//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21.05–27.05.)

Понеділок. До України, з нагоди Першого Всеукраїнського Євхаристійного Конгресу РКЦ, прибув президент Папської ради у справах соціальної комунікації Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі. Як зазначив сам Владика Клаудіо після приїзду до Києва, мета його візиту до Києва та Львова є засвідчити любов Папи до Церкви в Україні. Зустрічали президента Папської ради соціальної комунікації в Києві секретар Синоду УГКЦ Владика Богдан Дзюрах, секретар Апостольської нунціатури в Україні о. Вечеслав Тумір, керівник Департаменту інформації УГКЦ о. Ігор Яців. У рамках візиту відбудеться, зокрема, лекція Архиєпископа Челлі в Інституті міжнародних відносин та Інституті журналістики Київського національного університету ім. Т.Шевченка на тему «Проголошувати цінності сьогодні». Президент Папської ради у справах соціальної комунікації прочитає лекцію для семінаристів, студентів Українського католицького університету та католицьких журналістів на тему: «Нові медіа та християнська ідентичність». Він також проведе низку зустрічей з офіційним керівництвом УГКЦ.

 

У понеділок кардинала Жуана де Браз Авіза Папа призначив кардиналом-дияконом Сата Елена флуорі Порта Пренестіна, а кардинала Сантоса Абріль і Кастелло кардиналом-дияконом Сан Позіано.

 

Вівторок. Архиєпископ Зигмунт Зімовскі, голова Папської Ради душпастирства працівників сфери охорони здоров'я, виступив перед учасниками 65-ї асамблеї Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка проходила 21-26 травня в Женеві. Ватиканський єрарх зазначив, що, незважаючи на зроблені позитивні кроки, питання доступу населення до медичних послуг в багатьох країнах світу залишається досить злободенним. Він закликав міжнародну спільноту до солідарності та допомоги бідним народам у вирішенні цієї проблеми. Архиєпископ Зімовскі наголосив, що на національному рівні вирішення цього питання не може бути тільки прерогативою держави, а також потребує вкладу громадянського суспільства.

 

Архиєпископа Алессандро Д’ерріко Апостольського нунція Боснії та Герцеговини і Апостольського нунція Чорногорії Святіший Отець призначив Апостольським нунцієм Хорватії.

 

Середа. 23 травня 2012 року Святіший Отець Бенедикт ХVІ, під час загальної аудієнції,  виголосив катехизу присвячену темі молитви, про те, як Святий Дух спонукає нас звертатися до Бога з дитинною любов’ю. «Християнство не є релігією страху, але довіри та любові до Отця, який нас любить», – наголосив Папа, пригадуючи, що неодноразові висловлювання святого Павла на згадану тему говорять про прийняття Святого Духа, дару Воскреслого Ісуса, який вчиняє нас у Христі, Єдинородному Синові, Божими дітьми. І саме в Євангелії, в стосунках Ісуса з Небесним Отцем можемо побачити, яким є справжнє батьківство, що Бог є Любов’ю, і що «ми, через нашу дитинну молитву, входимо в це коло любові, яка очищає наші прагнення та нашу поведінку, позначену замкненістю та самодостатністю». Далі Святіший Отець вказав на те, що святий Павло пригадує нам, що християнська молитва ніколи не є виключно нашою дією, але взаємною з Богом і що, молитва Христового Духа в нас та наша молитва в Ньому не є виключно індивідуальним актом, але дією всієї Церкви. «В молитві відкривається наше серце, ми входимо у сопричастя не лише з Богом, але якраз з усіма Божими дітьми, з якими становимо єдність», – сказав на завершення Бенедикт XVI, закликаючи присутніх навчитися відчувати в молитві красу того, що ми є Божими дітьми та можемо призивати Його з довір’ям, з яким дитина звертається до батьків, які її люблять.


