//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (17.09. –23.09.)

Понеділок. У понеділокстало відомо, що 29 вересня розпочнеться судовий процес колишнього камердинера Бенедикта XVI, Паоло Габріеле, якого звинуватили в крадіжці секретних документів з папських апартаментів.

 

Вівторок. З нагоди 100-річчя Енцикліки святого Папи Пія Х «Lacrimabili Statu Indorum» про становище туземців Південної Америки, Святіший Отець Бенедикт XVI написав листа «Стан корінних народів Колумбії», скерованого до католиків країни. У ньому Папа закликав місцеву Церкву З належною увагою поставитися до процесів євангелізації корінного населення Колумбії.

 

18 вересня Святіший Отець призначив Отців Синоду Єпископів, який відбудеться 7-28 жовтня на тему «Нова євангелізація для передачі християнської віри». До списку Отців Синоду ввійшло 12 кардиналів, 12 Архиєпископів і 68 єпископів, а також 4 глав католицьких орденів і рухів.

 

Апостольська Столиця візьме участь у ХХVI святкуванні Днів європейської спадщини, які традиційно відзначаються в різних країнах Європи впродовж вересня або на початку жовтня. Ватикан запропонував в цьому році культурну програму на неділю 30 вересня. Її тема звучить: «Образи віри в європейській спадщині». У розробці програми взяли участь Папська комісія з культурної спадщини Церкви і Ватиканські музеї.

 

Середа. Загальну аудієнцію середи минулого тижня Святіший Отець присвятив підсумкам своєї подорожі до Лівану. Папа зазначив, що до неї його спонукало «живе прагнення звіщати мир, який воскреслий Господь залишив Своїм учням». Бенедикт XVI пригадав, що основним мотивом візиту було підписання післясинодального Апостольського повчання «Ecclesia in Medio Oriente» та його вручення католицьким громадам Близького Сходу, «як також іншим Церквам та Церковним спільнотам і мусульманським провідникам». Святіший Отець коротко розповів про події та зустрічі, що відбулися в рамках цього Апостольського візиту. Він зазначив, що підписання післясинодального Апостольського повчання було нагодою запевнити місцевих християн у близькості Вселенської Церкви. «З великою пошаною та щирою увагою, – додав він, – мене приймали мусульмани; їхня постійна та активна присутність дала мені змогу проголосити послання діалогу і співпраці між християнством та ісламом: мені здається, – сказав Наступник святого Петра, – що настав час спільно дати щире та рішуче свідчення проти поділів, насильства і війни». Зустріч з представниками влади та провідниками релігій дала змогу вказати шлях, що веде до мирного майбутнього. Бачачи під час зустрічі з молоддю зібраних разом мусульман та християн, Папа закликав їх спільно будувати майбутнє Лівану і Близького Сходу, відкидаючи насильство та війну.

 

Четвер. У четвер 20 вересня Святіший Отець Бенедикт ХVІ прийняв нововисвячених єпископів, учасників семінару, організованого Конгрегацією у справах єпископів. Понтифік аохотив нововисвячених єпископів докласти всіх можливих зусиль, щоб слово віри знайшло шлях до сердець усіх людей, будь-якого віку чи соціального прошарку, щоб усі християни отримали відповідну формацію на основі Катехизму католицької Церкви. Бенедикт ХVІ також наголосив на важливості Пресвятої Євхаристії й молитви, дбання про потребуючих і страждаючих, на уважності до сімей, допомагаючи батькам бути першими вихователями віри своїх дітей.Щоб звіщати Євангеліє, сказав Папа, потребно вірогідних свідків, а першим свідком у вірі є єпископ, який повинен супроводжувати віруючих на шляху віри, даючи приклад життя, з повним довір’ям відданого Богові.

 

З нагоди святкування Нового Року та супровідних свят, Папа Римський Бенедикт XVI надіслав телеграму привітання Головному Рабинові Риму. Святіший Отець зазначив, що бажає «щедрих благодатей Всевишнього на наступний рік, висловлюючи побажання, щоб християни та євреї, зростаючи у взаємній дружбі, могли давати у світі свідчення цінностям, які випливають з поклоніння Єдиному Богові».

 

П’ятниця. З візитом ad limina до Святішого Отця прибули єпископи Франції. Вони мають представити Папі свою роботу майже за десять років. Як зауважив кардинал Андре Вінг-Труа, глава єпископату Франції, статистика, яку єпископи представлять в Римі, не дадуть найкращого свідчення про французьку Церкву. Кардинал також поділився планом переміни звиклих парафій на центри духовного життя. У промові до французьких єпископів Понтифік відзначив їх енергійну роботу в сфері нової євангелізації в країні і на місіях. Папа висловив застереження щодо  пропозиції французьких єпископів по створенню нових структур мирян.
«Існує ризик (...) бюроктратизації пастирства, коли зосередження на структурах і програмах може призвести до замкненості і використання цих структур самими їх членами. Євангелізація вимагає починати від зустрічі з Господом, в діалозі, вкоріненні в молитві, і, більше того, концентрації на свідченні і на допомозі сучасникові, щоб він міг зустріти і заново відкритися на знаки присутності Бога».

