//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (17.12. – 23.12.)

Понеділок. 17 грудня вранці Бенедикт XVI прийняв на аудієнції у Ватикані Махмуда Аббаса, президента Палестинської Автономії. Після зустрічі зі Святішим Отцем політика прийняв кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне.

 

У понеділок  Бенедикт XVI також зустрівся з італійськими медалістами останніх Олімпійських ігор в Лондоні. Святіший Отець нагадав італійським олімпійцям, що для багатьох вони є прикладом для наслідування і тому покликані бути свідками гуманності. Папа підкреслив неприпустимість застосування допінгу для досягнення швидких високих результатів.

 

Цього ж дня у Ватикані та Тайбеї відбувся обмін нотами, в яких Державний Секретаріат Ватикану і Міністерство закордонних справ Китаю повідомили про виконання процедур, необхідних для набрання чинності Угоди між «Конгрегацією Католицької Освіти Святого Престолу і Міністерством освіти Китайської Республіки про співробітництво в галузі вищої освіти і про визнання вищої освіти, кваліфікацій, дипломів та ступенів».

 

Вівторок. Голова прес-служби Ватикану о. Федеріко Ломбарді прокоментував відгуки ЗМІ щодо Послання Папи Бенедикта XVI на Всесвітній День Миру 2013року. Отець Ломбарді висловив думку, що в Італії мас-медіа «зобразили» зовсім інше послання.

 

18 грудня в Ватикані був представлений новий Регламент Префектури економічних справ Святого Престолу. Провів презентацію документа кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне. Найближчий співробітник Бенедикта XVI зазначив, що нові норми значно розширюють функції Префектури.

 

Середа. У середу, 19 грудня, на загальній аудієнції Святіший Отець вказав на те, що на шляху приготування до Різдва, «Пречиста Діва Марія займає особливе місце, як Та, що в унікальний спосіб очікувала здійснення Божих обітниць». «Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою», – цими словами архангел привітав Марію, як читаємо в Євангелії від Луки. Папа зазначив, що слово «радуйся» вжите чотири рази в Старому Завіті слово «сhaîre» завжди стосується радості з приводу приходу Месії, що означає радість, яка є звіщенням кінця смутку, страждань, злоби та темряви. Архангел називає Марію «повною благодаті». Понтифік пояснив, що в грецькій мові слово «благодать» має той самий корінь, що й «радість». Отож, за його словами, «радість походить з благодаті, тобто, із спільності з Богом». Бенедикт XVI зауважив, що віра Марії пережила радість в хвилини Благовіщення, але пройшла через темряву розп’яття, щоб осягнути світло воскресіння. «Не інакшим є шлях віри кожного з нас», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що для того, щоб вміти переживати будь-які ситуації у мирі та впевненості в Божій любові, слід дедалі більше відкривати себе на Боже діяння, приймаючи дар віри. Що ж допомагало Богоматері зі стійкою вірою пройти цим шляхом, не втрачаючи довіри до Бога? Папа вказав на Її поведінку перед обличчям того, що відбувалося в Її житті: у кожній ситуації бачимо «роздумування», яке є діалогом з Божим словом. Вона не ставиться до цього слова поверхово, але дозволяє йому проникнути у Свої думки та Своє серце.

 

19 грудня Префектура Папського дому представила статистику загалах аудієнцій за 2012 рік. Загалом за минулий рік відбулося 43 загальні аудієнції. Кількість їх учасників зросла, у порівнянні з 2011 р. на 47 тис. осіб. За підрахунками Префектури найбільша кількість вірних прибула на зустріч з Бенедиктом XVI у жовтні (90 тис. осіб), а найменша у серпні – близько 10,5 тис. вірних.

 

 

У Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду, подане Главою Халдейської Церкви Блаженнішим Еммануїлом ІІІ кардиналом Деллі, Халдейським Патріархом Вавилону, та скликав на 28 січня 2013 р. до Риму Синод Єпископів цієї Церкви для обрання наступника, доручивши кардиналові Леонардо Сандрі, Префектові Конгрегації для Східних Церков, очолити його.

