//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18-24 липня)

В понеділок, 18 липня, у літній папській резиденції в Кастель-Ґандольфо Святіший Отець Бенедикт XVI зустрівся з Прем’єр-міністром Малайзії Наджибою бін Абдула Разака. Під час аудієнції сторони зауважили позитивний розвиток стосунків між Апостольською Столицею та Малайзією і прийняли рішення встановити повноцінні дипломатичні стосунки. Крім того, піднімались питання важливості міжкультурного та міжрелігійного діалогу для досягнення миру в світі. Пізніше Наджиба Разак зустрівся також із Державним Секретарем Ватикану, кардиналом Тарчізіо Бертоне, і преосвященним Доменіком Мамберті, який відповідає за міждержавні стосунки.


Вівторок. Відпустка Святішого Отця полягає лише у зміні житла, а працює він так само активно. У вівторок Папа Бенедикт XVI призначив єпископа Марчело Санчес Сорондо, канцлера Папської академії наук та Папської академії соціальних наук, радником Папської Комісії для Латинської Америки.

 

Членами Папської Комісії для Латинської Америки були також призначені: Кардинал Франціско Хав’єр Еррасуріс Осса, Архиєпископ Саньтьяґо де Чілє (Чилі); Кардинал Хуліо Терразас Сандовал C. SS. R., Архиєпископ Санта Круз де ла С’єрра (Болівія); Кардинал Оскар Андрес Родріґес Марад’яґа S. D. B., Архиєпископ Теґучіґальпа (Гондурас); Кардинал Хуан Льюїс Ціпріанні Торне, Архиєпископ Ліми, Перу і Кардинал Гумес O. F. M., префект Конгрегації в справах духовенства.


Джозефа Захру Папа затвердив членом керуючої ради фонду "Centesimus Annus-Pro Pontefice", який виконує обов’язки міжнародного редактора Префектури з економічних справ Святішого Престолу.

 

В якості членів Вченої ради Агентства Святішого Престолу з оцінки та підвищення якості в університетах та духовних факультетах (AVEPRO), призначено отця Ґабіно Урібаррі Більбао, декана богословського факультету Папського університету "Comillias" в Мадриді; Паскаля Муер-Хурдана, професора богослов’я теологічного факультету Л’Оквестського Католицького університету (Франція) та Сіґріда М’юллера, заступника декана католицького богословського факультету Віденського університету (Австрія).

 

Архиєпископом Філадельфії призначено Архиєпископа Чарльза Дж. Чапута, який зайняв місце кардинала Джастіна Ф. Ріґалі. Кардинал Ріґалі був звільнений Святішим Отцем від пастирської опіки над цією єпархією через досягнення граничного віку.

 

Також Бенедикт XVI призначив єпископом Савани (США) отця Ґреґорі Джон Хартмайєра, який був парохом парафії св. Івана Віаннея, що в єпархії Атланти. Він заступив місце єпископа Джона Кевіна Боланда, відставку якого потвердив Папа, у зв’язку із досягненням граничного віку.

 

Цього ж дня в Лондоні завершилась спільна конференція Католицької та Англіканської Церков, присвячена проблемам християн на Близькому Сході. Голова Папської Ради з міжрелігійного діалогу, Кардинал Жан-Луї Торан, наголосив на необхідності діалогу між християнами, юдеями і мусульманами Близького Сходу. Він також закликав, щоб християни Святої Землі мали повноту прав.


В середу, 20 липня, було оголошено програму папського візиту до Німеччини, який відбудеться з 22 по 25 вересня. Основною метою подорожі Святішого Отця є розвиток екуменічного діалогу. В Папи заплановані зустрічі з делегацією єврейської спільноти, представниками товариства мусульман, делегацією Ради Німецької Євангельської Церкви, а також представниками Православної Церкви і Центральним комітетом німецьких католиків. Крім того, Бенедикт XVI відвідає місто Ерфурт, де навчався Мартін Лютер.


Четвер. Як повідомляє «Vatican Insider» від 21 липня, делегація Святішого Престолу, на чолі з постійним спостерігачем монс. Френсісом Чулікаттом, взяла участь у третій сесії Генеральної Асамблеї ООН щодо підготовки Договору про торгівлю зброєю. Делегація Апостольської Столиці нагадала про тисячі смертей, спричинених нелегальним обігом зброї.

 

В четвер пішов у відпустку Держсекретар Ватикану, кардинал Тарчізіо Бертоне. Свою відпустку він планує провести в мальовничих куточках Альп, проте матиме кілька робочих зустрічей і буде присутнім на відкритті меморіальної дошки Івану Павлу ІІ в Долині Аосту.

 

Цього ж дня, у віці 96 років, помер Кардинал Казім’єж Свьонтек, архиєпископ-емерит Мінсько-Могильовський. Святіший Отець висловив свої співчуття єпархіальній громаді.


У п’ятницю, 22 липня, Папа Бенедикт XVI призначив Архиєпископа Івана Юрковіча нунцієм Російської Федерації та Узбекистану.

 

Єпископ-помічник Страсбурга (Франція), Вінсент Джорді, був призначений єпископом Сент-Клоду.

 

Отця Едуарда Пальвовскіс, пароха парафії Христа-Царя, Святіший Отець настановив єпископом Єлґави. Він заступив на місце єпископа Антонса Джастса, відставку якого потвердив Папа, через досягнення граничного віку.

 

Цієї ж п’ятниці помер Архиєпископ, сміливий критик Кастро – Педро Мауріс Естео. У 2007 році Папа звільнив його з обов’язків Архиєпископа Сантьяґо-де-Куба через поганий стан здоров’я. Відійшов Архиєпископ Естео у віці 79 років.


В суботу, 23 липня, Кардинал Тарчізіо Бертоне, від імені Папи Бенедикта XVI, надіслав Норвезькому королю Гарольду V лист-співчуття з приводу загибелі великої кількості людей в результаті актів безглуздого насилля, скоєних в Осло та Утойя.