//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (15 – 21 січня)

Неділя. У неділю, 15 січня, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець Бенедикт XVI поділився з вірними навчанням на тему покликання. Приводячи приклади зі Святого Письма, Папа наголосив на тому, що на дорозі віри, роль духовного проводу є вирішальною, особливо тоді, коли йдеться про відповідь на покликання Господа до служіння у богопосвяченому стані. Понтифік зазначив, що для того, аби наслідувати Христа, зрікшись закладення власної сім’ї для цілковитого служіння великій родині, якою є Вселенська Церква, переважно служить приклад та заохочення «старшого брата», зазвичай, священика, а також немалу роль відіграють батьки, які своєю правдивою та радісною вірою і подружньою любов’ю вчать дітей будувати усе своє життя на Божій любові.

 

Після молитви Папа Бенедикт, з нагоди Всесвітнього дня мігрантів та біженців, звернувся зі словами підтримки до представників імміграційних спільнот Риму. Також Папа закликав усіх приєднатись до Тижня молитов за єдність християн, який триватиме з 18 по 25 січня.

 

Понеділок. У понеділок були здійснені нові призначення у Церкві маронітів Лівану та Сирії. Отця Мішеля Ауна було призначено єпископом Жбеілу (Ліван).

 

Новим єпископом Батруну (Ліван) було обрано отця Муніра Кхайраллана. Він зайняв місце владики Поля-Еміля Сааде, відставку якого прийняв Папа Бенедикт XVI.

 

Владика Массуда Массуда, єпископ Латакві (Сирія) подав у відставку через досягнення вікового обмеження. На його місце Святіший Отець призначив отця Еліаса Слайман Слайман.

 

Вівторок. 17 січня кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне призначив нового генерального директора Ватиканської друкарні - видавництва «L'Osservatore Romano». Ним став салезіянин, о. Серджіо Пелліні.

 

Цього ж дня до Господа відійшов 80-тирічний владика Колін Кемпбелл, колишній почесний єпископ Антігоніш (Канада).

 

Середа. Катехиза загальної аудієнції зі Святішим Отцем була присвячена темі єдності християн, оскільки саме в середу розпочався Тиждень молитов за єдність усіх християн. На початку Папа Бенедикт XVI розповів про історію зародження цієї традиції. Тоді він звернув увагу на те, що за справу єдності між християнами відповідальна уся Церква, всі охрещені, «які повинні причинятися до зростання вже існуючої часткової єдності між християнами, прямуючи до повного сопричастя в істині та любові». Тому молитва за єдність не є прерогативою лише цього одного тижня в році, але повинна стати частиною молитовного життя всіх християн, в усіх місцях, особливо там, де зустрічаються і працюються разом люди різних традицій.

 

На завершення Папа звернувся до усіх зібраних в залі ім. Папи Павла VI, серед яких була група членів Гільдії римських юристів. «Я хочу заохотити вас виконувати вашу делікатну професію, завжди залишаючись вірними істині, яка є основною заповіддю для втілення справедливості»,– зазначив Святіший Отець.

 

Повідомляється, що минулого тижня до Ватикану було надіслано другу відповідь Братства св. Пія Х, сформульовану відповідно до вимог Апостольської Столиці. Першу відповідь, отриману 21 грудня, єрархи вважали неадекватною. Другий текст зараз уважно розглядають у Комісії Ecclesia Dei, яка власне займається перемовинами з Братством традиціоналістів.

 

Архиєпископ Томас Менампарампіл, SDB, подав у відставку з посади Архиєпископа Митрополії Гувахаті (Індія). На його місце Святіший Отець призначив архиєпископа Джона Мулачіра.

 

Четвер.  У рамках Тижня молінь за єдність християн, 19 січня у Ватикані відбулась традиційна зустріч Вселенського Архиєрея Бенедикта ХVІ з екуменічною делегацією Євангельсько-Лютеранської Церкви Фінляндії. Звертаючись до членів екуменічної лютеранської делегації, Папа Бенедикт ХVІ підкреслив, що спільне прагнення до повної, видимої єдності християн вимагає терпеливого чекання та довірливої надії на те, що єдність усіх християн в єдиній Церкві – це, насправді, дар від Бога, а не власне досягнення.

