//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (08.10. –14.10.)

Понеділок. 8 жовтня Бенедикт XVI видав два Апостольських листи, присвячені новим Докторам Церкви - св. Івану Авільському і св. Хільдеґарді Бінґенській. Папа Бенедикт XVI оголосив св. Івана Авільського і св. Хільдегарду з Бінгена Докторами Церкви під час Літургії, 7 жовтня, якою відкрив ХІІІ Загальну Асамблею Синоду Єпископів, присвячену тематиці «Нова євангелізація для передавання віри». Триватиме Асамблея з 7 по 28 жовтня.

 

У понеділок робота Синоду Єпископів розпочалася вступними молитвами та читаннями зі Святого Письма. Після цього Святіший Отець виголосив проповідь, в якій розставив акценти для Асамблеї. Папа вказав на те, що ми покликані донести сучасній людині дійсність того, що Ісус Христос є правдивим Імператором світу. Він дозволив нам почути свій голос і об’явив себе. Папа вказав на три фундаментальні кроки, які допоможуть нам донести Євангеліє до світу. Першим є молитва. Апостоли, – зазначив Святіший Отець, – не творили Церкви, випрацювавши конституцію, але збираючись на молитву в очікуванні П’ятидесятниці. Ініціатива завжди належить Богові, а Церква може молитися про це та співпрацювати з Богом. З цього народжується другий крок – «confessio», визнавання. Однак, оте визнавання потребує чогось, що чинить його видимим, а це, за словами Святішого Отця, вказує на третій крок, яким є «caritas» - милосердна любов, найбільша сила, якою повинно горіти серце християнина.

 

Серед десяти Глав Східних Католицьких Церков, які беруть участь в Асамблеї Синоду Єпископів, присутній і Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ. Від УГКЦ у Папському Синоді також беруть участь два владики: Владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, та Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Говорячи про тематику цьогорічного Папського Синоду, Блаженніший Святослав зазначив: «Мова буде йти, зокрема, про те, як новими способами, з новим запалом, передавати християнську віру і цінності, які з неї випливають, у нову глобалізовану постмодерну культуру, що сьогодні формується у світі».

 

Генеральний релятор Синоду Єпископів з нової євангелізації, кардинал Дональд Вюрл, в інтерв'ю, звернув увагу на виклики, що стоять перед «новою євангелізацією». За словами архиєпископа Вашингтонського, вона потрібна багатьом католикам, які втратили сенс віри. Слово «нова» не означає оголошення нового послання. «Євангеліє те саме», - підкреслив єрарх. На його думку, новими є зусилля і методи проповіді до людей, які відійшли від християнської віри, для яких Євангеліє втратило свій початковий зміст.

 

Секретар Синоду Єпископів архиєпископ Нікола Етеровіч дав інтерв’ю для Радіо Ватикану. Зокрема, він сказав, що передання віри є для Церкви великим викликом у сучасному секуляризованому суспільстві. Отже, Синодальні Отці, під проводом Святішого Отця, роздумуватимуть над переданням віри і над тим, як це здійснити, ділячись своєю радістю бути християнами.

 

У перший день роботи Синоду відбулися два пленарні засідання, і якщо перше з них було відзначено роздумами Бенедикта XVI і доповіддю кардинала Дональда Вюрла, то у другій половині дня представники усіх п'яти континентів змалювали ситуацію в сфері євангелізації сформовану у них вдома. Кардинали Станіслав Рилко і Петер Ердо висловили думку, що Церква повинна більше покладатися на досвід католицьких рухів і спільнот в процесі нової євангелізації. Кардинал Анджело Содано, декан колегії кардиналів, закликав приймати нову євангелізацію з «мужністю і оптимізмом». Кардинал Петер Ердо звернув увагу на «тривожні ознаки» «систематичної ворожості по відношенню до християн». Голова Ради Конференцій єпископів Європи також поскаржився, що в багатьох європейських країнах в державних школах немає католицького релігійного навчання.

 

Святіший Отець призначив єпископом-помічником єпархії Мальти Монсеньйора Чарльза Дж. Сціклуна, який був раніше промотором справедливості, тобто прокурором в Конгрегації Доктрини Віри.

 

Вівторок. Другий день роботи Синоду відкрився закликом до миру в Сирії. У присутності Папи Бенедикта XVI єпископам з усіх куточків земної кулі було запропоновано поділитися «наболілим». Промовці з трибуни торкнулися таких питань, як необхідність нового осмислення віри в світлі імміграційних процесів; ризик бюрократизації сакраментальною життя, криза Таїнства Покаяння.

