//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (24.12. – 01.01.)

Понеділок. 23 грудня відбулася телефонна розмова між Святішим Отцем Бенедиктом XVI та прем'єр-міністром Італії Маріо Монті, в ході якої відбувся обмін вітаннями з нагоди свята Різдва Христового і наступаючого Нового року.

 

Щоразу більше англікан і протестантів наново відкривають значення служіння Понтифіка, яке гарантує автентичний зв'язок з біблійним християнством і дозволяє опертися тиску секуляризації і лібералізму – сказав Архиєпископ Герхард Мюллер.

 

Вівторок. Вночі з 24 на 25 грудня Святіший Отець очолив святкову Літургію (Пастирку). Звертаючись до зібраних, Папа спонукав їх задуматись над питаннями чи маємо ми місце для Бога у своєму житті, чи маємо на Нього час? Понтифік зауважив, що лише в Бозі є мир і поза Христом миру та спокою досягнути неможливо. На кінець Бенедикт XVI закликав усіх піти до Вифлеєму так як пастухи, які почули сповіщення ангелів; наважитись на цей «перехід», оли ми відходимо від нашого звичного мислення та життя й переступаємо межі суто матеріального світу, аби досягти самої суті, далечі, та виходимо назустріч тому Богові. Дуже радимо вам перечитати повний текс проповіді Святішого Отця.

 

Опівдні Римський Архиєрей виголосив послання «UrbietOrbi», вітаючи християн різними мовами світу. У своєму привітання Папа Бенедикт побажав усім зростати у вірі, аби вповні скористати із Божого Утіловдення. Також Понтифік побажав, щоби мир зійшов на землю, особливо у ті країни, які потерпають від воєн. «Дорогі брати і сестри! Любов і правда, справедливість і мир зустрілися та воплотилися в людині, яка народилася від Марії у Вифлеємі. Ця людина є Божим Сином, Богом, який з’явився в історії. Його народження є паростком нового життя для всього людства. Нехай кожна земля стане доброю землею, яка гостинно приймає і зрощує любов, правду, справедливість і мир. Веселого Різдва усім!», - на кінець сказав Папа, після чого уділив своє благословення.

 

Папа Бенедикт XVI призначив фахівця з Канонічного права о. Роберта Олівера, родом зі Сполучених Штатів, новим промотором справедливості в Конгрегації віровчення. Він буде займатися серйозними канонічними злочинами.

 

Середа. У середу Римо-Католицька Церква відзначає свято первомученика Стефана. Промовляючи до вірних перед молитвою «Ангел Господній», Святіший Отець вказав на те, що в цьому святому бачимо здійснення слів Ісуса про те, що вірні, покликані свідчити в тяжких та небезпечних обставинах, не будуть залишені, а через них промовлятиме Святий Дух. «В день спомину святого Стефана, також і ми покликані зосередити свій погляд на Божому Синові, Якого у радісній атмосфері Різдва споглядаємо у таїнстві Втілення», – зазначив Папа. Папа також зауважив, що святий Стефан є прикладом для тих, хто хоче служити справі нової євангелізації, адже показує нам, що «новизна звіщення» не полягає, в першу чергу, у застосуванні оригінальних методів та технік, які, звісно, можуть принести користь, але в тому, «щоб бути сповненими Святим Духом та дозволити, щоб Він нас провадив».

 

Субота. Папа Бенедикт XVI направив послання до новообраного греко-православного Патріарха Антіохії й усього Сходу, Іоана Х, в якому пригадав про необхідність єдності між християнами в ці нестабільні часи, наповнені насильством на Близькому Сході.

 

Цього року «Паломництво надії по землі» проходило в Італії. Делегації паломників прибули в п’ятницю, після чого зібралися на молитву в базиліці св. Івана на Латерані. У суботу, 29 грудня, учасником паломництва став Святіший Отець, приєднуючись до прочан, які зібралися на молитовне чування на площі Святого Петра у Ватикані. Папа закликав молодь відважно відповісти на Христовий поклик, без страху та примусу. Христос, – зазначив Святіший Отець, – не забирає вас зі світу. Він посилає вас туди, де бракує Його світла, щоб ви несли його іншим. Всі покликані бути вогниками для тих, хто їх оточує, будучи уважними до правильного розподілення земних благ, стараючись про справедливість та нову солідарність».

 

29 грудня Бенедикт ХVI створив дві нові єпархії в Нігерії: Гбоко і Кастіна-Ала. Вони були утворені з єпархії Макурді, яка перейшла до столичної архиєпархії Абуджа.

