//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (27.08. –02.09.)

Вівторок. Через кардинала Тарчізіо Бертоне, Державного Секретаря Ватикану, Папа Бенедикт ХVІ висловив глибоке співчуття у зв’язку з численними людськими жертвами та суттєвою матеріальною шкодою внаслідок вибуху на нафтопереробному заводі поблизу міста Амуай у Венесуелі, що стався вранці 25 серпня.

 

Середа. У середу, 29 серпня,на загальній аудієнції Святіший Отець говорив про Івана Хрестителя, усікновення голови якого Римо-Католицька Церква згадувала того дня. Папа наголосив на тому, що основою життя Предтечі, його силою та наснагою було постійне і глибоке спілкування з Богом. «Дорогі брати й сестри, – сказав Бенедикт XVI, – відзначення мученицької смерті святого Івана Хрестителя пригадує також і нам, християнам цих часів, що з Христовою любов’ю, з його словом, з Істиною не можна вступати в компроміси. Істина є істиною. Християнське життя вимагає, так би мовити, “мучеництва” щоденної вірності Євангелію, тобто, відваги дозволити на те, щоб Христос зростав у нас, щоб Христос керував нашими думками та ділами. Це може статися в нашому житті лише за умови міцних стосунків з Богом, – додав Папа. – Молитва не є втраченим часом. Вона не означає викрадати час, призначений на діяльність, в тому числі й апостольську, вона є якраз протилежним цьому: лише якщо зуміємо вести життя вірної, постійної та довірливої молитви, то Сам Бог дасть нам здатність та сили до щасливого та спокійного життя, щоб долати труднощі та відважно свідчити про Нього».

 

Цього дня у загальній аудієнції взяли участь кілька тисяч міністрантів з Франції. Наприкінці звичної у середу зустрічі з паломниками, Бенедикт XVI присвятив для французьких підлітків окреме привітання, закликаючи юнаків звіщати іншим радість, що випливає з Божої присутності.

 

У середу близько 50-ти гостей прибули до Апостольської Нунціатури в Києві, щоб попрощатися з Першим Секретарем Апостольської Нунціатури – Монсеньором Вечеславом Туміром, який після трьох років праці в Україні отримав призначення до столиці Куби. Серед гостей були присутні Єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні Владика Станіслав Широкорадюк та Владика Віталій Скомаровський, а також Єпископи Української Греко-Католицької Церкви Богдан Дзюрах та Йосип Мілян, та Владика Олександр Драбинко з Української Православної Церкви, численні священики і ченці, сестри-монахині, миряни та представники дипломатичного корпусу в Україні.

 

29 серпня в Казахстані пройшла Міжнародна конференція з питань атомного роззброєння. У ній взяли участь представники 150 країн світу, які підкреслили необхідність ратифікації трактату про скорочення атомних арсеналів. Серед учасників форуму був також Апостольський нунцій в Казахстані, архиєпископ Мігель Маурі Буендіа. В інтерв'ю радіо Ватикан єрарх назвав Казахстан країною, яка може бути прикладом для інших в справі атомного роззброєння.

 

Четвер. 30 серпня в Кастель Гандольфо почали прибувати члени «Кола учнів професора Ратцінґера», об'єднання колишніх студентів Бенедикта XVI, яке сформувалося, коли Папа викладав в Регенсбургському університеті. Зустріч, яка пройде за зачиненими дверима, в цьому році буде присвячена темі екуменізму, а зокрема відносинам між католиками, лютеранами і англіканами. Відправною точкою для дискусії буде книга кардинала Вальтера Каспера, колишнього голови Папської ради сприяння християнській єдності.

 

П’ятниця. Папа Бенедикт XVI надіслав телеграму-співчуття на ім’я кардинала Анджело Сколи, Архиєпископа Мілану, з приводу відходу до вічності вислуженого Міланського архиєпископа Мартіні, серце якого перестало битися у п’ятницю, 31 серпня 2012 р.

 

Субота. у розмові з журналістами кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне зазначив, що «Європейський Союз потребує більшої солідарності». Говорячи про кризу, яку переживає Старий континент, а також його деякі особливо слабкі регіони, єрарх підкреслив, що їх не можна залишати на самоті з сучасними проблемами. Між країнами Євросоюзу повинен панувати не егоїзм, але солідарність, підкреслив єрарх.

 

Неділя. У неділю, 2 серпня, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець Бенедикт XVI свою катехизу присвятив темі Божого закону, що був фундаментальним елементом єврейської релігії, але є таким також і для християнства, знаходячи своє сповнення у любові. Папа зауважив, що у Біблії не знаходимо бачення закону, як тягаря, обмежень, але як найцінніший Божий дар, свідчення його батьківської любові, його бажання бути Союзником свого народу. Проте, прибувши до обітованої землі, Божий народ починає шукати свою безпеку та свою радість, в чомусь, що вже більше не є Господнім словом: у матеріальних речах, у владі, в інших «божествах», що так насправді є лише порожніми ідолами. «Таким чином, – додав Понтифік, – релігія втрачає свій автентичний сенс, яким є жити в слуханні Бога, щоб чинити Його волю, яка є істиною про наше буття, а тому жити добре, у справжній свободі, та зводиться до здійснення другорядних звичаїв, які задовольняють, радше, людську потребу почуватися з Богом в розрахунку». На завершення Бенедикт XVI також пригадав, що й апостол Яків у своєму Посланні перестерігає перед небезпекою фальшивої релігійності. Він пише християнам: «Будьте виконавцями слова, а не лише слухачами, самі себе обманюючи».

 

У неділю, 2 вересня, Бенедикт XVI головував у ранковій Літургії в осередку Маріаполі в Кастель Гандольфо в межах традиційного літнього семінару колишніх учнів нинішнього Папи (Йозефа Ратцінгера). Цього року він триватиме з 30 серпня по 3 вересня під заголовком «Підсумки і екуменічні питання в діалозі з лютеранством і англіканством». Бенедикт XVI завжди був переконаний, що у взаєминах з лютеранами необхідно очистити пам'ять – сказав голова асоціації колишніх учнів Святішого Отця, німецький сальваторіанець, о. Стефан Хорн. Він підсумував цьогорічну теологічну зустріч «Ratzinger Schülerkreis».

 

Пропонуємо вам ознайомитись зі статистичними даними діяльності Апостольської Столиці.

 

Пропонуємо до вашої уваги відповіді Святішого Отця на питання, які йому поставили у Мілані на Всесвітній зустрічі сімей, а також переглянути відео, у якому владика Венедикт (Алексійчук) детально пояснює про роль та участь у житті Церкви розлучених і поновновінчаних осіб (що також було одним із питань до Понтифіка).