//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (13.08. –19.08.)

Вівторок. 14 серпня в Кельні Кардинал Кох виступив на 43-й Нараді священнослужителів товариства "Opus Dei", яка пройшла на тему «Покликання хрещених і відповідальність за мир - 50 років II Ватиканського Собору». Кардинал Курт Кох висловив жаль з приводу того, що вчення Собору про покликання християн до святості не було по-справжньому прийнято. ІІ Ватиканський Собор наголошує,  що християнин покликаний до святості через своє хрещення. Цей заклик не має елітарного характеру і не є неможливим завданням для звичайних людей. Мета послідовника Христа в тому, щоб, відповідно до свого життєвого статусу, через шлюб, сім'ю, роботу, йти своїм особистим шляхом до святості.

 

Джеффрі Лена, американський адвокат, який представляє Апостольську Столицю в різних міжнародних питаннях, висловив думку, що перевірка Moneyval зруйнувала міфи, які існували щодо фінансів Ватикану. Як з'ясували експерти, чутки про те, що у банку Ватикану існували банківські рахунки промислової групи Finmeccanica, підозрюваної в корупції, не є правдою; черговою неправдою є те, що Інститут Релігійних Справ був фальшивим банком, у якому зберігалися зашифровані або анонімні рахунки; також неправда, що діяльність, до якої зобов'язаний Ватикан у питаннях фінансової прозорості, істотно відрізняється від тієї, яку повинні вести інші країни та міжнародні організації. Експерти Ради Європи позитивно оцінили співпрацю з Ватиканом, вони одноголосно стверджують, що «немає жодних доказів корупції у Ватикані».

 

Новий ватиканський медіа-консультант Грег Берк висловився за якнайшвидший судовий розгляд у справі «Vatileaks». Він сподівається, що все буде набагато швидше, ніж зазвичай це відбувається в італійських судах.

 

Отець Федеріко Ломбарді у своєму спеціальному повідомленні щодо публікації обвинувального акту щодо камердинера Папського дому Паоло Габріеле сказав: «це конкретний крок, здійснений за допомогою спеціальних юридичних інструментів і методів, для відповіді на проблеми, пов'язані з точністю і прозорістю, без ярликів або покривання когось задля благих намірів».

 

Середа. 15 серпня Римо-Католицька Церква святкує Внебовзяття Пресвятої Богородиці. Традиційно цього дня Святіший Отець відправляє Літургію у храмі святого Томи з Вілланова містечка Кастель Ґандольфо. У своїй проповіді Папа Бенедикт XVI вказав на те, що «Марія, цілковито поєднана з Богом, має настільки велике серце, що у цьому серці може поміститися все творіння». Також і у серці людини є місце для Бога, і ця Його присутність в нас є «дуже важливою для того, щоб просвіти світ серед його смутку та проблем». «Відкриваючись на Бога, – сказав Папа, – ми нічого не втрачаємо, навпаки, наше життя стає багатим та великим». На завершення Понтифік закликав вірних ввірятися материнському заступництву Пресвятої Богородиці, «щоб Вона випросила для нас в Господа скріплення віри у вічне життя, допомагала нам добре та з надією пережити час, дарований нам Богом. З християнською надією, яка є не лише ностальгією за небом, але живим та діяльним прагненням Бога тут у світі, прагненням Бога, яке чинить нас невтомними паломниками, підтримуючи в нас відвагу та силу віри, які є, одночасно, відвагою та силою любові».

 

Опівдні, Папа знову зустрівся з вірними для спільного проказування молитви «Ангел Господній». Перед тим Святіший Отець сказав: «Щоб зрозуміти Внебовзяття, слід поглянути на Пасху – велике таїнство нашого спасіння, яким позначений перехід Ісуса до слави Отця через страсті, смерть та воскресіння». Понтифік зазначив, що Маріє є творінням, найбільше зануреним у Пасхальне Таїнство Христа, і що Внебовзяття є Марії є таїнством Христової Пасхи, повністю здійсненим у Ній. «Але, – зауважив Папа, – Внебовзяття є дійсністю, яка стосується також нас, тому що в ясний спосіб показує нам наше призначення, призначення людства та історії. У дійсності, в Пресвятій Марії споглядаємо стан святості, до якої покликаний кожен із нас та вся Церква». «Якщо Внебовзяття відкриває нас на світле майбутнє, що нас чекає, воно також наполегливо заохочує нас дедалі більше ввірятися Богові, йти за Його словом, шукати та щодня сповняти Його волю. Саме таким є шлях, що чинить нас “блаженними” в нашому земному паломництві та відкриває нам двері неба», – сказав на кінець Папа Бенедикт XVI.

 

Четвер. Папа Бенедикт XVI надіслав Послання до учасників 27-ї Федеральної асамблеї руху «Католицька акція» в Аргентині. Папа закликав учасників щедро ділитися своєю вірою і підкреслив, що їхня організація є «школою святості». «Будьте щедрими, доброзичливими, турботливими і, перш за все, будьте свідками краси віри», – написав він.

