//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18.06 – 24.06)

Понеділок. О. Ломбарді спростував інформацію про виявлення «замовників і виконавців» крадіжки папських документів.

 

Вівторок. 19 червня опублікували робочий документ (Instrumentum Laboris) Синоду Єпископів для нової євангелізації. Архиєпископ Нікола Етеровіч розповів, що Робочий документ складається з чотирьох розділів, випереджених вступом та підсумованих у висновках.Перша частина документу присвячена відкриттю суті нової євангелізації, яка є досвідом християнської віри, зустрічі з Ісусом Христом, Євангелієм Бога Отця до людини, що змінює нас, збирає разом і провадить завдяки дару Святого Духа до нового життя. У другій частині увага зосереджена на розпізнаванні змін, які впливають на наш спосіб життя і віру, проведено аналіз причин поширення ідеї нової євангелізації та як різні окремі Церкви приймають цю концепцію. У третій частині зроблено аналіз основних місць, інструментів, суб'єктів та видів діяльності, за допомогою яких можна переказувати християнську віру, таких як: Літургія, катехизація, благодійність; пам'ятаючи, що переказ віри має ґрунтуватися на її визнаванні, священнодійстві, переживанні та молитовній підтримці. Четвертий розділ присвячений дебатам про сектори пастирської діяльності, яка особливим чином спрямована на проголошення Євангелія і переказ віри.

 

Середа.20 червня Бенедикт XVI, під час загальної аудієнції, виголосив катехизу, присвячену подячній молитві святого Павла, вміщеній у першому розділі його Послання до Ефесян. Причиною прослави та подяки святого Павла є фундаментальні елементи Божого плану. Ми повинні благословити Бога, бо Він «вибрав нас ще перед створенням світу, щоб бути святими і бездоганними» (Еф 1,4). «Покликання до святості, тобто до спільності з Богом, належить до відвічного задуму цього Бога, до задуму, який поширюється історією та включає усіх людей світу», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що Господь нікого не виключає з цього загального покликання. Навіть більше, Бог забажав вчинити нас через Христа Своїми синами й доньками, і вчинив це безкорисливо. «Бог вибирає нас не тому, що ми є добрими, але тому, що добрим є Він», – зазначив Папа. Далі Святіший Отець вказав на те, що у центрі своєї подячної молитви святий Павло показує спосіб, яким Бог здійснив спасіння через Свого улюбленого Сина: «У ньому маємо відкуплення Його кров'ю, відпущення гріхів, згідно з багатством Його благодаті», додаючи, що в молитві ми відкриваємося на це велике таїнство, яким є Божий задум любові в історії людини, вчимося бачити знаки цього задуму в житті Церкви та своєму житті.

 

Після загальної аудієнції, Бенедикт ХVI зустрівся з прем'єр-міністром Латвійської Республіки Валдісом Домбровскісом. Потім відбулася зустріч латвійського політика з кардиналом Держсекретарем Тарцізіо Бертоне та секретарем по відносинах з державами, архиєпископом Домініком Мамберті.

 

Четвер. 21 червня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції учасників cесії Асамблеї у справах допомоги Східним Церквам (ROACO). Папа зазначив, що сучасна нестабільність і небезпека ускладнюють діалог, що перешкоджає спокійному і мирному співіснуванню між народами, повазі до прав людини, особливо до свободи віросповідання. За словами Святішого Отця, це право повинно гарантуватися не тільки щодо публічного визнавання віри, але й також щодо пастирської, освітньої та соціальної діяльності. Бенедикт XVI звернув увагу на проблеми в Сирії та закликав міжнародне співтовариство допомогти цій країні вийти з кризи і гарантувати населенню необхідну гуманітарну допомогу. "Будьте завжди символом любові, яка виходить з серця Христа і являє Церкву світові в Її справжній сутності і місії, ставлячи Її на служіння Богу, який є Любов’ю", - закликав Папа членів Асамблеї у справах допомоги Східним Церквам.

 

У четвер кардинал Держсекретар Ватикану Тарчізіо Бертоне та Президент Чорногорії Філіп Вуянович обмінялися ратифікаційними документами двосторонньої базової угоди.

