//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11 – 17 грудня)

Неділя.  У неділю, 11 грудня, Папа Бенедикт XVI відвідав римську парафію Пресвятої Марії Благодатей, в півночно-східній частині Рима. В часі проповіді Понтифік наголосив, що як колись Іван Христитель звіщав прихід месії, так і тепер « в пустелі великих міст цього світу, пустинь великої відсутності Бога, ми потребуємо голосів, які просто звіщатимуть нам: “Бог є, Він завжди близько, навіть, якщо здається, що Він відсутній». Звертаючись до дітей, Папа закликав їх готуватися до Різдва не лише подарунками, але також і своїм серцем. Після богослуження зустрівся з членами парафіяльної ради.

 

Цієї неділі площу св. Петра заповнили діти, які принесли для благословення фігурки Дитятка Ісуса призначені для різдвяних шопок. Після благословення Папа привітав дітей, побажав їм благословенного Різдва і попросив пам’ятати про нього у молитвах. Свої вітання Святіший Отець спрямував також до учасників руху за життя, які прибули до риму з нагоди вручення спеціально премії за захист життя імені Матері Терези з Калькутти. У повчанні перед проказуванням молитви «Ангел Господній», у світлі недільних біблійних читань, Бенедикт XVI звернув увагу на те, що наше очікування Господа повинно бути радісним. «Справжня радість, – зазначив він, – це не просто проминаючий стан духа, і не щось таке, чого можна досягнути власними зусиллями, це дар, який народжується із зустрічі з живою особою Ісуса».

 

Понеділок. У понеділок, 12 грудня, в день пам'яті Божої Матері Гваделупської, Бенедикт XVI очолив Літургію у Ватиканській базиліці з нагоди 200-річчя незалежності країн Латинської Америки, регіону, в якому проживає майже половина з усіх католиків світу.

 

Відправляючи св. Месу в базиліці св. Петра, Святіший Отець, в часі проповіді, підтвердив свої плани щодо «апостольської подорожі до Куби і Мексики перед Паскою».

 

Цього понеділка Папа Бенедикт XVI зустрівся з Конфедерацією Італійських Кооперативів та Італійською Федерацією Банків Кооперативного Кредиту. Понтифік пригадав учасникам зустрічі, що їх діяльність, натхнена соціальним вченням Церкви, завжди була зосереджена на солідарну матеріальну підтримку населення і постійну турбота про сім'ю.

 

12 грудня на приватну аудієнцію до Святішого Отця прибув Високоповажний Пан Серж Саргсян, Президент Республіки Вірменія. Пізніше Глава Вірменської держави зустрівся з кардиналом Тарчізіо Бертоне, якого супроводжував монсеньйор Етторе Балестреро, Заступник секретаря Відділу в справах стосунків з державами.

 

У Ватикані випустили марки, що відзначають п’ять закордонних подорожей Папи у 2010 році. Вартість марки становить 1,60 євро.

 

Вівторок. Єпископ Риму Бенедикт XVI зустрівся з головним рабином Британської Спільноти Народів – Джонатаном Саксом. В ході бесіди обговорилися питання духовної, моральної та економічної кризи Європи. Як розповів рабин Сакс, Папа звернув увагу на те, що об'єднує християн і євреїв у сучасному світі. Це не тільки віра в Бога Авраама і послух Десятьом Заповідям, але і прагнення до духовного виміру спільнот, в яких ми живемо. І католики, і євреї хочуть бути креативною меншістю, чий голос повинен бути присутнім в публічному просторі.

 

На приватних аудієнціях Папа прийняв сім єпископів з Нової Зеландії, в тому числі столичного митрополита Веллінгтону, Архиєпископа Aтхерлея Джона Дью. Вони приїхали з візитом «ad limina Apostolorum».

 

13 грудня, під час свого офіційного візиту до Чилі, Архиєпископ Домінік Мамберті, Секретар Апостольської Столиці по відносинах з державами, зустрівся з керівником Міністерства Закордонних справ цієї країни, а також з Президентом Чилі – Себастьяном Піньєром.

 

 Держсекретаріат Ватикану отримав нові повноваження для контролю дикастерій Римської Курії. Згідно нової політики, схваленої Бенедиктом XVI, глави інших Римських дикастерій, які хочуть звернутись до Папи для вирішення проблем поза нормальним канонічним процесом, мусять звертатись спочатку до Держсекретаріату.

 

Отець Фернандо Оцаріз, один із ключових представників Ватикану в рамках переговорів з ультра-традиціоналістами Братства Св. Пія Х, зазначив, що Рим відкритий на нові інтерпретації положень ІІ Ватиканського Собору для того, щоб продемонструвати, що його документи цілком відповідають попереднім навчанням Церкви. «Ми завжди готові до того, щоб тим чи іншим чином пояснити, що певні твердження соборових текстів не протирічать Традиції Церкви, а також пояснити правильне значення деяких висловів, що містяться у тих твердженнях», - зазначив о. Оцаріз.

 

Середа. Цієї середи на загальній аудієнції Святіший Отець говорив про молитву Ісуса, через яку Бог дарував зцілення людям. Папа розглянув випадки оздоровлення глухонімого і воскресіння Лазаря. Понтифік вказав на те, що через близькі відносини з Отцем також і відношення до людей в Ісуса стає глибшим. Папа закликав вірних відкрити свої серця Богові та довіритися Йому. «Довіритися Божій любові, яка завжди нас випереджує та супроводжує, є однією з фундаментальних підстав нашого діалогу з Ним», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що крім того, що Бог нам дає, коли ми до Нього взиваємо, є також Його приязнь, присутність та любов, які є найбільшим скарбом, про який треба постійно просити та дбайливо його оберігати. На завершення аудієнції звучали колядки, які співали прочани з України.

