//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.03 – 17.03)

Неділя. Катехиза Святішого Отця перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 11 березня, була присвячена уривку Євангелія, в якому розповідається про те, як Христос вигнав із храму продавців та міняйл. Цей вчинок Христа був проінтерпретований, як дія політично-революційна. У тих часах народ чекав на Месію-революціонера, який би звільнив свій люд від окупантів. Проте, цим жестом Учитель виявив свою ревність щодо дому Бога. Це ревність щодо Отця і його храму допровадить нашого Спасителя аж на хрест. Ревність Господа Ісуса є ревністю любові, ревністю того, який особисто платить, а не того, хто бажає служити Богові, використовуючи для цього насильство. Воскресінням Ісуса розпочинається новий культ любові, як також і новий храм, яким є сам Христос. «Дорогі друзі, Святий Дух розпочав будувати цей новий храм у лоні Пречистої Діви Марії. Через її заступництво молімось, щоб кожен християнин став живим каменем цієї духовної будівлі», – закінчив свою недільну науку Папа Бенедикт ХVІ.

 

Понеділок. Аморфна група інтернет-активістів «Anonymous» двічі за декілька днів здійснила атаку на веб-сайт Ватикану, а також зламала доступ до персональних даних журналістів з Радіо Ватикану і виклали їх в Інтернеті. Ця група звинувачує радіостанцію Ватиканського Радіо у тому, що її сигнали спричинюють високий рівень захворюваності на рак – посилаючись на доповідь Національного інституту раку 2010 року щодо смертей біля передавачів Радіо Ватикану.

 

Прес-служба Ватикану повідомила, що Святий Престіл і Республіка Мозамбік, відповідними вербальними нотами від 12 березня 2012 р, ратифікували «Угоду про принципи і правові норми у відносинах між двома державами».

 

В понеділок у Господі спочило два єпископи Католицької Церкви: владика Вільсон Абрагам Монкаво Яїл (67 років), єпископ Санто-Домінго (Еквадор) та владика Августин Місаго (69 років), єпископ Гінконгоро (Руанда).

 

Вівторок. З нагоди візиту Папи Бенедикта ХVІ до Мексики була випущена офіційна пісня. Авторами гімну «Посланець миру» стали кілька мексиканських співаків.

 

У Марселі проходив VI Всесвітній Форум Води, в якому разом із представниками різних приватних, державних і суспільних організацій бере участь делегація Святого Престолу. «Вода – істотний елемент для життя. Створити підстави для ефективних рішень» - це назва праці, яку підготувала Папська Рада «Iustitia et Pax» на початок Форуму. У документі звертається увага на те, що значній частині населення в світі ще не гарантовано належного доступ до води. Також необхідно покращити управління водними ресурсами державних органів чи приватних підприємств і суспільства, тому кожного заохочують діяти відповідально, в міру і солідарно.

 

Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний спостерігач Ватикану в ООН, виступаючи на форумі Ради Прав Людини заявив, що право сімей на відповідне житло є одним з основних прав людини. Папський дипломат наголосив, що відсутність належних умов життя є причиною багатьох трагедій сім'ї. Таким чином правильну житлову політику треба розглядати як форму контролю різних патологій, серед яких і насильство в сім'ї. Особливої уваги заслуговують одинокі матері з дітьми, оскільки вони є найбільш вразливою соціальною групою.

 

Цього ж дня вічно спочив 84-рирічний владика Ганс Людвиг Мартенсен, почесний єпископ Копенгагену (Данія).

 

Середа. Цього тижня на загальній аудієнції Папа заохотив вірних навчитися молитися у Богородиці. Без присутності Пречистої Діви Марії не можемо говорити про Церкву, наголосив Святіший Отець, вказуючи на те, що згадка про її перебування з апостолами після Вознесіння не є просто історичною згадкою: «Якщо без П’ятидесятниці не існує Церкви, то також немає П’ятидесятниці без Матері Ісуса, тому що вона в унікальний спосіб пережила те, що Церква щодня досвідчує завдяки діянню Святого Духа». Понтифік зазначив, що дуже часто молитва є викликана труднощами, особистими проблемами, які спонукають нас звертатися до Господа Бога, щоб знайти світло, розраду та допомогу. В той же час, Пресвята Богородиця, за його словами, заохочує нас відкривати різні виміри молитви, «звертатися до Бога не лише в потребі і не лише просячи за себе самих». На завершення Папа закликав усіх присутніх ввірити заступництву Діви Марії кожен етап свого життя.

