//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (27 листопада – 3 грудня)

Неділя. У неділю, 27 листопада, перед молитвою «Ангел Господній» Папа Бенедикт XVI вказав на головну мету передріздвяного посту. «У дійсності, – сказав Святіший Отець, – справжнім “господарем” світу є не людина, але Бог. Час Адвенту щороку приходить, щоб пригадати нам про те, щоб наше життя віднайшло справжній орієнтир, спрямований до Божого обличчя.»

 

Понеділок. Цього понеділка Бенедикт XVI прийняв на аудієнції Наджиба Мікаті, Прем’єр-міністра Лівану, який опісля зустрівся з кардиналом Тарчізіо Бертоне, Держсекретарем Апостольської Столиці, та Архиєпископом Доменіком Мамберті, Секретарем, відповідальним за стосунки з державами. Прем’єр-міністр також запросив Папу Бенедикта XVI відвідати Ліван наступного року.

 

28 листопада, приймаючи італійських учнів, задіяних у проектах, організованих Фундацією «Сестра Природа», Святіший Отець звернув увагу на те, що часто люди під час праці забувають про те, що співпрацюють з Богом, і цим завдають шкоди собі та створеному світові.

 

Вже котрий місяць тривають роздуми братства св. Пія Х щодо пропозицій Ватикану, викладених у Доктринальній преамбулі. Англійське католицьке видання The Tablet повідомило про те, що нещодавно в інтернеті був опублікований лист, в якому о. Крістіан Бучакорт зазначив: «Звичайно, що цю преамбулу ми підписати не можемо, навіть якщо до її змісту будуть внесені якісь зміни».

 

Вівторок. У Колумбії лівими повстанцями було вбито четверо заручників. Папа висловив свої співчуття з цього приводу та закликав до припинення насильства. Святіший Отець запевнив, що молитиметься за мир та справедливість у цій країні.

 

Кардинал Тарчізіо Бертоне запевнив, що Папа молиться за жертв розбійного нападу в Бурунді. Він надіслав телеграму із співчуттями у зв'язку з убивством хорватської місіонерки, сестри Лукреції Маміч та італійського волонтера Франческо Баззанні.

 

«Для Апостольською Столиці це дуже важливо, оскільки Українська Греко-Католицька Церква є найбільшою зі Східних Церков. І, спостерігаючи за розвитком цієї Церкви, Святіший Отець і Ватикан загалом дивляться, яким чином можна розвивати менші Східні Церкви, як наприклад на Близькому Сході чи десь інакше» - таку відповідь на питання журналістів щодо того, наскільки важливим для Ватикану є проголошення Митрополій в Україні дав Апостольський нунцій, Архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон.

 

Середа. Цього тижня Папа запропонував учасникам загальної аудієнції під час молитви звернути свій погляд на Христа. «Слухати, роздумувати, стояти мовчки перед Господом, Який промовляє – це мистецтво, якого навчаємося, витривало його практикуючи, – говориві Бенедикт XVI. – Очевидно, що молитва – це дар, який, однак, вимагає бути прийнятим, вона є Божим ділом, але, одночасно, вимагає зусиль та послідовності з нашого боку». Святіший Отець закликав також просити Бога навчити нас «передавати людям, які біля нас, тим, кого зустрічаємо на своїй дорозі, радість від зустрічі з Господом, Який є світлом життя.»

 

Наприкінці аудієнції Папа звернувся до учасників зустрічі, організованої з нагоди Міжнародного дня за скасування смертної кари. Промовляючи по-англійськи, Бенедикт XVI висловив побажання, щоб конгрес зміг «заохотити політичні та законодавчі ініціативи, започатковані в дедалі більшій кількості країн для викорінення смертної кари.»

 

З нагоди празника Св. Андрія – покровителя православного світу, Римський Архиєрей написав листа до Патріарха Константинополя Варфоломія І. У ньому Папа зазначив, що католики і православні стоять перед однаковими викликами у культурній, соціальній, економічній, політичній та екологічній сферах. У зв’язку із необхідністю приймати ці виклики, спільним обов’язком є показати світові, що християни є людьми, які, незважаючи на напруження, здатні працювати разом заради віднайдення істини та єдності.

 

Бенедикт XVI надіслав звернення до членів XVI відкритого засідання Папських академій, яке відбулося цими днями в Римі. Папа звернув увагу на те, що «якщо придивитися до прикладів мучеників, відважних свідків древнього християнства, а також численних свідків наших часів, в них можна побачити глибоко вільних людей: вільних від компромісів і егоїстичних уподобань, свідомих важливості і краси власного життя, і саме тому здатних любити Бога і братів героїчно, ставлячи перед собою високу планку християнської святості.»

 

Президент Ільхам Алієв запросив Папу Римського Бенедикта ХVI здійснити візит до Азербайджану.

 

У наступному році, з нагоди 50-ї річниці початку засідань ІІ Ватиканського Собору, 11 жовтня 1962 року, будуть опубліковані записки його учасників. Це будуть як фрагменти приватних щоденників, так і повідомлення єпископів, у яких вони інформували про роботу Собору свої єпархії чи різні ЗМІ. «Ми хочемо показати, як отці Собору переживали цю велику подію», – каже отець Бернард Ардура, глава Папського Комітету Історичних Наук, інституції, що започаткувала цю ініціативу.

