//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (19 – 25 лютого)

Неділя. 19 лютого у базиліці Святого Петра Святіший Отець Бенедикт ХVІ очолив Службу Божу, в якій йому співслужили також і 22-ва нові кардинали. В часі проповіді Папа звернувся до кардиналів, нагадуючи, що вони повинні бути ревними та дбайливими пастирями Христового стада і свідчити радість Божої любові людям. Папа вручив нових кардиналів під опіку Марії, Матері Воплоченого Слова, щоб вона захищала шлях Церкви і підтримувала своїм посередництво діяльність пастирів.

 

18 лютого під час звичайної публічної консисторії в базиліці св. Петра Папа Бенедикт XVI оголосив про завершення Канонізацій них процесів семи блаженних. 21 жовтня 2012 року на вівтар слави будуть піднесені: французький єзуїт Жак Берц’є, убитий на Мадагаскарі, і мирянин катехит з Філіппін Педро Калунгсод; засновники чернечих згромаджень: італійський священик  Жан Батіста П’ямарта та іспанка Марія з гори Кармель; американська черниця Марія Анна Коуп; і дві світські особи - канадійська індіанка Катерина Текаквіта і німкеня Ана Шеффер.

 

Понеділок. У понеділок 20 лютого у ватиканському залі імені Папи Павла VІ Святіший Отець Бенедикт ХVІ прийняв нових кардиналів, їхніх співробітників, родину. Папа особливо підкреслив необхідність єдності вірних навколо своїх пастирів та наступника святого Петра. Святіший Отець наголосив, що урочисті події цих днів є нагодою для роздумування над вселенською місією Церкви в історії людства. Церква завжди присутня в людській історії, несучи Христа – світло й надію для всього людства.

 

Новий Апостольський нунцій в Ірландії, Архиєпископ Чарльз Джон Браун, склав ввірчі грамоти президенту країни Майклу Гіґґінсу. Він пообіцяв «укріпляти та посилювати» відносини між Апостольською Столицею та Ірландією.

 

20 лютого міністр зовнішніх справ Ірландії Еймон Гілмор заявив, що Ірландія не збирається відміняти свого рішення стосовно закриття посольства у Ватикані. Пан Гілмор зазначив, що це рішення може бути переглянуте лише у випадку, якщо фінансове становище Ірландії покращиться або Апостольська Столиця перегляне свої вимоги, відповідно до яких Ірландія має мати окремі посольства у Італії і Ватикані.

 

Владика Тімоті Костелло, S.D.B., титулярний єпископ Клуан Ірайд і єпископ-помічник Мельбурна (Австралія), Папою був призначений Архиєпископом-Митрополитом Перті. Він замінив Архиєпископа Джеймса Баррі Хікі, який подав у відставку з цього посту.

 

Владика Йоахім Фрідріх Рейнельт подав у відставку з посади єпископа Дрезден-Мейсен (Німеччина).

 

Вівторок. У вівторок Держсекретар Ватикану Тарчізіо Бертоне зустрівся з ректором Папського Католицького Університету в Перу Марсіалем Рубі Корреа. Кардинал Бертоне передав ректору університету висновок Святого Престолу про діяльність закладу, що був укладені на підставі численних контактів і апостольської візитації кардинала Петера Ердо у 2011 році. Держсекретар звернув увагу ректора на необхідність внесення деяких змін до статуту університету для збереження його католицької ідентичності та блага всієї Церкви в Перу.

 

До Господа відійшов 89-тирічний владика Мануель Франко да Коста де Олівера Фалькао, почесний єпископ Бехи (Португалія).

 

Монсеньйор Джордж Артур Шельтц був призначений титулярним єпископом Хіріну та єпископом-помічником Галвестону (США).

 

Середа.У середу на загальній аудієнції Святіший Отець давав навчання на тему Великого Посту, який у Римо-Католицькій Церкві розпочався саме у Попільну середу. Папа розповів про історію становлення Чотиридесятниці та про її символіку. Бенедикт XVI нагадав через які спокуси довелось перейти Ісусові у час його сорокаденної «пустині» та побажав усім вірним віднайти сміливість для того, щоб покірно та з вірою прийняти кожну важку ситуацію, усякий смуток та випробування, усвідомлюючи те, що Господь з темряви ночі викличе новий день. І якщо ми зуміємо бути вірні Ісусові на хресній дорозі, нам буде наново подарований світ Бога, світла, правди і радості.

 

Владика Хасінто Фуртадо де Бріто Сорбіньо, був призначений Архиєпископом Митрополії Терезіна (Бразилія). До того він виконував обов’язки єпископа Креату.

 

Владика Пітер Джеймс Куллінейн залишив посаду єпископа Пальмерстон-Норт через досягнення вікового обмеження. На його місце Папа призначив владику Чарльза Едварда Дреннана.

 

Четвер.23 лютого Папа Бенедикт XVI зустрівся із парохами своєї римської дієцезії, адже, Святіший Отець є також і єпископом Риму. Ця зустріч відбувається на початку Великого Посту і Бенедикт ХVІ проводить молитовне читання Святого Письма. Святіший Отець звернувся до священиків із заохотою бути вірними Божому покликанню, зростати в покорі, лагідності, великодушності, наголосивши, що саме відсутність покори руйнує єдність, а покора – це основна чеснота єдності і тільки так зростає єдність Христового Тіла, яким є Церква.