 

Цього ж дня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції групу американських єпископів, які прибули до Риму в межах візиту «ad limina apostolorum». У своїй промові до єрархів Папа зазначив, що в Америці баланс між культурою і релігією закріплений в конституції країни і сьогодні важливо його дотримуватися перед новими культурними течіями, «які не лише є протилежними моральному вченню юдейсько-християнської традиції, але навіть ворожими християнству за своєю природою». Святіший Отець зазначив, що відповідно до проблем дуже важливо займатися вихованням і освітою мирян, які, маючи критичний погляд щодо домінуючої культури, мали б мужність протистояти секуляризму та спробам відокремити Церкву від участі в житті суспільства.

 

У четвер, 19 січня, Папа Бенедикт XVI призначив владику Вільяма Чарльза Скурлу, Єпарха Пассейку Піттсбургської Візантійської Митрополії (США), новим Архиєпископом-Митрополитом Піттсбургським.

 

Святіший Отець прийняв зречення з уряду владики Саліма Сейґа, Вікарія для Йорданії та єпископа-помічника Єрусалимського латинського патріарха. На його місце було призначено Високопреосвященнішого Маруна Еліяса Лахама, дотеперішнього Архиєпископа Тунісу.

 

У віці 83-ох років спочив у Бозі Архиєпископ Джованні де Андреа, почесний віце-президент відділу зайнятості Апостольського престолу.

 

П’ятниця. 20 січня в залі Павла VI у Ватикані відбулась зустріч Папи Бенедикта XVI з 7-ма тисячами учасників «Неокатехуменального шляху». Під час зустрічі відбулось затвердження літургійних практик, якими позначений згаданий шлях християнського втаємничення. Цим актом, довершеним після 15-річного вивчення питання Конгрегацією Божественного Культу та Дисципліни Святих Тайн, завершується затвердження «Неокатехуменального шляху». Папа зазначив, що наслідування Христа вимагає особистого пошуку Його, щоб іти разом з Ним. Воно вимагає відмовитися від закритості в самому собі і боротися з індивідуалізмом. Під час аудієнції Святіший Отець поблагословив 17 нових місійних осередків руху, 12 з яких – в Європі, 4 – в Америці та 1 в Африці.

 

У цей день Бенедикт ХVI також прийняв на аудієнції студентів і викладачів римського колегіуму «Капраніка». У своїй промові Святіший Отець закликав присутніх брати приклад зі своєї небесної покровительки св. Агнеси, яка жила для Христа, з Христом і у Христі, повністю жертвуючи своє життя потребам свого часу.

 

Міланський театр «Перила» поставив виставу під назвою «Про концепцію образу Божого Сина», яка викликала велике занепокоєння серед католиків Італії. Отець Федеріко Ломбарді ствердив, що «цей твір є образливим для християнських релігійних спільнот» і закликав християн сильно і спільно відреагувати на таку неповагу.

 

Цього дня вічно спочив 77-мирічний Архиєпископ Роберт Фортуна Санчес, почесний Архиєпископ-Митрополит Санта-Фе (США).

 

Субота. 21 січня, з нагоди початку нового судового року, Папа Бенедикт XVI зустрівся з членами Трибуналу Римської роти, судової дикастерії Римської курії і Святого Престолу. Святіший Отець закликав співробітників Трибуналу інтерпретувати право відповідно до природного і божественного закону, в гармонії з яким має бути кожна норма, для того, щоб мати раціональний і юридичний характер. Понтифік зазначив, що «християнська постійність полягає у тому, щоб завжди більше любити закон, бажати розуміти його і застосовувати з вірністю».

 

 21 січня в каплиці папи Урбана VII в Апостольському палаці у Ватикані відбулася церемонія вручення Бенедикту ХVI двох ягнят (це відбувається в день пам’яті св. Агнеси – мучениці, яку зображають з ягням на руках). З їхньої вовни роблять так звані «паллії», якими Святіший Отець обдаровує нових Архиєпископів-митрополитів 29 червня, на свято святих апостолів Петра і Павла. Паллій Архиєпископів символізує послух Папі та їхню особливу близькість до Святого Престолу.

 

В цей день титулярним Архиєпископом Сан Леоне Святіший Отець призначив отця Проспера Греха, O.S.A.