//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (26.11. – 02.12.)

Понеділок. 26 листопада Бенедикт XVI зустрівся з новими кардиналами, членами їх сімей, а також віруючими, які прибули до Вічного Міста, щоб розділити радість прийняття кардинальської гідності зі своїми ієрархами. Бенедикт XVI підкреслив, що нові кардинали беруть на себе велику відповідальність, оскільки їх місія полягає у сприянні більшій святості світу і єдності Церкви.

 

Єрусалимська церква урочисто привітала нового представника Апостольської Столиці у Святій Землі - Архиєпископа Джузеппе Лазаротті.

 

26 листопада 2012 року у Ватикані розпочалося чергове засідання ХІІІ Звичайної ради Генерального секретаріату Папського Синоду Католицької Церкви, в якому брав участь Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ. Блаженніший Святослав був іменований Папою Бенедиктом XVI як представник Східних Католицьких Церков для роботи в цій важливій папській інституції. На цьому засіданні генеральний секретар Синоду представив ретельний і докладний аналіз питань, які стали наслідком останніх пропозицій XIII асамблеї. На засіданні йшлося про «місіонерський мандат» Христа апостолам, з якого бере свій початок сьогодні нова євангелізація.

 

Середа. У середу на загальній аудієнції Понтифік розповів як у наш час можемо проповідувати Бога. Згідно з Бенедиктом XVI, щоб говорити про Бога «треба перш за все дуже добре розуміти те, що ми маємо принести чоловікам і жінкам нашого часу, а саме – Бога Ісуса Христа, як відповідь на фундаментальні питання про те, для чого і як жити». Папа зазначив, що в центрі нашого проповідування і спілкування має бути Господь. Також він додав, що значно виразнішим та дієвішим є приклад власного побожного життя, а не слова. Наприкінці Понтифік нагадав, що привілейованим місцем для проповіді Євангелія є сім'я. Він закликав батьків завжди шукати відповідний час, щоб говорити про віру і виховувати в своїх дітях критичне ставлення до тих багатьох ситуацій, в які вони можуть потрапити.

 

На закінчення загальної аудієнції Святіший Отець нагадав, що 1 грудня за ініціативи ООН відзначатиметься Всесвітній день боротьби зі СНІДом, мета якого привернути увагу до проблем, пов'язаних з цією хворобою. Папа закликав церковні організації сприяти викоріненню цього лиха.

 

28 листопада Бенедикт ХVI надіслав вітальну телеграму президентові Албанії Буяру Нішані з нагоди 100-річчя проголошення незалежності країни.

 

Четвер. Делегація Ватикану прибула до Стамбулу в рамках традиційного візиту до Константинопольського Патріарха з нагоди свята св. Андрія, яке відзначається 30 листопада. Ватиканську делегацію очолював голова Папської ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох.

 

Ватикан з радістю сприйняв рішення Генеральної Асамблеї ООН, яка 29 листопада визнала за Палестиною статус «держави-спостерігача» при своїх установах.

 

П’ятниця. 30 листопада на приватній аудієнції в Папи побувала група французьких єпископів, які прибули до Ватикану з візитом Ad limina apostolorum. На думку Святішого Отця, проблемою французького католицтва є незнання сучасними віруючими змісту віри, яке носить подвійний характер: незнання особистості Ісуса Христа і незнання величі його вчення. Папа подякував французьким єрархам за їх віддану працю в нелегких умовах секулярного  суспільства та закликав до щирих зусиль з нової євангелізації.

 

Субота. З нагоди Року віри працівники цирків та луна-парків прибули з паломництвом, організованим Папською Радою в справах душпастирства мігрантів та подорожуючих до Риму. 30 листопада вони взяли участь у Службі Божій в базиліці Святого Петра, а наступного дня, пройшовши трьохгодинним парадом вулицею перед площею Святого Петра, в залі імені Папи Павла VI зустрілися зі Святішим Отцем. Мандрівне життя не дає змоги бути стабільним учасником парафіяльної спільноти, ускладнює участь у катехизації та богослужіннях, тож, за словами Святішого Отця, і світ мандрівних артистів відчуває потребу в новій євангелізації. Тому він висловив побажання, щоб вони зустрічали на своїй дорозі осіб, здатних виходити назустріч їхнім духовним потребам, та ще раз пригадав, що «першим шляхом передавання віри» є сім’я, домашня церква.

