//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (16.07. –22.07.)

Понеділок. Почав діяти офіційний сайт візиту Бенедикта XVI до Лівану (www.lbpapalvisit.com), який відбудеться 14-16 вересня. Веб-сторінку прикрашає логотип, що складається з трьох символів: голуба миру з оливковою гілкою, зображень кедра і хреста. Вона діє арабською, англійською, французькою та італійською мовами.

 

Темою свого послання з нагоди 46-го Всесвітнього Дня Миру, який відзначатиметься 1 січня 2013 р, Папа Бенедикт XVI обрав Христові слова з Нагірної проповіді «Блаженні миротворці». В поясненні до обраної теми йдеться про те, що послання заторкне поняття миру в його повноті та різноманітності, починаючи від людської істоти, роздумуючи над темами внутрішнього та зовнішнього миру, щоб на основі цього вказати на антропологічну кризу, на природу та наслідки нігілізму, на фундаментальні права людини, зокрема – свободу сумління, слова та релігії.

 

З приводу заснування монастиря св. Юзефа в Авілі та початку кармелітської реформи св. Терези від Ісуса Святіший Отець звернувся зі пеціальним посланням до Єпископа Авіли Хесуса Гарсії Бурили. У ньому Папа закликав усіх членів Церкви в Іспанії «серйозно віднестися до загального покликання до святості».

 

Високопоставлений представник Святого Престолу висловив своє захоплення позицією єпископа-помічника Шанхайської єпархії Тадеуша Ма Даквіна, який «продемонстрував велику мужність» під час своїх єпископських свячень минулого тижня, заявивши, що хоче вийти із Патріотичної асоціації католиків Китаю, що контролюється місцевою владою та є головним органом її впливу на Церкву.

 

Вівторок. Провідник братства св. Пія Х, єпископ Бернард Фелле, у нещодавньому інтерв’ю для офіційного порталу лефевристів дав зрозуміти, що він не вважає можливим для прийняття текст, представлений Апостольською Столицею 13 червня минулого року.

 

Середа. 18 липня 2012 р. оприлюднено рапорт організація Moneyval, що стосується Апостольської столиці. З цієї нагоди у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг для журналістів за участю монсеньйора Балестреро. Він розповів журналістам, що для Апостольської Столиці участь в цьому процесі представляє, передовсім, моральний обов’язок. Апостольська Столиця сама звернулася з проханням про проведення інспекції Moneyval, з переконанням у тому, що «її старання на моральному рівні повинні супроводжуватися прийняттям та ефективним здійсненням міжнародних стандартів».

 

Четвер. В ході свого вересневої подорожі до Лівану Бенедикт XVI вручить єрархам  Близького Сходу спеціальне Апостольське звернення,  присвячене проблемам регіону. Воно є плодом роздумів і дискусій між учасниками Синоду Єпископів, що проходив 10-24 жовтня 2010 р. у Ватикані.

 

20 жовтня, під час Синоду Єпископів, присвяченого темі нової євангелізації, Бенедикт XVI вручить двом богословам, імена яких будуть названі пізніше, «Премію Ратцінґера» - нагороду, яка носить ім'я Понтифіка і метафорично називається «Нобелівською премією в галузі богослов'я». До складу наукового комітету, який вибирає найбільш відповідних кандидатів на здобуття премії, входять кардинали Каміла Руїні, Тарчізіо Бертоне та Анджело Амато та інші єрархи і науковці.

 

У четвер прес-служба Ватикану повідомила, що Апостольська Столиця приймає до відома опубліковане цього дня комюніке із завершеної в суботу, 14 липня, генеральної капітули Священичого  братства св.  Пія Х, вважаючи, що воно є їх внутрішнім документом і очікуючи на офіційну позицію, щоб продовжувати діалог між лефевристами та Папською Комісією «Ecclesia Dei».

 

Субота. У суботу Святіший Отець Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду, яке у зв’язку з досягненням граничного віку подав Преосвященний владика Михаїл Гринчишин, ЧНІ, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Франції. Його наступником Папа призначив всечесного о. Бориса Ґудзяка, дотеперішнього Ректора Українського Католицького Університету, надаючи йому титулярний осідок Каркабії.

 

Також 21 липня Папа Бенедикт XVI створив Єпархію Пресвятої Богородиці Ліванської з осідком в Парижі (Франція) для вірних маронітського обряду. Першим єпархіяльним єпископом та Апостольським Візитатором для вірних маронітського обряду в Північний та Західній Європі призначено о. Нассера Ґемаєла, дотеперішнього пароха в місцевості Маска в Лівані.

 

Неділя. Своє повчання, виголошене перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 22 липня, Папа присвятив Богові, як Пастиреві людства. «У Євангелії, – сказав Бенедикт XVI, – Ісус представляє себе, як Пастиря загублених овець з дому Ізраїля. Його погляд на людей є поглядом пастиря. Ісус втілює Бога Пастиря своєю проповіддю та своїми ділами, дбаючи про хворих та грішників, про тих, які є “загубленими”, щоб привести їх до безпечного місця, до Отцевого милосердя». Відповідаючи на питання, у чому полягає глибоке зцілення, яке Бог звершує через Христа, Папа зазначив, що це є дар миру, яким наповнюється серце людини, і цим миром є сам Ісус. Святіший Отець зазначив, що лукавий завжди намагається зруйнувати Боже діло, сіючи поділи в серці людини, між людиною та Богом, в між особових стосунках. Він сіє війну, в той час як Бог творить мир. Тож Понтифік закликав усіх вірних пізнавати Бога та сповнюватись його миром.

 

«Дорогі брати й сестри, – звернувся Бенедикт XVI до паломників після проказування молитви «Ангел Господній» – через декілька днів у Лондоні розпочнуться тридцяті з черги Олімпійські Ігри. Олімпіада є найбільшою спортивною подією світу, в якій беруть участь спортсмени з багатьох народів світу, а тому вона набуває символічного значення. Ось чому Католицька Церква дивиться на неї з особливою увагою та прихильністю. Молімося, – закликав Святіший Отець, – щоб, за Божою волею, Ігри в Лондоні стали справжнім досвідом братерства між народами Землі».

 

Християнські подружні пари – це «усміхнене обличчя Церкви і кращі посланники любові, укріпленої вірою». З таким посланням звернувся Папа Бенедикт XVI до учасників XI  Міжнародної зустрічі руху подружньої духовності «Equipes Notre Dame», яка пройшла 21 липня в Бразилії. Папа зазначив, що «проблеми і труднощі, які шлюби і сім'ї переживають сьогодні, обумовлені атмосферою наростаючою секуляризації». Перед лицем цієї дійсності, саме християнські подружні пари покликані звіщати «фундаментальні істини про людську любов і їх глибоке значення» не тільки словом, але стилем свого життя. Бенедикт XVI підкреслив важливість прийняття Таїнств, участі в недільній св. Літургії, а також «обов'язку посидіти» - тобто діалогу між подружжям, в ході якого вони щиро слухають один одного і обговорюють свої найважливіші проблеми.

 

Отець Федеріко Ломбарді проінформував, що після 60 днів утримання під вартою колишнього папського камердинера відпустили під домашній арешт. Речник Ватикану також поінформував, що за минулі дні Папа зустрівся з комісією кардиналів, яка представила свій рапорт у дослідженні справи витоку таємних документів.