 

У п’ятницю, 21 вересня, у Ватикані відбулося підписання договору між Ватиканським видавництвом та видавництвом «Rizzoli» щодо публікації книги Папи Бенедикта XVI про дитинство Ісуса. Заплановано, що в Італії нова книга Святішого Отця побачить світ перед Різдвом. Вже готується німецьке видання і тривають пошуки партнерів, щоб книга побачила світ одночасно найбільш поширеними мовами.

 

Цього ж дня Бенедикт ХVI призначив консульторів Комісії з релігійних стосунків з мусульманами при Папській Раді з міжрелігійного діалогу. Ними стали о. Корнеліус Афебу Аманокгуа, глава департаменту з міжрелігійного діалогу Catholic Secretariat (Католицького Секретаріату) з Нігерії; о. Амір Яе, секретар єпископської комісії у справах міжрелігійного діалогу Асамблеї католицьких єпископів Іраку; Фелікс Кернер, професор теології релігій Папського Григоріанського університету, а також Ротраунд Велянд, професор ісламських досліджень університету в Бамберзі, Німеччина; професор Ян Неттан, заступник директора арабських та ісламських досліджень університету Ексетер (Великобританія), який також є професором ісламських досліджень «Шарджа» в Об'єднаних Арабських Еміратах, і Роман Башир, керівник програм Християнського центру в Раванпінді, в Пакистані.

 

Субота. В суботу на аудієнції у Святішого Отця побували учасники зустрічі Виконавчого комітету Демократично-християнського та центристського Інтернаціоналу – міжнародного об’єднання політичних партій, які сповідують ідеї християнської демократії та центризму. Промовляючи до понад сотні політиків з усього світу, Бенедикт XVI зазначив, що заанґажованість християн у суспільстві не перестає бути «закваскою для покращення міжлюдських взаємин та умов життя». І це служіння не повинно ані коливатися, ані відступати, але – бути стійким перед обличчям посилання існуючих проблем.

 

Бенедикт XVI скерував телеграму-співчуття у зв'язку зі смертю кардинала Фортунато Балделлі, Великого пенітенціарія на пенсії. Єрарх відійшов у вічність ввечері 20 вересня на 77 році життя.

 

Папа Бенедикт XVI зробив низку важливих призначень: деканом Трибуналу Римської Роти – найвищого судового органу Католицької Церкви – призначено о. прелата Піа Віта Пінто; кардинала Джорджа Пела, Архиєпископа Сіднея, призначено членом Конгрегації у справах Єпископів.

 

З огляду на наближення ХІІІ Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, яка відбуватиметься у Ватикані від 7 до 28 жовтня 2012 р. та буде присвячена темі «Нова євангелізація для передавання віри», Генеральний Секретар Синоду Єпископів, після попереднього затвердження Святішим Отцем, призначив експертів та спостерігачів на це синодальне зібрання. Серед експертів Синоду є також с. Луїза Цюпа, СНДМ, Заступник Голови Катехитичної комісії УГКЦ.

 

Неділя. У неділю, 23 вересня, перед молитвою «Ангел Господній», Папа Бенедикт XVI присвятив своє повчання різниці у мисленні Бога та людини. Аналізуючи тексти Євангелія, де апостоли поступають чи думають зовсім протилежно, ніж Ісус, Святіший Отець вказав на те, що логіка Бога завжди «вища» ніж наша, як відкрив сам Бог устами пророка Ісаї: «Мої думки - не ваші думки, / ваші шляхи - не мої шляхи» (Іс. 55,8). Тому наслідування Господа вимагає завжди від людини глибокого навернення, зміни в способі мислення і життя, відкриття серця на слухання, щоб дозволити освятити себе і внутрішньо перемінити. Ключова точка, в якій Бог і людина різняться між собою - це гординя: в Бога її немає, тому що Він - це повнота, любов і прощення, а у нас, людей, навпаки, гордість, яка внутрішньо впроваджена, вимагає від нас постійного чування і очищення. «Діва Марія досконало "синхронізована" з Богом: звернемося до неї з довірою, щоб навчила нас вірно наслідувати Ісуса на шляху любові і смиренності», - закликав на закінчення Папа.