23 травня кардинал Держсекретар Ватикану Тарчізіо Бертоне виступив на засіданні італійської міжпарламентської групи, яке було присвячене родині. Кардинал Бертоне звернув увагу парламентаріїв на значення шлюбу, як союзу одного чоловіка і однієї жінки, що закріплено в Конституції, і право батьків виховувати дітей згідно власного сумління і своїх переконань, включаючи найважливіше право на свободу релігії. На закінчення він зазначив, що всебічна і різноманітна підтримка "природної" сімї є прямим обов'язком політиків.

 

Четвер. 24 травня відбулась зустріч Бенедикта ХVI з італійськими єпископами, приурочена закінченню пленарного засідання італійського єпископату. В центрі промови Пати була тема нової євангелізації. Папа зазначив, що Церква у своїй діяльності повинна користуватися навчанням II Ватиканського Собору. "Його авторитетне навчання - це шлях для прийняття ефективних заходів щодо великих громадських та культурних перетворень нашого часу, які мають видимі наслідки також і для релігійного виміру", - сказав Святіший Отець. Він зазначив, що сьогодні в світі люди все менше беруть участь в релігійному житті, а Бог виключається з світосприйняття багатьох осіб. Людина часто прагне звести Бога до особистої сфери, виключаючи його з публічного життя. "Основа кризи, яка торкнулася Європи - криза моральна і духовна, тому що людина стверджує, що її ідентичність здійснюється тільки в ній самій", - сказав Святіший Отець. "Ми не привабимо людей до Євангелія, якщо самі не будемо мати глибоких відносин з Богом", - сказав Бенедикт ХVI. Він підкреслив, що завданням нової євангелізації є прагнення наблизити людство нашого часу до Бога, щоб допомогти йому відкрити розум і серце на того Бога, який його шукає і хоче бути близько даючи зрозуміти, що виконання волі Господа не є обмеженням свободи, а навпаки робить людину дійсно вільною.

 

24 травня президент банку Ватикану, Етторе Готті Тедескі, пішов у відставку. З нагоди цієї події у Ватикані було видано заяву, в якій зазначено, що колишній президент «не зміг виконати деякі дуже важливі функції».

 

П'ятниця. 25 травня Бенедикт ХVI на спеціальній аудієнції прийняв прем'єр-міністра Чеської Республіки Петра Нечаса. На зустрічі був висловлений взаємний інтерес, щодо прийняття Угоди між Чеською Республікою та Церквою, яка стала б міцною основою для регулярних відносин і продовження конструктивного діалогу на всіх рівнях.

 

Цього ж дня ватиканською жандармерією через підозру в розповсюдженні приватних документів Ватикану було заарештовано папського камердинера Паоло Габріеле. Поліція Ватикану знайшла у його помешканні конфіденційні документи Бенедикта XVI. Паоло Габріеле будуть допитувати яким чином документи опинились в його домі, чи він передавав якісь з них пресі і чи мав якихось спільників у Ватикані чи за його межами.

 

Субота. 26 травня 2012 р , напередодні свята Зіслання Святого Духа, Святіший Отець Бенедикт XVI зустрівся з членами італійської організації Віднова в Святому Дусі, яка належить до католицького харизматичного руху. Зустріч була присвячена 40-річчю цього руху в Італії. «Віруючі сьогодні покликані до переконаного, щирого та вірогідного свідчення віри, тісно поєднаного з ділами любові», – у промові перед паломниками зазначив Святіший Отець, пояснюючи, що завдяки любові також і ті, хто байдужі чи далекі від Євангельського вчення, можуть «наблизитися до істини та навернутися до милосердної любові Небесного Отця». Папа підкреслив, що сучасне суспільство переживає непевну ситуацію, позначене браком безпеки та розгубленістю і в такому контексті дедалі важливішим стає будування життєвої будівлі та суспільних стосунків на «міцній скелі Божого слова». Папа закликав членів руху Віднови у Святому Дусі бути витривалими у свідченні «радості віри в Христа, краси бути Христовими учнями, могутності любові, яку Його Євангеліє вивільняє в історії, як також незрівнянної благодаті, яку кожен віруючий може досвідчити в Церкві», приступаючи до Святих Тайн та покірно здійснюючи своє дарування для спільного добра. «Не піддавайтеся спокусі посередності та звички! Зрощуйте в душі високі та великодушні прагнення. Зробіть своїми думки, відчуття та діла Ісуса!», – закликав Бенедикт XVI. 

