього дня, у віці 95-ти років, вічно спочив Архиєпископ Еладіо Акоста Артеаґа, С.М.І., почесний Архиєпископ-Митрополит Санта Фе де Антіокия (Колумбія).

 

Вівторок. 31 січня у Ватикані оприлюднено офіційну програму Апостольської Подорожі Святішого Отця Бенедикта XVI до Мексики та Куби, яка триватиме від 23 до 29 березня 2012 року.

 

В останній день січня Папа Бенедикт XVI зробив ряд єпископських призначень в Католицькій Церкві.

 

Віце-реґентом Римської дієцезії, надаючи йому архиєпископську гідність, Святіший Отець призначив єпископа Філіппо Янноне, який дотепер очолював дієцезію Сора-Аквіно-Понтекорво (Римська митрополія).

 

Єпископами-помічниками Римської дієцезії призначено монсеньйора Маттео Дзуппі та монсеньйора Лоренцо Леуцці, капелана італійського парламенту.

 

Єпископа Франческо Моралью, дотеперішнього Ординарія дієцезії Ла-Спеція-Сарцана-Бруньято, Папа призначив новим Патріархом Венеції.

 

Крім того, єпископом Рухенгері (Руанда) було призначено отця Вінсента Гаролімана.
Отець Йозеф Галько був призначений титулярним єпископом Серра та єпископом-помічником Братіслави (Словаччина).

 

Також цього дня, у віці 88-ми років, до Господа відійшов кардинал Ентоні Джозеф Бевілаква, кардинал-священик SS. Redentore e S. Alfonso in Via Merulana та почесний Архиєпископ-Митрополит Філадельфії (США).

 

У віці 90-та років вічно спочив владика Еверардус Антоніус М. Бааї, S.C.I., почесний єпископ Алівал (Південна Африка).

 

Середа. Темою катехези на загальній аудієнції в середу Святіший Отець обрав молитву Ісуса в Гетсиманському саду. Бенедикт XVI зверну увагу на те, що Христова молитва на Оливній горі є настільки особливою, що він цього разу просить апостолів Петра, Якова та Івана залишитися поблизу та чувати разом з ним. Святіший Отець пояснив, що молитва обличчям до землі є вираженням цілковитого віддання себе в Божі руки. Прохання, щоб обминула його ця година, це не лише страх людини перед обличчям смерті, але також «зворушення Божого Сина, що побачив величезний тягар зла, який муситиме взяти на себе, щоб його подолати, позбавити сили». «Дорогі друзі, – закликав у цьому контексті Папа, – також і ми, під час молитви, повинні уміти приносити до Бога наші труднощі, терпіння, спричинені певними ситуаціями, днями, нашими стараннями щоденно його наслідувати, бути християнами, а також ставити перед Богом тягар зла, який бачимо в собі та довкола нас, щоб він додавав нам надії, щоб дав відчути свою близькість та дарував нам трохи світла на життєвому шляху».

 

Четвер. Папа Римський Бенедикт ХVI висловив співчуття Архиєпископу Філадельфійському в США, Чарльзу Чапуту, у зв'язку зі смертю 31 січня його попередника кардинала Ентоні Бевілакви.

 

У новій книзі «Останній екзорцист», презентація якої відбудеться 7 лютого в Римі, о. Габріель Аморт і журналіст Паоло Родарі розповідають про випадок, коли Бенедикт XVI вигнав злих духів з одержимих людей під час загальної аудієнції в травні 2009 року.

 

Апостольська Столиця проводить візитацію в Трнавській Архиєпархії, що у Словаччині, з метою є вивчення «порушень канонічного права» і «персональної політики». Візитацію від імені Конгрегації у справах духовенства здійснює єпископ Ян Баксант, Ординарій чеської єпархії Літомерице.

 

 2 лютого, у свято Стрітення Господнього і Всесвітній День богопосвяченого життя, Папа Римський Бенедикт ХVI очолив урочисті моління в базиліці св. Петра. «Ми цінуємо свідчення тих, хто вирішив йти за Христом, практикувати євангельські заповіді в своєму житті, сприяючи розумінню та повазі до досконалого життя всередині Божого Народу», – сказав Папа. «У Рік віри, ви, що прийняли заклик йти за Христом через здійснення євангельських заповідей, покликані ще більше поглибити свої стосунки з Богом. Нехай цей Рік віри стане для всіх монахів і монахинь роком відновлення і вірності, щоб усі ви з ентузіазмом сприяли новій євангелізації», – закликав Понтифік.