 

9 жовтня Прес-центр Святого Престолу поінформував, що третій том книги Бенедикта ХVI «Ісус з Назарету» буде презентований під час Міжнародного книжкового ярмарку в німецькому місті Франкфурт, який пройде 10-14 жовтня 2012.

 

Середа. Починаючи від 10 жовтня 2012 року, під час загальних аудієнцій, поряд із речниками, які перед початком зустрічі з Папою зачитували вступні уривки зі Святого Письма, а після катехизи представляли присутніх прочан французькою, англійською, німецькою, іспанською, португальською, польською та італійською мовами, з’явиться також речник арабською мовою.

 

Перед загальною аудієнцією Папа Бенедикт XVI поблагословив вівтар адорації «Зоря Казахстану», який передадуть до санктуарію Матері Божої Цариці Миру у м.Озьорноє в Казахстані.

 

Катехиза загальної аудієнції середу, 10 жовтня, була присвячена ІІ Ватиканському Собору. Святіший Отець пригадав, як саме проходив Собор. Звернув увагу на те, наскільки часто наука Собору є перекручена та спотворена. «Папа Іван ХХІІІ бажав, – сказав Бенедикт XVI, – щоб Церква призадумалася над своєю вірою, над істинами, якими керується. Але з цієї серйозної, глибокої призадуми мали по-новому окреслитися взаємини між Церквою та сучасною епохою, між християнством та суттєвими елементами сучасного мислення, не з метою уподібнюватися до нього, але щоб показати цьому нашому світові, який намагається віддалитися від Бога, вимогливість Євангелія в усій його величі та чистоті». Ще 1965 року, наприкінці Собору, Папа Павло VI казав, що «люди прив’язані радше до земного царства, аніж небесного», що в наш час «звичною стає забудькуватість про Бога». Бенедикт XVI зазначив, що сьогодні актуальність цих слів є вражаючою, а тому, на його думку, «слід опанувати найпростіший та найосновніший урок Собору, тобто те, що християнство, у своїй суті, полягає в нашій вірі в Бога».

 

Позиція Бенедикта XVI щодо неможливості і безглуздості скасування целібату для духовенства в Католицькій Церкві повністю відповідає заявам II Ватиканського Собору і навчанню його попередників на Престолі св. Петра. Це питання не стоїть на порядку денному і не буде стояти в майбутньому. Про це заявив о. Герман Гайслер, керівник Відділу з питань віровчення Конгрегації віровчення.

 

Примас Англіканської Церкви Великобританії, архиєпископ Кентерберійський Роуен Вільямс виступив 10 жовтня перед учасниками Синоду Єпископів з нової євангелізації. Він зазначив, що християнство - це справжній гуманізм. Архиєпископ Вільямс вважає, що справжня євангелізація повинна сприяти радості у відносинах між християнами, щоб наблизити Євангеліє до сьогоднішньої людини.

 

Четвер. «Якщо сьогодні Церква пропонує новий Рік віри та нову євангелізацію, – вона не робить цього заради вшанування якоїсь річниці, але тому, що це необхідне навіть більше, ніж 50 років тому!» – сказав Бенедикт XVI, відкриваючи Рік віри у 50-ту річницю відкриття ІІ Ватиканського Собору. У своїй проповіді Папа говорив про те, що отці Собору прагнули по-новому представити віру у результативний спосіб, і з довірою відкрилися на діалог із сучасним світом. Рік Віри Папа порівняв із паломництвом «пустелями сучасного світу», в якому не потрібно «ані торби, ані палиці, ані хліба, ані грошей чи двох одеж», а треба лиш Євангелія та віри Церкви, «сяючим вираженням» якої є документи Собору та опублікований 20 років тому Катехізис Католицької Церкви.

 

З нагоди 50-тої річниці ІІ Ватиканського Собору та проголошення Року віри в четвер, 11 жовтня, о 21 годині Святіший Отець з’явився у вікні свого кабінету, так як у 1962 році це зробив папа Іван ХХІІІ. Згодом Бенедикт XVI взяв участь у молитовному поході зі свічками. Промовляючи до зібраних вірних, Папа зазначив, що «за ці 50-т років ми навчились і переконались, що первородний гріх існує і, завжди наново, проявляється в особистих гріхах. Ми побачили, що на Господній ниві завжди є також і кукіль, що в Петровій сіті є також і погана риба, що людська слабкість присутня теж і в Церкві, що човен Церкви пливе також і з супротивним вітром. Проте, маємо також і новий досвід Божої присутності, Його доброти, Його сили. Вогонь Святого Духа, вогонь Христа не є вогнем поглинаючим, руйнівним, але вогнем тихим, маленьким полум’ям доброти, що дає світло й тепло. Ми бачили, що Господь нас не забуває. Христос живе, і є з нами також сьогодні, і можемо бути щасливими теж і нині, бо Його доброта не гасне і є сильною також і сьогодні».

