//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11-17 вересня)

У неділю, 11 вересня, зранку Папа Бенедикт XVI вирушив із своєї резиденції в Кастель Гандольфо до італійського міста Анкона, де очолив ранкову відправу Євхаристії з нагоди закриття 25-ого Національного Євхаристійного Конгресу Італії. Це був 24-ий Апостольський візит Бенедикта XVI в межах Італії.


На молитві «Ангел Господній» Папа говорив про Пресвяту Богородицю, в якій маємо бачити безодню любові, з якої походить Євхаристія, а також засудив використання насильства з метою розв’язання проблем, згадуючи про трагедію, що сталася 11 вересня 2001 року в США.


У цей день Бенедикт XVI пообідав із групою кардиналів та єпископів, а також із 16-ма робітниками, котрих звільнили з їх посад у кораблебудівній компанії «Fincantieri».

 


Після обіду Святіший Отець зустрівся зі священиками та сім’ями з різних італійських єпархії у катедральному соборі святого Киріяка. У зверненні до них він говорив про те, що джерелом Подружжя та Священства є та сама Христова любов, а тому спільним є покликання її свідчити.


Після цієї зустрічі Папа відправився на зустріч із групою наречених, на якій розповідав їм про суть істинної любові. Ввечері цього дня Бенедикт XVI вертольотом відправився назад до Кастель Гандольфо.


У понеділок, 12 вересня, Святіший Отець скерував привітання учасникам міжконфесійної зустрічі «Люди та релігії», що проходила в Мюнхені.


Цього ж дня Папа призначив канцлером Папської Академії Життя Ренцо Пегораро, доцента біоетики теологічного факультету в університеті Тривінета та директора з науки фонду "Ланці" в Падуї.


Також в понеділок Ватиканське Радіо подало інтерв’ю із главою Папської ради в справах культури кардиналом Джанфранко Равазі, котрий на попередніх вихідних взяв участь у відкритті конгресу під назвою "Музика і віра".


В свою чергу, французьке видання «La Croix» подало інтерв’ю із главою Папської ради з міжрелігійного діалогу кардиналом Жаном Луї Тораном, в якому він говорив про необхідність діалогу у відносинах між державами та релігіями.


У вівторок, 13 вересня, з нагоди візиту Святішого Отця до Німеччини, німецьке видавництво «Herder» організувало виставку творів Папи, яка включала близько 600 книг різними мовами з більше, ніж 25 країн. Спочатку виставку демонстрували для Папи у Кастель Гандольфо, потім перенесли до Ватикану, а на завершення її представлять у Фрайбурзі, де знаходиться офіс видавництва.


Також в цей день було оголошено, що Ватикан візьме участь в Днях європейської спадщини. Темою цих днів буде «Життя за межами життя».


У середу, 14 вересня, на загальній аудієнції середи Бенедикт XVI розважав над Псалмом 22. На завершення аудієнції відбувся концерт колумбійського Молодіжного симфонічного оркестру «Батута». Музиканти зіграли для кількатисячної аудиторії, у тому числі для Папи Бенедикта XVI.


Цього дня також стало відомо про те, що з нагоди Апостольської подорожі Папи до Німеччини, в цій країні буде створено «Фонд Бенедикта XVI для Східної Африки» – своєрідна збірка, призначена для людей, які потерпають від голоду в регіоні так званого «Африканського Рогу», що у східній частині Континенту.


Цей день також відзначився довгоочікуваною зустріччю глави Папської Ради «Ecclesia Dei» кардинала Вільяма Левади з єпископом-лефевристом Бернардом Феллеєм. В результаті цієї зустріч була визначена необхідна умова для повного примирення братства св. Пія X зі Святішим Престолом - визнання його членами доктринальної преамбули, яку їм вручили під час обговорення в Конгрегації віровчення.


У четвер, 15 вересня, Бенедикт XVI надіслав телеграму зі співчуттями у зв'язку із загибеллю людей під час зіткнення автобуса і поїзда в околицях Буенос-Айреса, а також жертвам трагедії, що трапилася на озері Занзібар в Танзанії, де в результаті аварії пасажирського порома загинули близько 200 осіб.


Також у четвер Папа прийняв на аудієнції в Кастель Гандольфо 130 нововисвячених єпископів, котрі були учасниками семінару в Римі. Серед присутніх владик був і єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, владика Венедикт Алексійчук.


Цього ж дня Католицька Церква в США попрощалася з апостольським нунцієм в цій країні Архиєпископом Пєтро Самбі, який помер в липні цього року.


У п’ятницю, 16 вересня, Папа Бенедикт XVI призначив нового апостольського нунція в Чехії. Ним став 68-річний італійський Архиєпископ Джузеппе Леанца, котрий більше трьох років був нунцієм в Ірландії.

 


В цей день він також прийняв на приватній аудієнції у Кастель Гандольфо Високопреосвященного Архиєпископа Томаса Едварда Ґалліксона, Апостольського Нунція в Україні, напередодні його приїзду на нове місце служіння.


Цього ж дня Бенедикт ХVI надіслав вітальну телеграму бразильському кардиналу Раймунду Дамашену Ассісу з нагоди 25-річчя його єпископських свячень.

 


У п’ятницю також стало відомо про перебіг візиту папського представника у В’єтнамі.


В суботу, 17 вересня, напередодні свого візиту до Німеччини, Папа Бенедикт XVI звернувся до земляків за посередництвом відеопослання,  в якому зазначив, що його візит «не є релігійним туризмом, а тим більше, не є якимсь “шоу”».

 


Свою щотижневу редакторську рубрику «Octava Dies» о. Федеріко Ломбарді присвятив гаслу майбутнього папського візиту до Німеччини «Де є Бог, там і майбутнє».

 

Прес-секретар Конгрегації євангелізації народів Архиєпископ Савіо Тай-Фай розповів про повторення арештів єпископів, священиків і віруючих. На його думку, попри ці загострення, комуністи не дійдуть до того, щоб створити розкольницьку церкву, повністю розриваючи стосунки з Папою.


Папа Бенедикт все ще перебуває на відпочинку у своїй літній резиденції в Кастель Гандольфо, де, як виявилось, розташована також велика ферма, продуктами з якої забезпечують Папу і працівників Ватикану.