//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (14.05. – 20.05.)

Понеділок. Бенедикт XVI привітав духовенство та віруючих німецької єпархії Бамберг з нагоди 1000-річного ювілею місцевого катедрального собору. Понтифік надіслав спеціального листа на ім'я архиєпископа Людвіга Шика.


Вівторок. 15 травня прес-служба Святого Престолу опублікувала програму візиту Бенедикта ХVI в Мілан з нагоди VII Міжнародної зустрічі сімей, яка відбудеться з 30 травня по 3 червня.

 

У вівторок глава прес-служби Святішого Престолу о. Федеріко Ломбарді заявив про завершення процесу, який розглядав справу використання фірмою "Benetton" під час її рекламної кампанії образу Бенедикта XVI. У заяві зазначено, що група "Benetton" відразу визнала і вибачилася за образу та зняла рекламу, а тепер офіційно підтвердила, що повинна існувати повага до образу Папи.

 

15 травня група послів, акредитованих при Апостольському Престолі відвідала Ватиканський банк.

 

Середа. У середу, 16 травня, Святіший Отець Бенедикт ХVІ, під час загальної аудієнції, виголосив катехизу присвячену темі молитви в Новому Завіті, а саме тому, як це питання представив у своїх Посланнях святий апостол Павло. Бенедикт ХVІ окремо зупинився на 8-му розділі Послання святого Павла до Римлян. Він вказав на необхідність відкрити серце на діяння і присутність Святого Духа та просити Ісуса Христа, щоб підтримував нашу молитву, опромінював її Своїм світлом, вчиняв її згідною з Божою волею. Під час загальної аудієнції Папа наголосив, що молитва святого Павла проявлялась у великій різноманітності форм і є даром і плодом живої, дійсної, оживляючої присутності в нашій душі Отця і Христа Ісуса через Духа Святого.

 

16 травня 2012 року українські військові під проводом владики Михаїла Колтуна,ЧНІ, взяли участь у загальній аудієнції із Святішим Отцем Бенедиктом ХVІ.

 

Цього ж дня увечері Святіший Отець відвідав прем'єру фільму "Марія з Назарету". Святіший Отець подякував його творцям за прагнення розкрити образ Божої Матері. Папа підкреслив, що у фільмі зустрічаються три почуття, які руйнують життя: егоїзм, замкнутість на собі або матеріальних речах і налаштованість на зло. Але Бога це не зупиняє, Він прийшов, щоб залишитися в нашому середовищі, чекає нас, якщо ми помиляємося, і ласкаво просить нас йти за Ним.

 

16 травня прес-служба Святого Престолу опублікувала комюніке, яке стосується Товариства св. Пія X.

 

П'ятниця. 18 травня, Бенедикт XVI звернувся до учасників Міжнародного конгресу Ініціативи на користь розширення освіченості в світі (Opam) і закликав продовжувати сприяти розвитку освіти в бідних країнах. У посланні, скерованому за підписом кардинала Держсекретаря Тарчізіо Бертоне, Папа відзначив, що сприяти розширенню освіченості у бідних країнах необхідно "в стилі взаємного збагачення між культурами і братерства між церковними спільнотами".

 

У пятницю Бенедикт XVI прийняв ввірчі грамоти посла Франції при Святому Престолі Бруно Жуберта.

 

Субота. 19 травня Бенедикт ХVI прийняв на аудієнції представників трьох найбільших церковних організацій в Італії: Федерації християнських служб міжнародних волонтерів, Церковний рух культурних ініціатив та Християнський рух працівників. Папа підкреслив, що діяльність у сфері культури, волонтерства і праці для християн повинна надихатися милосердною і безкорисливою любов'ю. Для окремого віруючого "це означає навчитися бачити очима Христа і давати іншим те, в чому вони мають термінову потребу, дарувати погляд і жести любові тим, хто цього потребує". "Діючи таким чином, ми не лише свідчимо добро для інших, але і відкриваємо глибоке щастя, за логікою Христа, який віддав усього себе", - сказав Бенедикт XVI.

 

У суботу, 19 травня, Святіший Отець Бенедикт ХVІ прийняв на окремій аудієнції владик Східних католицьких Церков, які брали участь у заключному етапі візиту «Ad limina apostolorum» Єпископської Конференції США.

Неділя. 20 травня своє розважання перед молитвою «Ангел Господній» Бенедикт ХVІ присвятив празникові Вознесіння Господнього. «Вознесіння означає сповнення спасіння, яке почалось від миті Воплочення, – наголосив Святіший Отець. – Вознесіння вказує нам, що в Ісусі Христі наша людська природа піднесена до Господньої висоти. Коли підносимо до Господа нашу довірливу молитву в Христі, вона, мов кадило, підіймається крізь небеса, сягаючи Самого Бога, Який її вислуховує та задовольняє». Після проказування молитви «Ангел Господній» та уділення Апостольського благословення, Святіший Отець окремо згадав Всесвітній день суспільних комунікацій, який Церква відзначає саме 20 травня, закликаючи до молитви, щоб комунікація, в кожній її формі, завжди служила для нав’язування з ближніми справжнього діалогу, який ґрунтується на взаємопошані, слуханні та взаємоподілі. А на закінчення недільної зустрічі з вірними Папа закликав до молитви за школярку, яка загинула внаслідок терористичного акту біля однієї із шкіл в італійському місті Бріндізі, де є ще кілька поранених у важкому стані, а також висловив духовну близькість і співчуття з приводу землетрусу, найпотужнішого в Італії за останніх три роки, яких заторкнув регіон Емілія-Романья, де є загиблі і поранені.

 

З 20 по 24 травня 2012 року в Україні з візитом перебуватиме президент Папської ради у справах соціальної комунікації Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі.