//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (26.02 – 3.03)

Неділя. У неділю, 26 лютого, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець Бенедикт XVI прокоментував уривок з Євангелії від Марка, в якому розповідається про те, як Ісус, перебуваючи на пустелі, був спокушуваний сатаною. Папа пояснив, що «пустеля» може мати кілька значень: вона може позначати стан відкинення та самотності, «місце» слабкості людини, де спокуси відчуваються сильніше, або ж місце втечі та відновлення, де можна в особливий спосіб відчути Божу присутність. Ісус піддався нападові спокусника для того, щоб «захистити нас своєю допомогою та навчити своїм прикладом». Понтифік зазначив, що «час Чотиридесятниці це сприятливий момент для оновлення та зміцнення наших стосунків з Богом, через щоденну молитву, акти покаяння та діла братньої любові».

 

Цей тиждень для Папи та Римської Курії був тижнем застанови та молитви. Кожного року на початку Великого посту Святіший Отець призупиняє усі свої справи, відкладає зустрічі та загальну аудієнцію для того, щоб заглибитись у своє серце і приготувати його до зустрічі з Христом Воскреслим. Від вечора 26 лютого до 3 березня Папа Бенедикт XVI приймав участь у реколекціях, які провадив кардинал Лорен Монсеґво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси (Конго). Темою духовних вправ була «Спільність християнина з Богом» – натхнена словами св. апостола Івана «А наша спільність – з Отцем і з його Сином Ісусом Христом» (1 Ів 1,3). В інтерв’ю Радіо Ватикану кардинал Пасінья розповів про деякі свої розважання, виголошені під час цих духовних вправ. Він зазначив, що «особливу увагу звертав на загрозу руйнації єдності у Церкві: через брак віри, любові, навіть загрози існуванню самої віри, якщо вона не відповідає вченню апостолів». Єрарх сказав, що Великий піст є «шляхом у пустелю разом з Ісусом для того, щоб бути близько з Богом». За словами Папи, проведений час, позначений тишею, молитвою та Євхаристійною адорацією, був наповнений «вдячністю Богові за велику любов, яку він нам дав і якою пов’язав нас з собою в синівських стосунках». Дякуючи проповідникові після заключного богослуження, Бенедикт XVI зазначив: «Ви провадили нас завжди з поглядом, скерованим на Бога, і саме в цьому погляді, зверненому до Бога, ми навчалися любові, віри, яка творить спільність.»

 

В неділю у віці 85-ти років до Господа відійшов ігумен Геор Хользер, почесний настоятель ординаріату Марії Айнзідельн (Швейцарія).

 

Кардинал Фернандо Філоні прийняв посаду кардинала-диякона Ностра Синьойора ді Коромото в Сан Джованні ді Діо.

 

Вівторок. У вівторок вічно спочив 67-мирічний владика Вернер Губала, єпископ-помічник Майнцу (Німеччина).

 

Середа. 29 лютого Папа Бенедикт XVI став шостим найстаршим папою в історії. Саме цього дня йому виповнилося 84 роки, 10 місяців, 2 тижні і 1 день. Старшими від Бенедикта XVI були Інокентій ХІІ та Пій ХІ, котрі померли у віці 85 років, Климент Х – 86, Климент ХІІ – 87 та Лев ХІІІ, котрий ніс папське служіння до 93 років. Незважаючи на поважний вік, Папа Бенедикт XVI продовжує дотримуватися напруженого графіку, як і в 2005 році, коли його обрали понтифіком.

 

Ватиканський кореспондент Альдо Марія Валлі видав нову книгу під назвою «Маленький світ Ватикану: щоденне життя в папському місті», в якій представив оригінальні і цікаві аспекти життя в Апостольській Столиці. Автор бере читача за руку і веде до ватиканського банкомату, який «відповідає» латинською, в папський гараж, у ватиканську аптеку і супермаркет. Автор також проникає до папської літньої резиденції у Кастель Гандольфо і відвідує Ватиканську обсерваторію.

 

Отець Луїз Енріке да Сільва Бріта був обраний титулярним єпископом Заллата і єпископом-помічником Сан Себастьян ду Ріо-де-Жанейро (Бразилія).

 

Четвер. 1 березня світ побачила книжка «Мій брат – Папа» монсеньйора Георга Ратцінгера, в якій він виклав свої спогади-мемуари про відносини із теперішнім наступником Св. Петра впродовж восьми десятиліть. Монс. Георгу допомагав писати книгу журналіст і історик Міхаель Хесеманн.

 

П’ятниця. Єрархи Куби, в очікуванні візиту Папи, видали послання. У ньому єпископи описують атмосферу «особливого ентузіазму», яка панує як в парафіях і закликають місцеву спільноту в наміренні успішного перебігу візиту Папи присвятити один день (15 березня) Євхаристійній молитві в усіх громадах, наступний день (16 березня) провести в пості, та ще один день присвятити ділам милосердя.

 

Владика Хосе Альберто Гутьєррез Розо, SMM, подав у відставку з посади Апостольського вікарія Пуерто-Гайтан (Колумбія).

 

У віці 75-ти років до Господа відійшов владика Хосе Адольфо Мохіка Моралес, почесний єпископ Сансенато (Сальвадор).

 

Субота. Святіший Отець призначив кардинала Марка Уелле, префекта Конгрегації у справах Єпископів своїм спеціальним посланцем на святкування, які пройдуть з нагоди 500-річного ювілею паломництва до середньовічної реліквії «Хітон Господній» в німецькому місті Трір. За традицією вважається, що в Трірському катедральному соборі зберігається частина хітону, в який був одягнений Ісус перед розп'яття. В Трір реліквія потрапила завдяки місцевому Архиєпископові св. Агрицію, котрий отримав її в дар від св. Олени, матері імператора Костянтина.

 

Пропонуємо вам у молитвах приєднатись до молитовних намірень Святішого Отця на березень 2012 року.