 

Цього дня Святіший Отець прийняв відставку двох канадійських єпископів: владики Мартіна Вейлетта, єпископа Труа-Рів’єр та владики Віталя Массі, єпископа Мон-Лорьє. На їх місця Папа призначив, відповідно, владику Джозефа Люка Андре Бушара, який до того виконував обов’язки єпископа Сент-Пола і владику Пауло Лортьє, дотеперішнього титулярного єпископа Єрпініани та єпископа-помічника Квебеку.

 

Отець Хуан Марія Уерта Муро, O.F.M., був призначений єпископом-прилатом Ель-Сальто (Мексика).

 

Титулярним єпископом Матеріани і єпископом-помічником Барселони (Венесуела) Папа призначив отця Хосе Манеуля Ромеро Барріоса.

 

Отець Булус Даува Йохана був обраний титулярним єпископом Скебатіани і Апостольським вікарієм Контагори (Нігерія).

 

Також цього дня, у віці 81-ого року, вічно спочив владика Паул Консбрух, єпископ-помічник Падерборну (Німеччина).

П’ятниця. Ірландія переглянула своє рішення у справі закриття посольства у Ватикані – запевнив прем'єр-міністр Енда Кенні під час зустрічі з парламентаріями зі своєї партії Fine Geal. На думку ЗМІ це є чітким сигналом, що уряд хоче відмовитися від попереднього рішення і шукає всього лише доброї нагоди.

 

Владика Леслі Роджерс Тімлінсон, який займав посади титулярного єпископа Сінітісу та єпископа-помічника Мельбурна (Австралія) був призначений єпископом Сандхерсті.

 

Субота. Незвичайна для Риму зимова погода змінила графік заходів Святішого Отця Бенедикта XVІ. Через сильний снігопад і засніженість на дорогах, запланована на 4 лютого аудієнція для 7 тис. молодих учасників місіонерських рухів була скасована.

 

Під час проповіді у семінарії традиціоналістів в США лідер лефевристів зазначив, що Братство Св. Пія Х повинно сказати «ні» пропозиції Ватикану. Проповідь єпископа Бернарда Фелле опублікував вебсайт семінарії.

 

Губернаторство Ватикану опублікувало спеціальне повідомлення у зв'язку з публікацією в ЗМІ конфіденційних листів архиєпископа Карла Марії Вігано, колишнього секретаря Губернаторства Ватикану і нинішнього Апостольського нунція в США, спрямованих до Святійшого Отця і кардинала Держсекретаря Тарчізіо Бертоне. Листи, які стали доступними громадськості, стосуються фінансових питань Ватикану та діяльності конкретних співробітників ватиканських установ. У повідомленні Губернаторства наголошується, що публікація цих листів є причиною для смутку.

 

Глава прес-служби Святого Престолу, отець Федеріко Ломбарді, у своїй щотижневій рубриці «Octava Dies», закликав вірних у період несправедливих звинувачень у бік Церкви більше свідчити про цінності. «Під час великих дискусій і сильної критики Святого Престолу та Церкви необхідно дотримуватися повчань Папи і євангельських принципів, правди і моральних норм», - зазначив о. Ломбарді, розмірковуючи про події нападу на Церкву минулого тижня. Речник Ватикану вказав, що найбільше це стосується сфери боротьби з сексуальними злочинами і прозорості в економічно-фінансових питаннях.

 

В суботу Папа прийняв відставку владики Рамона Даріо Моліна Харамілло, єпископа Нейви. На його місце було призначено отця Фроліана Тіберіо Касас Ортіса (Колумбія).

 

Цього ж дня до Господа відійшло два єпископи Католицької Церкви: владика Джованні Вольта (83 роки), почесний єпископ Павії (Італія) і 67-мирічний владика Джозеф Вольтер Естабрук, єпископ-помічник архиєпархії військової служби Сполучених Штатів.

 

Пропонуємо вам долучитись у молитвах до молитовних намірень Святішого Отця на лютий.