 

Найважливішим Таїнством нової євангелізації є Таїнство покути і примирення, – вважає кардинал Тімоті Долан. Архиєпископ Нью-Йорка виступив у четвер на ХІІІ звичайному засіданні Синоду Єпископів. «Нова євангелізація нагадує нам про те, що її діячі мають насамперед євангелізувати самі себе. Тому я вважаю, що найважливішим таїнством нової євангелізації є сповідь, і дякую Папі Бенедиктові, що нагадав нам про це».

 

11 жовтня 1992 р., бл. Іван Павло II Апостольською конституцією «Fidei Depositum» затвердив Катехизм Католицької Церкви. Над його змістом протягом тривалого періоду часу працював кардинал Йозеф Ратцінгер - сьогоднішній папа Бенедикт ХVI.

 

П’ятниця. 12 жовтня Понтифік прийняв Отців Другого Ватиканського Собору, Глав Східних Католицьких Церков та Президентів Єпископських Конференцій, які напередодні брали участь в урочистому відкритті Року віри. «Щиро бажаю, щоб через відзначення Року віри усі місцеві Церкви віднайшли слушну нагоду для завжди потрібного повернення до живого джерела Євангелія, до перемінюючої зустрічі з особою Ісуса Христа», - побажав Папа.

 

У тім, що віра щораз більше слабне, треба звинувачувати не тільки інших, але і самих себе, – сказав Архиєпископ Юзеф Міхалік у п’ятницю на XIII Загальному Синоді Єпископів. На думку голови Конференції Польського Єпископату, «послання віри не цікавить і не приваблює» інших, тому що воно не захоплює навіть нас самих, бо вже не проповідуємо Христа в наших сім'ях і на вулицях міст.

 

Пріор екуменічної спільноти з Тезе брат Алоїз бере участь у Синоді з нової євангелізації. Він поділився своїми думками щодо потреб нової євангелізації та в цьому контексті виділив два важливих моменти. Перший стосується необхідності свідчення єдності та любові. Другим важливим пунктом, на його думку, є «Літургія, час на тишу і адорація».

 

12 жовтня перед Синодальними отцями виступив з промовою професор Вернер Арбер - лауреат Нобелівської премії в області медицини, який є головою Папської Академії наук. Говорячи про призначення науки, професор відзначив, що вона відкриває нові технологічні можливості, необхідні для поліпшення життя і середовища, в якому знаходиться людина, формуючи майбутнє. Щоб надати правильний напрямок цьому розвитку, важлива співпраця між Церквою, суспільством, економікою і наукою.

 

Субота. 13 жовтня 2012 було підписано угоду між Святим Престолом та Республікою Екваторіальна Гвінея. Церемонія підписання відбулася в національному санктуарії Непорочного Зачаття у місті Мангома.

 

Неділя. У неділю, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Святіший Отець прокоментував уривок з Євангелії, в якому багатий юнак запитав у Ісуса, що має робити, аби ввійти в Царство Небесне (пор. Мр. 10,17-30). Почувши відповідь Христа юнак відійшов засмученим. Папа процитував коментар св. Климента Александрійського до цього уривку: «Притча навчає багатих тому, що вони не повинні нехтувати своїм спасінням наче вони вже засуджені, не повинні кидати своє багатство в море і засуджувати його як перешкоду, вважати ворожим для життя, але повинні навчитися користуватися ним і отримати життя» («Quale ricco si salvera?», 27, 1-2).

 

Пленарна сесія Федерації Азіатських Конференцій Єпископів цього разу відбудеться у В’єтнамі. Своїм спеціальним посланцем на це вже 10-те згромадження Папа призначив кардинала Гауденціо Розалеса, єпископа-емерита столиці Філіппін.

 

З нагоди початку Року віри пропонуємо вам ознайомитись із Апостольським листом PortaFidei(Двері віри).

 

До вашої уваги спогади Святішого Отця Бенедикта XVI про ІІ Ватиканський Собор.

 

Пропонуємо перечитати інтерв’ю з експертом Синоду Єпископів, с. Луїзою Цюпою, СНДМ.