 

26 травня Бенедикт ХVI створив нову єпархію Бафанг в Камеруні. Першим єпископом новоствореної єпархії Святіший Отець призначив о. Авраама Комей, який до цих пір був адміністратором єпархії Нконгсамба.

 

Неділя. 27 травня Святіший Отець очолив святкове богослужіння в ватиканській базиліці на свято П'ятидесятниці. "П'ятидесятниця - це свято єдності, взаєморозуміння і спілкування між людьми" - сказав Бенедкт ХVI в проповіді під час Євхаристії. Папа підкреслив, що з розвитком науки і техніки ми намагаємося домінувати над силами природи і звертатися до Бога нам здається непотрібним, оскільки думаємо, що самі зможемо побудувати та здійснити все те, чого хочемо. Папа акцентував увагу також  на значенні слів Євангелія свята: "Коли ж прийде Він, Дух Істини, навчить вас всій правді" (Ів 16,13). Понтифік зазначив, що Ісус, кажучи про Святого Духа, пояснює чим є Церква, "що діяти як християни не означає замикатися у своєму "я", але означає прийняти у себе Церкву, чи краще, внутрішньо дозволити, щоб вона нас прийняла. "Коли я говорю, думаю, дію як християнин, не роблю цього замикаючись в своєму "я", але роблю це повністю", - сказав Святіший Отець. Понтифік звернув увагу на те, що там де люди хочуть бути Богом, може вийти так, що вони почнуть виступати один проти одного. Коли ж будуть жити в істині Господа, відкриються на дію Святого Духа, який їх підтримує і об'єднує". "Ми не можемо бути одночасно егоїстами і щедрими, прагнути панувати над іншими і відчувати радість безкорисливого служіння. Ми завжди повинні вибрати те, яким імпульсам слідувати і можемо це робити в справжній спосіб лише за допомогою Духа Христа", - сказав Бенедикт ХVI. На закінчення своєї проповіді Папа закликав віруючих до молитви, щоб Святий Дух нас просвітив і керував нами у прийнятті істини Христа, яка передається в Церкві.

 

27 травня перед молитвою «Цариця Неба» Бенедикт ХVI повідомив, що 7 жовтня 2012 будуть оголошені Докторами Церкви св.Іван з Авіли і св.Хільдегарда з Бінгену. Посилаючись на урочистість П'ятидесятниці Понтифік сказав, що Святий Дух входячи в історію людства відкриває серця людей на надію, надихає і сприяє внутрішній зрілості у відносинах з Богом і з ближнім. «Ісус, котрий воскрес і вознісся на небо, посилає Церкві свого Духа, щоб всі християни могли брати участь в Його божественному житті і ставати правдивими свідками цього у світі. Святий Дух входячи в історію людства, перемагає в ній посуху, відкриває в серцях надію, надихає і сприяє нашій внутрішній зрілості у відносинах з Богом і з ближнім.» - зазначив Папа.  Святіший Отець закликав просити заступництва Діви Марії, щоб отримати для Церкви всемогутнє натхнення Святого Духа, щоб вона могла свідчити про Христа з євангельською сміливістю і все більше відкривалася на повноту істини. Після молитви Папа нагадав, що сьогодні у Франції, в місті Ван, була проголошена блаженною Марія Луїза де Ламуаньєн, відома також як мати Сен-Луї, що жила на рубежі ХVIII-XIX ст.