 

 

Четвер. 20 грудня Папа прийняв молодих людей з руху «Католицька Акція» на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані. Святіший Отець зазначив, що Бог є автором радості, яка триває не тільки протягом певного часу, але всього життя. «Пам'ятайте, дорогі друзі, чим більше ви навчитеся дізнаватися і вести діалог з Ним, тим більше будете відчувати в серці радість і станете здатними перемагати невеликі печалі, які іноді виникають в душі", - зазначив Понтифік. Папа підкреслив, що Бог є джерелом любові і автором спокою.

 

«Financial Times» опублікувала на своїх сторінках коментар Бенедикта XVI до його останньої книги «Дитинство Христа». Стаття Папи Бенедикта XVI називається «Час для християн діяти в світі». Бенедикт XVI зазначив, що Євангеліє є для християн джерелом натхнення для повсякденного життя, а також діяльності у світі, незалежно від того, чи вона здійснюється в парламенті чи на біржі. «Християни не повинні втікати від світу, але навпаки - діяти в ньому. Але їх діяльність у політиці та економіці повинна перевершувати будь-які форми ідеологій», - закликав Папа.

 

П’ятниця. 21 грудня Святіший Отець опублікував три нові повідомлення на своїй сторінці в «Твіттері». Перше з них стосувався саме необхідності підтримувати Церкву молитовно. Два інших «твіти» Святішого Отця носили медитативний характер. У першому з них Бенедикт XVI нагадав, що «не ми володіємо Істиною, але Істина володіє нами. Христос, який є Істиною, веде нас за руку». У своєму останньому твіт-повідомленні Папа написав: !Коли  відкидаєш Бога,  відкидаєш гідність людини. Хто  захищає Бога, захищає людину.»

 

Субота. У суботу, 22 грудня, Папа Бенедикт XVI відвідав у в’язниці Паоло Ґабріелле, свого колишнього камердинера, якого у вересні цього року було засуджено до одного з половиною року ув’язнення. Святіший Отець прийшов, щоб особисто повідомити про те, що він прийняв прохання про помилування, подане засудженим.

 

Неділя. Перед молитвою «Ангел Господній» у четверту неділю Адвенту, Папа присвятив свої роздуми підготовці серця до прийняття Спасителя. Коментуючи недільне Євангеліє, яке розповідає про відвідини Марією своєї родички Єлизавети, Понтифік вказав, що цей епізод є не просто актом ввічливості, але показує велику простоту зустрічі Старого Завіту з Новим. Дві жінки, обидві вагітні, насправді уособлюють очікування і Очікуваного. Літня Єлизавета символізує Ізраїль, який чекає Месію, в той час як юна Марія являє собою сповнення цих очікувань на благо всього людства. Єлизавета, вітаючи Марію, визнає, що було виконано обіцянку Бога для людства і вигукує: «Благословенна Ти між жінками і благословенний Плід лона твого! І звідки це мені, що Мати Господа мого прийшла до мене?» (Лк. 1, 42-43). Вираз «Благословенна Ти між жінками» звучить в Старому Завіті з вуст Яели (Суд. 5, 24) і Юдити (Юдт. 13,1), двох жінок, які намагалися врятувати Ізраїль. Зараз це ім'я Марії, молодої дівчини, яка має народити Спасителя світу. Сцена відвідин висловлює також красу гостинності: де існує взаємне визнання, взаєморозуміння, дається місце для іншого, там знаходиться Бог і радість, яка виходить від Нього. «Давайте наслідувати Марію в період Різдва, відвідуючи тих, хто переживає проблеми, особливо хворих, ув'язнених, літніх і дітей», - закликав Святіший Отець. Після молитви Бенедикт XVI побажав усім людям доброї волі, особливо «самотнім, хворим, тим, кому в житті важко, спокою, тепла і любові», а також «духа надії, прощення та примирення».

 

Пропонуємо до вашої уваги Слово Папи до кардиналів і працівників Римської Курії.