 

1 грудня у Ватикані оприлюднено Апостольський лист Motu Proprio Папи Бенедикта XVI «Intima Ecclesiae natura» (Внутрішня природа Церкви). Новий папський документ окреслює реквізити, які повинні мати харитативні організації, створювані церковною владою чи чернечими інституціями або Товариствами Апостольського життя, як також ті, що зродилися з ініціативи мирян, але діють від імені церковних спільнот.

 

У суботу, 1 грудня, напередодні початку літургійного приготування до Різдва – Адвенту, Святіший Отець відправив вечірню в базиліці Святого Петра, в якій взяли участь тисячі студентів, разом із своїми ректорами та викладачами, як папських університетів та інститутів і семінарій, так і студенти вищих навчальних закладів Риму. Звертаючись до студентської молоді, Бенедикт XVI зазначив: «Ви переживаєте час приготування до великих рішень в своєму житті та для служіння у Церкві та в суспільстві... Літургійний рік, який розпочинаємо цією вечірнею, буде і для вас шляхом, на якому ще раз зможете пережити таємницю цієї Божої вірності, на якій ви покликані, немов на надійній скелі, будувати своє життя».

 

1 грудня Бенедикт XVI призначив мальтійського єрарха єпископа Чарльза Шиклюну членом Конгрегації віровчення - одного з найважливіших органів Ватикану, який дбає про чистоту католицької віри і традицій.

 

Неділя. У неділю, 2 грудня, коли Римо-Католицька Церква відзначала початок Адвенту та нового церковного року, перед молитвою «Ангел Господній» Папа Бенедикт сказав, що в стародавньому світі слово «адвент» (пришестя) вказувало на візит короля або імператора до якоїсь провінції; в християнській термінології воно відноситься до пришестя Бога, до Його присутності в світі; таємниця, яка охоплює весь космос і історію, але має дві основні характеристики: перше і друге пришестя Ісуса Христа. Перше пришестя це саме Воплочення, друге це славне пришестя в кінці часів. Далі Понтифік вказав, як повинні вірні Господні очікувати приходу Христа. В Євангелії від Луки, Ісус каже учням: «щоб серця ваші не були обтяжені ненаситністю та пияцтвом, і життєвими турботами ... Тому то пильнуйте і моліться весь час» (Лк 21,34-36). Апостол Павло закликає «зростати і наповнюватися любов'ю» між собою і рештою, щоб зміцнити серця наші  і зробити їх без вад в святості перед Богом (І Сол 3,12-13). Серед суєти світу або в пустелі байдужості і матеріалізму, християни отримують від Бога порятунок і свідчать про нього своїм відмінним способом життя, як місто, яке розташоване на вершині гори. «Пресвята Діва Марія повністю втілює в собі дух Адвенту, який полягає у слуханні Бога, глибокому бажанні здійснення Його волі, радісному служінні іншим. Дозвольмо, щоб вона управляла нами, щоб Бог, який прийде, не застав нас закритими або розсіяними, але міг в кожному з нас поширити свої володіння любові, справедливості і спокою», - сказав на завершення Святіший Отець.

 

Президент Папської Ради зі сприяння християнській єдності, кардинал Курт Кох, який прибув у Стамбул ще в четвер, передав від Папи Римського Бенедикта XVI Патріархові Варфоломієві I послання з нагоди свята святого апостола Андрія Первозванного, покровителя Константинопольського Патріархату. У своєму посланні до Патріарха Папа Бенедикт XVI закликає до «реальної і глибокої єдності, навіть якщо вона поки недосконала», до єдності,  що «грунтується не на людських мотивах ввічливості або пристойності, але на нашій спільній вірі в Господа Ісуса Христа». Папа закликав «з упевненістю рухатися вперед по шляху, який веде до відновлення повної єдності».

 

Пропонуємо до вашої уваги роздуми Святішого Отця Бенедикта XVI щодо проблеми бідності і можливих шляхів її подолання.

 

Запрошуємо у ваших молитвах приєднатись до молитовних намірень Папи на грудень.