 

П'ятниця. 22 червня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції 37 колумбійських єпископів, які прибули до Риму в рамках візиту "Ad limina Apostolorum". Папа підкреслив, що Колумбія, "не застрахована від наслідків ігнорування Бога" і тому вимагає "оновленої і плідної євангелізаційної діяльності», спрямованої на відродження у свідомості людей того, що дає можливість бути вірними учнями і місіонерами Христа. Святіший Отець наголосив на важливості катехизації, поширення релігійної освіти, пробудження у віруючих почуття приналежності до Церкви, щоб вони самі мали бажання ділитися Євангелієм з іншими. "Необхідно забезпечити спокійний і відкритий обмін з іншими християнами, не втрачаючи при цьому своєї самобутності, що може допомогти поліпшити відносити з ними і подолати недовіру і непотрібну конфронтацію", - вказав Папа.

 

У пятницю в Клементійській Залі Апостольського палацу у Ватикані Бенедикт XVI прийняв на аудієнції близько 100 членів найбільшої італійської сільськогосподарської асоціації «Coldiretti». Святіший Отець підкреслив, що "Церква ніколи не була байдужою до якості життя людей, умов їх роботи, а навпаки, завжди відчувала обов'язок піклуватися про людину і ті місця, де вона живе і працює, щоб вони ставали більш людськими". Бенедикт XVI зазначив, що для цього Церква користується допомогою організацій, які черпають своє натхнення з соціального навчання Церкви. Святіший Отець звернув увагу, що у фундаменті сучасної економічної кризи знаходиться криза моральна, і, щоб з неї вийти, в першу чергу необхідно "відкрити заново ті духовні цінності, від яких потім народяться ідеї, проекти і дії".

"Через вашу соціальну діяльність ви свідчите про новизну Євангелії, і тому маєте потребу в постійній опорі у Христі, в молитві, щоб черпати духовну енергію і з новим ентузіазмом реалізовувати вашу діяльність", - зазначив Бенедикт XVI.

 

Цього ж дня спеціальний посол папи Бенедикта XVI глава делегації Святого Престолу кардинал Оділо Педро Шерера виступив на Конференції Організації Об'єднаних Націй зі сталого розвитку.

 

Субота.23 червня вранці в Залі Болонья Апостольського палацу відбулася нарада, під час якої Папа Бенедикт XVI зустрівся з керівництвом ватиканських установ. Центральною темою наради стало відновлення «спокою і довіри в служінні Римської курії». Під час зустрічі були розглянуті питання ефективного управління діяльністю Курії, сьогодні особливо важливі та нагальні для свідчення духовної і животворящої єдності.

 

Ввечері відбулася також зустріч з п'ятьма кардиналами - Джорджем Пеллом, Марком Уелле, Жан-Луї Тораном, Камілло Руїні і Йозефом Томко. Кардинали поділилися своїми пропозиціями для відновлення бажаної атмосфери спокою і довіри в роботі Римської Курії.

 

23 червня Бенедикт XVI призначив архиєпископа Алена Поля Лебупен Апостольським нунцієм при Європейському Союзі.

 

Неділя. 24 червня своє розважання перед молитвою «Ангел Господній» Бенедикт XVI присвятив особі св. Івана Хрестителя. Папа відзначив його скромність і вміння залишатися в тіні Ісуса з Назарету, істинного Месії, помазаника Божого. Святіший Отець нагадав, що поруч з Пресвятою Дівою Марією, Іван Хреститель є єдиним святим, чиє народження відзначається як літургійне торжество, так як ці дві особистості пов'язані з таємницею Втілення Божого Сина. Чотири Євангелія підкреслюють велике значення особистості Івана Хрестителя як пророка, який закриває Старий Завіт і починає Новий, вказуючи на Ісуса з Назарету як на Месію, помазаника Божого. Насправді, сам Ісус буде говорити про Івана використовуючи ці слова: «Бо це ж той, що про нього написано: Ось перед обличчя Твоє посилаю Свого посланця, який перед Тобою дорогу Твою приготує! Поправді кажу вам: Між народженими від жінок не було більшого над Івана Христителя! Та найменший у Царстві Небеснім той більший від нього! (Від Матея 11:10,11). Папа наголосив, що його місія полягала не лише в проповідуванні Царства Божого і хрещенні, але й «потрібно було, щоб він випередив Ісуса в мученицькій насильницькій смерті. Івану відрубали голову у в'язниці царя Ірода, і таким чином він дав повне свідоцтво про Божого Агнця, якого першим розпізнав і публічно оголосив», - зазначив Святіший Отець. На завершення Папа побажав присутнім, щоб як «Діва Марія допомагала своїй старшій родичці Єлизаветі, і залишалася з нею до кінця її вагітності Іваном, так з її допомогою намагатися слідувати за Ісусом Христом, Сином Божим, якого Хреститель проголошував з великим смиренням і пророчим ентузіазмом.»