//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (07.05 – 13.05)

Понеділок. 7 травня 2012 року, розпочала роботу щорічна Загальна Асамблея Вищої Ради Папських Місійних Установ (Pontificie Opere Missionarie). Під час її відкриття кардинал Фернандо Філоні, Префект Конґреґації для євангелізації народів, пригадав учасникам, що Вселенська Церква повинна розпочати нову місійну епоху, новий період євангелізації і одними із найкращих засобів у здійсненні цього важливого завдання є утвердження у нашій вірі та автентичне християнське свідчення у щоденному житті. Кардинал розповів, що на даний час очолювана ним Конґреґація намагається надати усю необхідну допомогу католикам у Китаї, де Церква, хоч і переживає розквіт євангелізації, однак, зустрічається з багатьма труднощами, спричиненими також й державною владою, через які велике число місцевих вірних почувають себе розгубленими і невпевненими. Також кардинал підкреслив, що одним із завдань, які стоять сьогодні перед нами, є уможливити усім католикам Китаю, які ще залишаються розгублені, почути голос Церкви та Апостольської Столиці, використовуючи для цього новітні засоби комунікації.

 

7 травня, на другий день після урочистої присяги, у Климентинському залі Апостольського Палацу у Ватикані, Святіший Отець Бенедикт ХVІ прийняв нових гвардійців, їхніх співтоваришів, командирів, рідних та близьких. Папа наголосив, що «швейцарський гвардієць» вирізняється стійкістю в католицькій вірі, відданістю та любов’ю до Церкви Ісуса Христа і закликав їх до постійного змагання й зростання в любові та святості.

 

Вівторок. У вівторок стало відомо, що 14-16 травня у Страсбурзі співпрацівники фінансового сектору Святого Престолу знову зустрінуться з Комітетом експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей, так званим «MONEYVAL». Фахівці «MONEYVAL» високо оцінили створення нової ватиканської структури – Відділу фінансової інформації на чолі з кардиналом Аттільо Нікорою. Вони зазначили, що існує прозора співпраця з Держсекретаріатом Святого Престолу, Губернаторством Держави Ватикан і ватиканською жандармерією з питань, які їх цікавлять.

 

Цього дня до Господа відійшов 89-ти річний Архиєпископ Вільям Аквін Кер’ю, почесний Апостольський про-нунцій Японії.

 

Середа. 9 травня 2012 р., під час загальної аудієнції, Папа Бенедикт XVI виголосив чергове повчання з циклу катехиз на тему молитви, присвячене події арешту святого Петра за наказом Ірода Агрипи  і молитви Єрусалимської спільноти за нього. Святіший Отець вказав на те, що коли апостол після чудесного визволення прибув до дому «Марії, матері Івана, що звався Марком», то застав, як там «досить багато зібрались і молилися», додаючи, що «сила неустанної молитви підноситься до Бога, а Господь вислуховує її та здійснює неймовірне й неочікуване звільнення, посилаючи Свого ангела». Бенедикт XVI також відзначив що дивна, на перший погляд, поведінка святого Петра, який, перебуваючи у в’язниці, спав, випромінює спокій та довіру до Бога. «Такою повинна бути і наша молитва: постійною, солідарною з іншими, сповненою цілковитим довір’ям до Бога», – підсумував далі Святіший Отець, відзначивши у цьому контексті важливість єдності, запорукою якої є якраз однодушна та постійна спільна молитва, яка стосується родин, громади, парафії, Церкви.

 

Четвер. 10 травня 2012 р., Папа Бенедикт XVI прийняв делегацію «Латиноамериканського Єврейського Конгресу», яка представляє єврейські громади Латинської Америки. Під час зустрічі Бенедикт XVI відзначив позитивні зміни, які відбулись у взаєминах між католиками та визнавцями юдаїзму протягом останніх 50-ти років, зазаначивши зокрема, що декларація, «Nostra Aetate», прийнята Другим Ватиканським Собором, не лише зайняла чітку позицію проти будь-яких форм антисемітизму, але також заклала основи для оновленого богословського осмислення стосунків між Церквою та юдаїзмом. Бенедикт XVI, висловив сподівання, що ця зустріч стане «джерелом заохочення для подолання викликів, пов’язаних з будуванням дедалі міцніших зв’язків дружби та співпраці», щоб давати пророче свідчення силі істини про Бога, справедливості та любові.

 

10 травня Папа Бенедикт XVI  прийняв вихованців і настоятелів Папської Іспанської Колегії на приватній аудієнції з нагоди 50-річчя заснування її теперішнього осідку. Папа побажав семінаристам бути святими священиками, які несуть Христа ближнім, тому що мають Його в собі, наголосивши на тому, що «священик оновлює своє життя та черпає сили для свого служіння з роздумування над Божим словом та постійного діалогу з Господом». Адже «неможливо нести Христа ближнім, побачити Його в убогих та хворих, якщо перед тим не відкрити Його в постійній і ревній молитві». «Ось в чому полягає основа священичої духовності – стати прозорим знаком, живим свідченням Доброго Пастиря», – наголосив Папа. «Заохочені чеснотами та прикладом святого Івана Авільського, здійснюйте своє священиче служіння з такою самою ревністю, якою відзначався він, з таким же аскетичним життям і з такою самою синівською любов’ю до Пречистої Діви Марії, Матері священиків», – побажав на завершення Бенедикт XVI вихованцям Папської Іспанської Колегії.

 

10 травня Святійший Отець Бенедикт XVI затвердив рішення про поширення літургійного культу св. Хільдегарди з Бінген на усю Церкву і прийняв кілька рішень щодо беатифікаційних і канонізаційних процесів.

 

П'ятниця. 11 травня Папа Бенедикт ХVІ прийняв 170 учасників щорічної Загальної Асамблеї Вищої Ради Папських Місійних Установ (Pontificie Opere Missionarie).

 

11 травня у Ватикані відбувся концерт з нагоди початку 7-го року понтифікату Бенедикта ХVI. Такий подарунок для Папи зробив президент Італії Джорджо Наполітано. Оркестром і хором Римської опери, які виконали «Магніфікат» Антоніо Вівальді та «Stabat Mater» i «Te Deum» Джузеппе Верді, керував відомий італійський диригент Ріккардо Муті.

 

В п’ятницю, у віці 68-ми років, вічно спочив о. Массімо Ченсі, Р.І.М.Е., заступник голови Конгрегації євангелізації народів.

 

Субота. В суботу о. Донато Оліверіо Святіший Отець призначив єпископом Лунгро (Італія).

 

Владика Анджей Єж, титулярний єпископ Тігіллави та єпископ-помічник Тарнува був призначений єпископом Тарнува (Польща).

 

Неділя. 13 травня, вперше у 2012 році, Святіший Отець відвідав з душпастирським візитом дієцезію Італії Ареццо-Кортона-Сансеполькро. Вселенський Архиєрей прибув туди гелікоптером о 9-ій годині ранку. Його привітали архиєпископ Ріккардо Фонтана та прем’єр-міністр Італії Маріо Монті. Місцем Служби Божої, в якій взяли участь тисячі вірних не тільки з дієцезії, але й з усього регіону, став величезний парк ««Il Prato». В часі проповіді Папа наголосив, що Боже слово заохочує «жити у Божій любові до усіх» та заохотив вірних нести у світ Євангеліє та спасіння.