 

У Римі розпочалось пленарне засідання Папської Ради в справах сім’ї, присвячене 30-річчю апостольської адгортації Івана Павла ІІ Familiaris consortio. Провідними темами цього документу були: євангелізація, яка значною мірою залежить від домашньої церкви та контекст Церкви і її навчання у подружньому житті.

 

Його Еміненція кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, надіслав привітання Владиці Ігорю (Возьняку) з нагоди введення його на престол як Архиєпископа і Митрополита Львівського.

30 листопада шестеро єпископів, включаючи одного екскомунікованого, поклали руки на голову о. Пітера Ло Ксуегана і висвятили його на коад'ютора в єпархії Ібінь. Хіротонія відбувалася в досить напруженій атмосфері. Навколо храму перебувала велика кількість поліції, представників служби безпеки з собаками.

 

В середу Владика Ніколас Манґ Тонґ, єпископ Хака (М’янма), був висунутий як коад’ютор Архиєпископа Мандалаю (М’янма) і Апостольським адміністратором Хака.

 

Владика Теодор Кетман подав у відставку з посади єпископа-помічника в Оснарбрюці (Німеччина).

 

Також цього дня в Буркіна-Фасо від єпархії Дієбугу була створена єпархія Гауа. Отець Модест Камбу був обраний єпископом Гауа.

 

Владика Хосе Франциско Діас Резенде, єпископ Дуке де Кашіас, був висунутий як Архиєпископ Митрополії Нітерой (Бразилія). Він заступив на місце Архиєпископа Алана Марія Пенья, О. Р., який подав у відставку через досягнення вікового обмеження.

 

Архиєпископ Моасир Ґреші, O. S. M., подав у відставку з посту Архиєпископа Митрополії порту-Велью. На його місце було призначено Владику Есмеральдо Баретто де Фаріас, колишнього єпископа Сантарен (Бразилія).

 

Четвер. Апостольська Столиця прийняла єпископські свячення, що відбулися 30 листопада у Китаї за папською згодою. Однак офіційні представники Ватикану висловлюють тривогу у зв’язку із участю в церемонії прелата, який не є у сопричасті з Римом.

 

Папська Рада з охорони здоров’я та пастирської турботи оприлюднила послання з нагоди Всесвітнього Дня боротьби з ВІЛ/СНІДом. У зверненні зазначалось, що 2011 рік повинен стати новою можливістю, щоб сприяти загальному доступу до лікування інфікованих, покласти кінець передачі вірусу від матері до дитини і розпочати вивчення нового стилю життя, який підходить до сексуальності правильно і відповідально. Це також відповідний момент для відновлення боротьби з суспільними упередженнями і підтвердити моральну, духовну і, наскільки це можливо, фізичну близькість інфікованих та членів їхніх сімей.

 

Церкви Куби і Мексики чекають, що 12 грудня буде офіційно оголошено про візит Папи до цих двох країн весною 2012 р. Голова Прес-центру Ватикану, о. Федеріко Ломбарді, підтвердив відповідні плани на прес-конференції в Беніні два тижні тому.

 

Владика Армандо Ксавьє Очоа, єпископ Ель-Пасо (США), був призначений єпископом Фресно (США).

 

П’ятниця. У п’ятницю Святіший Отець Бенедикт XVI прийняв на аудієнції учасників ІІІ Всесвітнього конгресу душпастирства іноземних студентів, організатором якого є Папська Рада у справах мігрантів та подорожуючих. Папа зазначив, що тема форуму «Іноземні студенти і зустріч культур», є дуже актуальною і важливою в сучасному світі, де «зустріч культур є однією з фундаментальних реальностей нашої епохи і майбутнього людства і Церкви.»

 

2 грудня Держсекретарю Ватикану, кардиналу Тарчізіо Бертоне, виповнилося 77 років. Він є одним із найближчих співпрацівників Папи Бенедикта XVI.

 

В цей день у віці 84 років до Господа відійшов Владика Лоран Фуаге (Лолесіо), почесний єпископ Волліс ет Футуна (Волліс ет Футуна).

 

Також до вічності відійшов 89-річний Владика Патрік Джозеф Томас Шерідан, єпископ-помічник Нью-Йорку (США).

 

Субота. Передріздвяний візит Папи до римської в’язниці Ребіббія відбудеться 18 грудня. Спочатку Святіший Отець прибуде до каплиці, яка розташована на території цього закладу. Там Бенедикт XVI відповість на запитання в’язнів і роздасть їм панеттони, які зараз вже є у Ватикані.

 

Святіший Отець нещодавно прийняв на приватній аудієнції представників італійської асоціації видавців газет, яка сприяє читанню серед молоді. Нагодою відвідати Ватикан для членів асоціації стала 10-та річниця цієї інституції. До її членів належить також «L'Osservatore Romano». На зустрічі з представниками італійських видавців Бенедикт XVI закликав молодь часто і критично читати газети.