 

У загальній аудієнції з Папою Бенедиктом XVI, що відбулася 14 березня, взяла участь делегація організаторів 50-го Міжнародного Євхаристійного Конгресу, який від 10 до 17 червня відбуватиметься в столиці Ірландії м. Дубліні. Її очолював Архиєпископ Дубліна Діармуд Мартін. Присутнім був також архиєпископ П’єро Маріні, Президент Папського Комітету Міжнародних Євхаристійних Конгресі. Гості з Ірландії представили Святішому Отцеві один із символів конгресу – «Дзвін святого Патрика».

 

Отець Едуардо Хосе Кастільо Піно був призначений титулярним єпископом Тараса-ін-Бізацена і єпископом-помічником Портовьєхо (Еквадор).

 

Четвер. Святіший Отець надіслав телеграму зі співчуттям на ім'я Архиєпископа Мехелен-Брюссельського Андре-Жозефа Леонардо, в якій запевнив у своїй молитві за загиблих в аварії бельгійського туристичного автобуса біля швейцарського міста Сьєрра.

 

Кардинал Едвін Федерік О’Брайн був призначений Великим Майстром Верхового Ордену Святого Гробу в Єрусалимі.

 

П’ятниця. У п’ятницю, 16 березня, в Апостольському Палаці у Ватикані Папа Бенедикт XVI прийняв Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького. Під час зустрічі Блаженніший Святослав представив Святішому Отцеві динаміку розвитку УГКЦ за останній рік, а також проінформував Його Святість про прийняту стратегію розвитку УГКЦ на період до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Особливе зацікавлення у Бенедикта XVI викликав подарований йому Блаженнішим Святославом новий Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха», який, за словами Святішого Отця, є надзвичайно важливим надбанням УГКЦ.

 

Цього ж дня Святіший Отець зустрічався з кардиналом Енніо Антонеллі, Президентом Папської Ради в справах сім’ї та прийняв на приватних зустрічах єпископів чергової групи єрархів зі США, що прибули до Риму з візитом «ad Limina Apostolorum».

 

Генеральний Секретар Синоду Єпископів архиєпископ Микола Етерович в інтерв’ю для Української програми Ватиканського Радіо розповів, що Католицька Церква готується до Синоду, присвяченого новій Євангелізації для поширення християнської віри. Генеральний Секретар Синоду Єпископів сказав, що нині «процес Євангелізації переживає кризу, тому що віра вже не передається автоматично, як це було раніше... Тому треба думати, що зробити для того, аби це багатство, яке маємо, – Добру Новину, Євангеліє Ісуса Христа – передати іншій людині. Особливо молоді, яка шукає правду, істину, любов. Усе це молоді люди можуть знайти тільки в Ісусі Христі, який сказав сам про себе: Я Дорога, Істина і Життя».

 

Субота. У польському місті Ґнєздо відбувся ІХ З’їзд, темою якого цього року було «Громадянська Європа. Роль і місце християн». З нагоди З’їзду Папа Бенедикт XVI написав повідомлення, у якому зазначив, що християнство, хоча й скеровує людину до вічності, не звільняє її від виконання світських справ.

 

Насторінках «L'Osservatore Romano» Архиєпископ Беччу згадав недавню бурю в італійських ЗМІ, яка стосувалася приватних листів церковної єрархії до Папи та витоку інших документів. Вирвані з контексту документи створюють враження, що Ватикан переповнюють інтриги , боротьба за владу і взаємні звинувачення, включаючи звинувачення у корупції. Вчинок тих, хто виносить на широкий загал секретні документи, єрарх назвав «нікчемністю». За фактом витоку інформації з секретних архівів Ватикану було порушено кримінальну справу.

 

В суботу Архиєпоскопа Маріо Роберто Казаррі Папа призначив Апостольським нунцієм Лесото.