 

У четвер на приватній аудієнції Папа Бенедикт XVI прийняв Короля Королівства Тонга, Його Величність Джорджа Тупоу V. Після того Король зустрівся з Архиєпископом Домініком Мамберті, секретарем у справах відносин з державами.

 

Спеціально до візиту Святішого Отця до Мексики, який відбудеться наприкінці березня 2012 року, Леонська Архиєпархія в Мексиці оголосила про відкриття інтернет-радіо. Радіо «Cristo Rey» (Христос Владика) буде знайомити слухачів з особистістю Святого Отця і його навчанням. Радіостанція вестиме також трансляції із заходів за участю Папи під час його візиту в Мексику.

 

З огляду на те, що сучасна молодь мало уваги приділяє посту і часто не постить взагалі, тому Папська Рада Соціальних Комунікацій виступила з ідеєю сфокусувати серця і думки на проблемах, які порушує послання Папи Бенедикта XVI на Великий Піст 2012 року. Починаючи від Попільної Середи уривки папського послання щодня протягом посту викладатимуться в Твіттер, а потім до уваги пропонуватимуться його промови і документи з метою зацікавити медіа-покоління і заохотити їх шукати більшого. Цей проект виявився дуже успішним, адже за добу від відкриття сторінки кількість підписників збільшилася на 400%. О. Тай заявив, що «ця ініціатива дозволяє Папі знаходитись у контакті з народом Божим, і зокрема із молоддю».

 

П’ятниця. У п’ятницю, 24 лютого, Папи Бенедикта XVI прийняв членів Товариства Святого Петра – харитативної організації, заснованої 1869 року в Римі, яка до сьогодні здійснює численні соціальні проекти. Як і щороку, члени Товариста Святого Петра вручили Папі пожертви на харитативну діяльність, зібрані в римських парафіях. Промовляючи до зібраних, Святіший Отець зауважив, що Чотиридесятниця – сприятливий час, аби з допомогою Божого слова та Святих Тайн відновитися у вірі та любові, як на особистому, так і на спільнотному рівнях. Автентичність нашої вірності Євангелію, за його словами, «перевіряється на основі уважності та конкретної підтримки, яку намагаємося проявити щодо ближнього, особливо щодо найслабших та відкинених», бажаючи їм добра. «Навіть якщо сучасна культура, як здається, загубила відчуття добра і зла, потрібно наголошувати на тому, що добро існує та перемагає, – сказав Бенедикт XVI. – Відповідальність за ближнього означає, отже, бажати і чинити йому добро, прагнучи того, щоб він відкрився на логіку добра; цікавитися братом означає відкрити очі на його потреби, перемагаючи закам’янілість серця, яка робить сліпими щодо страждань інших».

 

Цього ж дня на приватній аудієнції у Папи Римського Бенедикта XVI побував Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога. Під час прийняття урядовець передав Його Святості вітальний лист від Президента України Віктора Януковича і вручив від імені президента подарунок – рідкісне видання Євангелія. Папа побажав Україні та її народові процвітання. Міністр також зустрівся з префектом Конгрегації у справах Східних Церков кардиналом Леонардо Сандрі. Він вручив В.Балозі державну нагороду Ватикану – Папський лицарський орден святого Сильвестра. Пан Балога подарував кардиналу Л.Сандрі картину закарпатського художника Василя Бурча із зображенням мукачівського замку «Паланок».

 

Святіший Отець Бенедикт XVI надіслав телеграму зі співчуттями жертвам і їхнім близьким до Аргентини, де пасажирський поїзд зіткнувся з будівлею станції Онсе в аргентинському Буенос-Айресі.

 

Постановою Святішого Отця в Еритреї, на території єпархії Асмара, постала нова католицька єпархія зі столицею в Сегенеіті. Першим єпископом нової єпархії буде о. Aбба Фікремаріам Хагос Тсалім, який до цього часу був протосинкелом єпархії Асмара.

 

Монсеньйор Домінік Швазерлап був призначений титулярним єпископом Фрігенто і Єпископом-помічником Кельну (Німеччина).

 

Субота.Папський вікарій Римської єпархії кардинал Агостіно Валліні повідомив про початок беатифікаційного і Канонізаційного процесу Папи Бенедикта XIII (1649-1730), домініканця, котрого 29 травня 1724 р. обрали на Престол св. Петра. Після свого обрання на Престол св. Петра з папського двору переселився в побудовану спеціально для нього просту монашу келію. Виступав проти розкоші кардиналів і духовенства.

 

Архиєпископ Джузеппе Мані подав у відставку з посади Архиєписокпа-митрополита Кальярі (Італія). На його місце було призначено владику Арріго Мільо, єпископа Івреї (Італія).

 

Владика Джон Форосуело Ду, єпископ Думаґете (Філіппіни), був призначений Архиєпископом Митрополії Пало (Філіппіни).

 

Пропонуємо до вашої уваги Послання Папи Бенедикта ХVI на Великий Піст 2012 року.