 

Неділя. У неділю, 30 грудня, катехезу перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець присвятив темі сім’ї. Коментуючи євангельський уривок, що розповідає про те, як Пресвята Богородиця разом зі святим Йосифом шукали дванадцятилітнього Ісуса, Який залишився у єрусалимському храмі, Святіший Отець зазначив, що їхнє хвилювання було таким самим, як і всіх батьків, які виховують дитину. «Сьогодні, – сказав він, – необхідна особлива молитва до Господа Бога за всі родини світу. Нехай батьки, наслідуючи Пресвяту Родину з Назарету, серйозно турбуються про зростання та виховання своїх дітей, щоб вони дозрівали, як відповідальні люди та порядні громадяни, ніколи не забуваючи про те, що віра є цінним даром, який слід підтримувати у своїх дітях також своїм особистим прикладом». Папа закликав молитися за те, «щоб кожна дитина приймалася, як Божий дар».

 

Апостольський Єлемозинаріат в 2011 р. отримав 7 тис. прохань про фінансову допомогу і витратив близько 900 тис. євро на допомогу бідним. Про це повідомив Великий  Єлемозинарій Його Святості о. прелат Гвідо Поццо, який протегує від імені Папи потребуючим.

 

У році, який вже завершується, в 16 країнах колишнього комуністичного режиму відзначили 20-річчя встановлення дипломатичних відносин зі Святим Престолом. У 1989-1992 роках були налагодженні і відновленні дипломатичні відносини з 28-ми країнами, Європи і Азії.

 

Понеділок. Напередодні Нового Року, 31-го грудня 2012 р., о 17:30 римського часу, в базиліці Святого Петра у Ватикані Святіший Отець Бенедикт ХVІ очолив Вечірню на честь Урочистості Пресвятої Богородиці Марії, яке традиційно, завершилась Адорацією Найсвятіших Тайн та подячною молитвою Te Deum (Тебе, Бога, хвалимо) з нагоди закінчення цивільного року. Закінчуючи старий і починаючи новий рік, Святіший Отець закликав оновити надію, подякувати Богові за все пережите, і непохитно вірити, що незважаючи на все, що стається, у світі існує добро, яке призначене перемогти саме завдяки Ісусові Христову. Після богослуження Папа відвідав великий вертеп, щоб помолитись перед сценою Христового Різдва.

 

Вівторок. У перший день Нового, 2013 року, коли Католицька Церква латинського обряду святкує урочистість Пресвятої Богородиці Діви Марії, о 9:30 римського часу Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ очолив урочисту Службу Божу, розпочинаючи Новий Рік Божим благословенням для всього світу та відзначаючи також і 46-ий Всесвітній День Миру. У проповіді Бенедикт XVI зосередив увагу на літургійних читаннях цього богослуження та пригадав найважливіші думки із свого Послання з нагоди Всесвітнього Дня Миру, зокрема наголосивши, що людина створена для миру, що є Божим даром. Мир є найвищим добром, якого треба благати в Господа, і який, одночасно, треба будувати всіма силами.

 

Цього ж дня опівдні перед молитвою «Ангел Господній» вітаючи усіх з Новим роком, Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ звернувся до кожної людини у світі словами благословення, записаного у Святому Письмі: «Нехай Господь благословить тебе і охороняє тебе! Нехай Господь світить обличчям своїм до тебе та милує тебе! Нехай Господь оберне обличчя своє до тебе і дасть тобі мир!». Папа зробив порівняння, що як сонячне світло і тепло є благословенням для землі, так Боже світло є благословенням для людства. Боже обличчя засіяло над людством – спочатку в дуже покірний, прихований спосіб, адже у Вифлеємі свідками цього об’явлення були тільки Марія і Йосиф та деякі пастухи. «Але мало-помалу, як сонце, що від світанку доходить до півдня, так Христове світло зросло і поширилось повсюди, – мовив Папа. – Навіть протягом короткого часу Свого земного життя Ісус з Назарету осяяв Своїм обличчям Святу Землю; а потім, через Церкву, оживлену Його Духом, поширив до всіх народів Євангеліє миру. Тому вісім днів після Різдва, коли Церква так, як Пресвята Богородиця Марія, показує світові новонародженого Ісуса, Князя Миру, відзначаємо Всесвітній День Миру. Його Святість закликав звернутись з молитвою до Пресвятої Богородиці, щоб Вона поблагословила нас, як мама благословляє своїх дітей, які збираються в подорож. «Новий рік – як подорож, – сказав Папа. – Нехай же з Божим світлом і благословенням він буде шляхом миру для кожної людини і кожної сім’ї, для кожної країни і для всього світу».

 

Пропонуємо ознайомитись з діяльністю Святішого Отця за 2012 рік.

 

Запрошуємо вас приєднатись у своїх молитвах до молитовних намірень Папи на січень.

 

Пропонуємо до вашої уваги Послання Папи Бенедикта ХVI на Всесвітній День Миру 1 січня 2013 року.