 

У середу до Господа відійшло двоє американських єрархів: 80-ти річний Архиєпископ Томас Каєтан Келлі, почесний Архиєпископ Митрополії Луїсвіль (США) та 88-ми річний Владика Марк Франсіс Шмітт, почесний єпископ Маркетту (США).

 

Владика Джон Мартін Дарко подав у відставку з посади єпископа Секонді-Токарді (Гана).

 

Отець Жоао Сантос Кардосо був призначений єпископом Сан-Раймундо-Нонато (Бразилія).

 

Четвер. У четвер Папа Бенедикт XVI прийняв вірчі грамоти нових послів при Святому Престолі дипломатичних представників: Республіки Тринідад і Тобаго, Швейцарії, Бурунді, Таїланду, Пакистану, Мозамбіку, Киргизстану, Андорри, Шрі-Ланки і Буркіна-Фасо.

 

Свою підтримку і запевнення у молитві за тих людей, яких тримають заручниками викрадачі, а також за військовослужбовців і поліцейських, які працюють для їх звільнення Святіший Отець висловив у телеграмі, надісланій на ім'я генарального секретаря колумбійського єпископату, архиєпископа Хуана Вінсента Кордоби.


15 грудня Бенедикт ХVI очолив в базиліці св. Петра різдвяне набоженство за участю студентів римських університетів. У своїй промові Папа нагадав слова апостола Якова, який заохочує хліборобів «чекати дорогоцінного плоду землі». Святіший Отець зазначив, що хоча в сучасному світі це може звучати як анахронізм, все ж ці слова «нагадують, що ми не самотні і не одинокі у побудові нашої історії. Бог не далеко від нас, Він оселився серед нас». Понтифік звернув увагу на інший аспект Послання апостола, коли землероб «терпеливо чекав». «Цим хліборобом є сам Ісус, справжній хлібороб історії, який вміє чекати», - зазначив Папа. Святіший Отець наголосив, що люди багато разів намагалися побудувати світ без, або, навіть, проти Бога. В результаті історія була позначена трагічними ідеологіями, які врешті-решт виступили проти самої людини і її глибокої гідності.


Архиєпископ Марек Сольчиньскі у четвер був призначений Апостольським нунцієм Вірменії.


Архиєпископ Андре Дюпюї, Апостольський нунцій Європейського співтовариства і Апостольський нунцій Монако, був призначений Апостольським нунцієм у Нідерландах. Він зайняв місце Архиєпископа Франсуа Роберта Бакке, який пішов у відставку з цієї посади.


П’ятниця. У п’ятницю відбулась інавгурація та засвічення української ялинки у Ватикані. З цієї нагоди Святіший Отець Бенедикт ХVI звернувся з вітанням до української делегації. Папа привітав усіх присутніх і побажав, щоб в різдвяному часі в усіх українців відновилась сила віри, бажання до молитви, щоб у народі ширилися правдиві цінності життя, солідарність і мир. Понтифік закликав приготувати свої серця до приходу Дитятка, щоб прийняти Його з вірою. На завершення Папа Бенедикт ХVI звернувся до прочан українською мовою: «Ще раз щиро дякую всім вам, вашим співпрацівникам, які залишилися на батьківщині та тим, які доклали зусилля для перевезення ялинки. Дякую за внесок, який кожен з вас зробив з великою великодушністю. Користаю з цієї сприятливої нагоди, щоб скласти вам найщиріші побажання з нагоди близького Різдва та різдвяних свят. Запевняю постійну згадку в молитвах за вас, за ваші родини, за Україну та всіх українців, від щирого серця уділяючи Апостольське благословення. Благодатного вам Різдва!»

 

16 грудня Архиєпископ Амброз Мадта, Апостольський Нунцій в Кот-д'Івуарі, передав послання Бенедикта XVI президенту країни Аласанію Уатару. Папа звертається з проханням про милосердя до політв'язнів, велика кількість яких з'явилася як результат післявиборчої кризи в країні. Президент заявив, що питання політв'язнів буде вирішувати з прем'єр-міністром і відповідними міністерствами.

 

Отець Хосе Леонардо Лемос Монтанет був обраний єпископом Оренсе (Іспанія).

 

Субота. З нагоди Всесвітнього дня миру, який відбудеться 1 січня 2012 року, Святіший Отець Бенедикт ХVI написав послання. У ньому Папа звернув увагу на важливість виховання та різноманітні його аспекти.

 

17 грудня Бенедикт XVI прийняв другу групу єпископів Нової Зеландії і Тихоокеанського регіону, які прибули до Ватикану з візитом «ad limina Apostolorum».


У суботу Бенедикт XVI здійснив ряд важливих призначень у структурах Католицької Церкви і Римської курії: новим генеральним секретарем Міжнародної богословської комісії; став о. Серж Тома Боніно, доцент Католицького інституту при Домініканському університеті в Тулузі; новими членами Папської ради душпастирства емігрантів і подорожуючих стали єпископ Войцех Поляк, допоміжний єпископ Гнезненської єпархії і єпископ Едвард Яняк, допоміжний єпископ Вроцлавської єпархії у Польщі, отець прелат Енріке Фероччі, директор римського «Caritas» став її консультантом; о. прелат Джовані Батіста Гандольфо, відповідальний за благодійність в італійському єпископаті, став членом Папської ради «Cor Unum»; о. прелат Антоніо Джапоне – керівником бюро Папської ради у справах мирян; сестра Нікалетту Вікторію Спеццаці була призначена підсекретарем Конгрегації у справах Інститутів богупосвяченого життя та Товариств апостольського життя.


17 грудня у віці 72-х років, спочив у Господі Владика Мішель Гауер Колеман, почесний єпископ Порт-Елізабет (ПАР).