 

Святіший Отець також надіслав телеграму з нагоди 25-річчя ініціативи на захист життя «Духовне усиновлення зачатої дитини». Папа побажав, щоб участь у цьому починанні стала нагодою для поглиблення особистих та спільнотних зв’язків з Христом, впізнаваним у кожній зачатій дитині.

 

Папа Бенедикт XVI скерував привітання і подяку кардиналові Ентоні Акагі, архиєпископу Лагосу на пенсії з нагоди 46-річного ювілею священства.

 

Апостольський нунцій в Німеччині Архиєпископ Жан-Клод Перріс зізнався, що Папа дуже переживає через те, що до нього мало прислухаються в Німеччині. На думку ватиканського дипломата, це велика втрата для батьківщини Понтифіка. «Ми говоримо про речі, які людям не зрозумілі. Необхідно звертатися до початкових елементів віри і пояснювати їх простими словами і образною мовою. Передання віри повинно відновитися в сім'ях, бо інакше можемо закривати храми», - зазначив ватиканський дипломат.

 

П’ятниця. Кардинал Антоніо Марія Руко Варела надіслав Святішому Отцеві телеграму з нагоди першої річниці проведення Всесвітнього Дня Молоді в столиці Іспанії. Архиєпископ Мадридський назвав молодіжний форум «великою подією благодаті». Кардинал Варела вдячний Святійшому Отцю за виклад молодим людям євангельських істин. Архиєпископ Мадридський ще подякував Папі також за його впевненість і сталість, які допомагають Церкві йти через цей світ до остаточної зустрічі з Господом.

 

Бенедикт XVI скерував співчутливу телеграму в зв'язку зі смертю Його Святості Абуна Павла, предстоятеля Ефіопської Церкви, п'ятого Патріарха Абіссінського, Католикоса Ефіопії.

 

Субота. 18 серпня Папа Бенедикт XVI призначив Архиєпископа Джузеппе Лацаротто новим Апостольським нунцієм в Ізраїлі, а також Апостольським делегатом в Єрусалимі і Палестині. До цього часу він представляв Папу і Ватикан в Австралії.

 

Неділя. 19 серпня в італійському місті Ріміні розпочався вже 33-й з черги Мітинг за дружбу між народами. Щорічні тижневі зустрічі, присвячені діалогові та порозумінню. Цього року мітинг проходив під гаслом «Людська природа – це взаємини з нескінченним». Папа Бенедикт XVI надіслав на ім’я Єпископа Ріміні Преосвященного Франческо Ламбязі послання, скероване до учасників зустрічі. Він зазначає, що обрана тема має особливе значення напередодні вже недалекого Року віри, адже говорить про людину та її прагнення нескінченного, що означає, насамперед, визнати її установчі взаємини з Творцем. Папа стверджує, що прагнення Бога і спілкування з Ним є, наче, тавром, випеченим вогнем на душі та тілі людини самим Творцем. Це бажання, – вів далі Святіший Отець, – є нестримним у серці людини. Навіть якщо вона відкидає чи заперечує Бога, спрага безконечного не зникає. Натомість, починається даремний пошук «фальшивих безконечностей», які могли б її задовольнити бодай на мить. Ці прагнення не можна викорінити, але людина може шукати їх задоволення на фальшивих стежках, таких як наркотики, невпорядковане сексуальне життя, успіх за будь-яку ціну, обманливі форми релігійності. «Щоб насправді віднайти себе саму та свою самобутність, щоб жити на висоті свого буття, людина повинна знову визнати себе творінням, залежним від Бога». В глибині сенсу, це означає відкрити, що ми є Божими дітьми, і як такі, маємо можливість справді вільного та повного життя.

 

У неділю Бенедикт XVI зустрівся з віруючими на традиційній молитві «Ангел Господній». Папа прокоментував проповідь Ісуса в синагозі Капернауму, після того, як він нагодував тисячі людей п'ятьма хлібами і двома рибами. Ісус відкрив сенс цього чуда, і те, що час обітниць настав. Слухаючи цю промову народ зрозумів, що Ісус не був Месією, який прагнув до земного трону. Не шукав визнання, щоб захопити Єрусалим, але навпаки, хотів прийти в Святе Місто, щоб розділити долю пророків: дати життя для Бога і людей. Ісус став Хлібом розділеним для багатьох, тілом і кров'ю пожертвуваними для спокутування всього світу. Понтифік вказав, що Христос говорив до юрби, для того, щоб розчарувати її, і перш за все, щоб його учні могли прийняти рішення. Дійсно, багато хто з них, з того моменту, більше не йшли за ним. На завершення Папа закликав заново відкрити красу Таїнства Євхаристії і просити Богородицю, щоби вчила нас завжди жити в глибокій єдності з Богом.

 

Після проказування молитви Папа Бенедикт XVI назвав знаком надії підписання спільного звернення до народів Польщі та Росії, яке здійснили Глава РПЦ та Президент Єпископської Конференції Польщі. «Це дуже важлива подія, що пробуджує надію на майбутнє. Її плоди, молячись про Боже благословення, ввіряю заступництву Пресвятої Марії», – сказав Понтифік.

 

Пропонуємо до вашої уваги текст Доктринальної ноти Конгрегації доктрини віри щодо певних аспектів євангелізації.