//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (24.09.–30.09.)

Понеділок. 23 вересня на приватній аудієнції в Кастель Гандольфо Папа Бенедикт XVI прийняв кардинала Анджело Баньяско, який є главою Конференції єпископату Італії, засідання постійної ради якої розпочалося цього ж дня у Римі. Серед тем, які обговорюватимуть єпископи є нагальні суспільні та родинні питання, як наприклад, проблема неформальних зв’язків чи наслідки економічної кризи в Італії.

 

У неділю, 23 вересня, Бенедикт XVI прийняв у літній резиденції в Кастель-Гандольфо священика Алессандро Де Санктіса. Він має 94 роки, 70 з яких працює на парафії Філеттіно, в провінції Фрозіноне. Святіший Отець подякував священикові за те, що він зробив, і закликав продовжувати робити свій цінний внесок «в життя нашої Церкви».

 

Бенедикт XVI побажав, щоб в Албанії поширювалося Христове послання. До молитви в цій інтенції Папа закликав віруючих з приводу 950-річчя єпархії Сапі. У спеціальному листі Бенедикта XVI, яким він призначив іспанського кардинала Сантоса Абріл-і-Кастело своїм представником на святкуваннях в Албанії, Святіший Отець побажав місцевим католикам зростати у вірі. Папа закликав албанців до миру між собою і з Богом. Крім того, Святіший Отець привітав жителів цієї країни з Днем незалежності, який відзначатиметься 28 листопада. Він побажав релігійного і людського розвитку.

 

Вівторок. У вівторок на площі Апостольського Палацу в Кастель Гандольфо Святіший Отець вислухав Oratorium Augustinus. Концерт для Папи організувала Вюрбургзька Єпархія власне в часі міжнародного конгресу у Римі, присвяченого св. Августинові. Папа окреслив ораторію словами «винятковий твір» і пригадав, що її називають «прозорою мозаїкою», у якій завдяки великій кількості голосів, різноманітній музиці і мелодіям повстає музичний портрет святого Августина.

 

25 вересня кардинал Держсекретар Ватикану Тарчізіо Бертоне отримав з рук короля Іспанії Хуана-Карлоса Міжнародну премію Графа Барселони. Щорічно ця премія вручається якійсь особі, підприємству або установі за заслуги в області комунікації.

 

У німецькому містечку Пентлінг відбулося урочисте відкриття «Дому кардинала Йозефа Ратцінгера» - музею створеного у будинку в якому з 1969 р. по 1977 р. жив Папа, будучи професором теології в Регенсбургському університеті. У церемонії відкриття музею, взяли участь близько 200 осіб, серед яких брат Понтифіка о.прелат Георг Ратцінгер, особистий секретар Папи о.прелат Георг Генсвайн, кардинал Герхард Людвіг Мюллер. Серед речей Папи, що знаходяться в будинку його дитячі листівки, книги, фотографії. Реставратори змогли відновити також інтер'єр будинку, яким він був у 70-ті роки.

 

Середа. «Літургія - це школа молитви. Господь сам нас вчить молитися» - такій темі була присвячене навчання Бенедикта XVI, виголошене під час загальної аудієнції 26 вересня. Звертаючись до вірних, зібраних у ватиканській Залі Павла VI Святіший Отець зазначив, що навчитися молитві можна читаючи і роздумуючи над Біблією. «Але існує інше "місце", інше цінне "джерело" для того, щоб зростати в молитві» - це літургія – «привілейований простір, в якому Бог говорить до кожного з нас, тут і зараз, і чекає нашої відповіді». «Що таке літургія? Якщо відкриємо Катехизм Католицької Церкви, то прочитаємо, що слово "літургія" означає служіння народам або на благо народу», - сказав Папа. Мова йде про народ, «сформований завдяки Великодній таємниці Ісуса Христа», який «не існує завдяки зв'язку крові, території, нації, але народжується через діяльність Сина Божого та спілкування з Отцем». Папа підкреслив - в християнській традиції слово "літургія" означає, що Народ Божий бере участь у справі Бога – «в літургії Бог сам діє, і ми включаємося в цю діяльність Бога». Під час літургії лунає заклик «вгору серця», тобто вознести наші серця над плутаниною наших турбот, бажань, пристрастей, спокус. «Наше серце повинно відкритися на Слово Боже і зосередитися на молитві Церкви, щоб отримати направлення до Бога зі слів, які слухає і говорить. Погляд серця має бути скерованим до Господа, який серед нас: такою є фундаментальна вимога», - сказав на кінець Понтифік.

 

24-30 вересня в італійському Форлі-Чезена проходить «Тиждень добро життя» - захід про рівний і стійкий розвиток. У заході бере участь делегація Папської ради з культури. 30 вересня її представники візьмуть участь у круглому столі на тему: «Антиекономіка культури, або культура як розвиток економіки?» О. Франко Перацоло, член ватиканської дикастерії, розповів: «Мені здається, що дуже важливо бачити спільне добро, як можливість доступу до всього того, що необхідно для життя людської особистості, для життя з повною гідністю, з повагою до її прав: це елемент, який об'єднує культури і приналежність до різних релігій», - сказав священик.

 

«Перед лицем нових шансів і проблем, які сьогодні стоять перед світом, ми потребуємо фактичного правового управління в глобальному сенсі. А для того, щоб воно було ефективним, повинно мати чіткі і об’єктивні критерії у формі непорушної гідності людини і природного закону» – сказав у нью-йоркській штаб-квартирі ООН глава ватиканської дипломатії Архиєпископ Доменік Мамберті. Він став представником Апостольського Перстолу на зустрічі високого рівня ООН на тему правового регулювання на місцевому і міжнародному рівнях.

 

Через 50 років після відкриття ІІ Ватиканського Собору створено новий відділ церковного магістеріуму з того, що на початку називалось практичною школою дикастерії, а тепер переформатовано в Навчальну програму – міждисциплінарну школу формації у сфері церковного магістеріуму і канонічних норм, що стосуються богопосвяченого життя в Церкві, названої іменем Бенедикта XVI. Повернення до Євангелія, відкриття наново первинних харизм і прийняття Вчительства Церкви разом із відповідальністю, що з цього випливає в апостольському та місійному аспектах. Це лише деякі з вказівок, які ІІ Ватиканський собор сформулював для монахів.

 

Четвер. З 21 по 23 вересня у Парижі проходив конгрес Міжнародної Федерації Католицьких Фармацевтів під назвою «Фармацевти сьогодні: яка праця, яке майбутнє, яка надія?». Участь у цьому конгресі брав також секретар Папської Ради в справах душ пастирства служби здоров’я і хворих. Секретар ватиканської дикастерії пригадав, що Папа постійно обороняє право католицьких фармацевтів на спротив сумління. Їх не можуть змушувати постачати засоби з виразно неетичними цілями, наприклад, для аборту чи евтаназії.

 

Визнавати і поважати гідність людини, кожного спортсмена: з таким закликом звернувся Папа до учасників ХХХІІ Конгресу Федерації спортивної медицини, з якими зустрівся в Кастель Гандольфо 27 вересня. Бенедикт XIV закликав експертів зі спортивної медицини не бути тільки «агентами» фізичного здоров'я і відмінної атлетичної форми, але морального, духовного і культурного оновлення.

 

Бенедикт XVI надіслав телеграмою вітання єпископам, які 27 вересня в Швейцарії почали щорічне пленарне засідання голів єпископатів Європи. Святіший Отець, очікуючи реальних результатів заходів, які проходять під знаком II Ватиканського Собору, підкреслив його екуменічний вимір.

 

П’ятниця. 28 вересня Бенедикт XVI прийняв вірчі грамоти у Зіона Еврона,  нового посла Ізраїлю при Святому Престолі.

 

У п’ятницю, 28 вересня 2012 р., у Ватиканському прес-центрі відбулася прес-конференція, присвячена представленню цьогорічних лауреатів «Премії ім. Ратцінгера», встановленої «Ватиканською Фундацією Йозефа Ратцінгера – Бенедикта XVI». Під час прес-конференції кардинал Камілло Руїні, Президент наукового комітету «Ватиканської Фундації Йозефа Ратцінгера – Бенедикта XVI», представив науковців, які 20 жовтня отримають з рук Святішого Отця згадану відзнаку. Лауреатами стали французький професор Ремі Браґ, Член Академії Моральних та Політичних Наук Інституту Франції, дослідник і викладач середньовічної та арабської філософії, філософії релігії, та священик-єзуїт зі США о. Браєн Дейлі, відомий в англомовному світі богослов та дослідник спадщини Отців Церкви.

 

Субота. «Соціальні мережі: двері правди і віри; нові простори для євангелізації» - так звучить тема Всесвітнього дня соціальної комунікації на 2013 р. «Одним з найбільших викликів для євангелізації сьогодні є той, який походить з цифрового середовища. І на цей виклик хоче звернути увагу тема, яку, в контексті Року віри, вибрав Папа Бенедикт XVI для 47-го Всесвітнього дня соціальної комунікації», - наголошується в спеціальному повідомленні опублікованому 29 вересня.

 

29 вересня Бенедикт XVI попрощався зі співробітниками своєї резиденції в Кастель Гандольфо. Він зазначив, що за час проведений тут мав можливість для навчання, молитви та відпочинку, а також відчув турботу та гостинність людей які тут працюють.

 

У Ватикані розпочався судовий процес над колишнім папським камердинером Паоло Габріеле, якого звинувачено у крадіжці приватних документів з апартаментів Бенедикта XVI. Перше слухання тривало трохи більше двох годин. Судді відкинули певні докази. Наступне засідання у цій справі відбудеться 2 жовтня. На цей день передбачено зізнання обвинуваченого.

 

29 вересня відбулось презентація пам'ятної медалі, присвяченої восьмим роковинам понтифікату Бенедикта XVI

 

Неділя. Звертаючись в неділю, 30 вересня, до вірних перед молитвою «Ангел Господній», Святіший Отець вказав на те, що члени Церкви не повинні відчувати ревнощів, але радіти, коли хтось з їхньої спільноти виконує добрі справи в ім'я Христа, коли робить це з хорошим наміром та з повагою (пор. Мр. 9,38–41). Папа закликав католиків взаємно цінувати і шанувати себе, прославляючи Господа за Його безмежну «фантазію», з якою Він діє в Церкві та у світі. Також Папа звернувся до тексту з послання апостола Якова, у якому той закидає проти нечесних багачів, які надіялися на багатства, які вони накопичили зловживаннями (Як. 5,1–6). «Дорогі друзі, під заступництвом Діви Марії помолимося, щоб ми змогли радіти кожному жесту й ініціативі добра, без заздрощів і ревнощів й мудро використовували земні блага в постійному пошуку вічних благ», - сказав на кінець Понтифік. Після молитви «Ангел Господній» Папа звернувся із закликом про мир у Демократичній Республіці Конго.

 

Запрошуємо вас у своїх молитвах приєднатись до молитовних намірень Святішого Отця на жовтень.