//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (2.07. –8.07.)

Понеділок. «На початку вакацій бажаю усім, щоб час заслуженого відпочинку був також нагодою для того, щоб присвятити більше часу й уваги Богові та людям, нагодою для поглиблення духовного життя через молитву, читання, контакт з природою та творчі зустрічі. Радість і мир цих днів ввіряю Материнській опіці Пречистої Діви Марії», – з такими словами Папа Бенедикт XVI звернувся до польських паломників, які у неділю, 1 липня 2012 року брали участь в спільному проказуванні Богородичної молитви «Ангел Господній».

 

2 липня Папа Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду, у зв’язку з досягненням граничного віку, подане кардиналом Вільямом Джозефом Левадою, дотеперішнім Префектом Конгрегації Віровчення, Президентом Папської Комісії «Ecclesia Dei», Папської Біблійної Комісії та Міжнародної Богословської Комісії. Його наступником на чолі згаданих структур Святіший Отець призначив Преосвященнішого Ґергарда Людвіґа Мюллера, дотеперішнього Єпископа Реґенсбурґського.

 

Вівторок. З вівторка розпочалась відпустка Папи, яка обіцяє бути дуже насиченою. Уже три роки поспіль Святіший Отець час своїх вакацій проводить у Кастель Ґандольфо, куди він прибув у вечері 3 липня. Оскільки протягом липня скасовані всі спеціальні та загальні аудієнції, Бенедикт XVI матиме більше часу для зосередження, молитовних прогулянок, а також для приготування промов на наступну Апостольську подорож, яку він у вересні здійснить до близькосхідного Лівану, та написання інших праць. Крім того, щонеділі Святіший Отець проказуватиме молитву «Ангел Господній» разом з паломниками, які завжди чисельно збираються на внутрішньому подвір’ї та перед входом до Папського палацу. Після перших двох книг про «Ісуса з Назарету» зараз планується останній том, присвячений дитинству Спасителя. Не виключено, що Бенедикт  XVI візьметься і за четверту енцикліку.

 

Папа Бенедикт XVI отримав у подарунок екологічний автомобіль. «NWG Zero» є першим авто такого типу у Ватикані. Засновники фірми-виробника, Франческо Д’Антіні та Антоніо Раніоне, вирішили подарувати такий автомобіль Папі Бенедикту, оскільки він широко відомий своєю турботою про довкілля.

 

У вівторок, 3 липня, у Ватикані оприлюднено програму Апостольського візиту Папи Бенедикта XVI до Лівану, який він здійснить від 14 до 16 вересня 2012 року з нагоди оприлюднення Апостольського Повчання за підсумками Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів для Близького Сходу.

 

Середа. У середу, 4 липня, у Ватикані оприлюднено лист Папи Бенедикта XVI до Державного Секретаря Апостольської Столиці кардинала Тарчізіо Бертоне, датований 2 липня, в якому Святіший Отець висловлює вдячність одному з найближчих співробітників та запевнює повне довір’я.

 

Апостольська Столиця оприлюднила перших два літургійних обряди для колишніх англікан: похорону і таїнства шлюбу. Це англіканські тексти, які відтепер збагачують літургію Католицької Церкви.

 

Прес-секретар Ватикану повідомив журналістам, що судовий процес над папським камердинером розпочнеться  восени, не раніше жовтня. Незважаючи на відпустку Папи, триває розслідування комісії кардиналів, яка минулого тижня заслухала  ще п'ять осіб і ще цього місяця планує подати Папі остаточну доповідь у справі витоку внутрішніх документів Ватикану.

Четвер. У четвер у Ватикані оприлюднено повідомлення про те, що від 3 до 4 липня тривало засідання Ради кардиналів для вивчення організаційних та економічних питань Апостольської Столиці, яке пройшло під головуванням кардинала Тарчізіо Бертоне. В ній взяли участь кардинали-члени з різних кінців світу та представники Префектури Економічних Справ Апостольської Столиці, Губернаторства Держави-Міста Ватикану і Адміністрації Майна Апостольської Столиці. На запрошення кардинала Бертоне відповідні звіти також представив о. Федеріко Ломбарді. Під час засідань було затверджено Зведений баланс Апостольської Столиці та Зведений баланс Губернаторства Держави-Міста Ватикану за 2011 рік.

 

5 липня Бенедикт ХVI направив спеціальну телеграму на ім'я Президента Словаччини Івана Гашпаровича з нагоди свята святих Кирила і Методія.

 

П’ятниця.З 2 по 6 липня у Стразбурзі відбувалась зустріч організації Moneyval, в якій брала участь і ватиканська делегація, очолювана монсеньйором Етторе Балестреро, Заступником Секретаря, відповідального за стосунки Апостольської Столиці з іншими державами.

 

У Німецькому історичному інституті в Римі проходила міжнародна конференція, яка займалась вивченням уявлень про папський двір в середньовічних написах і свідченнях епохи початку Нового Часу. Симпозіум, який носить назву «Папський двір і його становище в епіграфічних свідченнях між 700 і 1700 роками», зібрав близько 70 істориків і філологів переважно з німецькомовних країн.

 

Отець Пьєрбатіста Піцабала, кустодій Святої Землі, вважає, що візит Святішого Отця до Лівану у вересні цього року зміцнить роль християн в цій країні і сприятиме миру в регіоні. Отець-францішканин заявив, що візиту Папи чекає весь Близький Схід. «Відомо, що однією з важливих тем Синоду для Близького Сходу були саме відносини з ісламом.»,. – сказав о. Піцабала.

 

Субота. 7 липня декана Колегії Кардиналів, кардинала Анджело Содано, Бенедикт XVI призначив Папським легатом на торжество освячення катедрального собору Пресвятої Діви Марії Фатімської в Караганді. Торжество відбудеться 9 вересня 2012р.

 

Неділя. Цієї неділі, 8 липня, проказування молитви «Ангел Господній» уже відбулось в літній Папській резиденції в Кастель Ґандольфо. Свої розважання Святіший Отець повів на основі уривку Євангелія, де описується неприйняття Ісуса людьми з Назарету: «Немає пророка у своїй батьківщині» (пор. Мк, 6,4). На перший погляд, – вів далі Святіший Отець, – може здаватися, що Ісус намагається пояснити погане прийняття, отримане в Назареті, але, наприкінці розповіді читаємо, що Він дивувався їхньому невірству. «В той час, як ми завжди шукаємо інших знаків, інших чудес, ми не зауважуємо, що справжнім знаком є Він сам, Бог, Який прийняв тіло, Він є найбільшим чудом всесвіту: вся Божа любов зібрана в людському серці, в обличчі людини», – сказав Папа. Бенедикт XVI зазначив, що тією, хто справді зрозуміла цю дійсність є Пречиста Діва Марія, названа блаженною, тому що повірила. «Вчімося від Неї, нашої Матері у вірі, розпізнавати у людській природі Христа досконале об’явлення Бога», – закликав Святіший Отець.

 

«Промотор справедливості» Ватикану, монс. Чарльз Шіклуна, котрий займається проблемою педофілії в Католицькій Церкві, нещодавно повідомив для журналу «Jesus», що більше 50% єпископатів втілили вказівки інструкції для боротьби з педофілією. «Багато єпископатів надіслали заповнені вказівки до Конгрегації для розгляду. Тим єпископатам, які не зробили цього, було надіслано нагадування»,– розповів монс. Шіклуна.