//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (06.08 –12.08)

 Понеділок. Бенедикт XVI направив послання до Карло Альберто Андерсена, Верховного Лицаря об'єднання «Лицарі Колумба» з нагоди 130-го з'їзду цієї найбільшої мирянської спільноти. Форум на тему «Проголошуйте про свободу на всій землі» пройшов 7-9 серпня в американському Анахаймі. У посланні, за підписом кардинала Держсекретаря Тарчізіо Бертоне, підкреслюється, що в той час, як спостерігаються тенденції до перегляду та обмеження прав на свободу віросповідання в США, «Лицарі Колумба» невпинно працюють, щоб допомогти католицькій громаді розпізнати і реагувати на ці нові загрози для Церкви і суспільної моралі.

 

Апостольський Престіл відмовився приймати запропонованого Республікою Болгарією посла при Апостольському Престолі, юриста і письменника Кіріла Марічкова. Кілька видань висунули свої пояснення відмови, серед яких негативна оцінка кандидата Апостольським нунцієм в Болгарії Архиєпископом Янушем Болонеком та непорозуміння навколо професійної ліцензії п. Марічкова.

 

Вівторок. Сім Патріархів католицьких Церков Близького Сходу оприлюднили привітання Святішому Отцеві, висловлюючи радість і великі сподівання, які покладають його візит до Лівану, який уже від тепер називають історичним. Патріархи надіються, що 15 років після відвідин блаженного Івана Павла ІІ, народи Близького Сходу з новим ентузіазмом зможуть прямувати шляхами миру, діалогу та розвитку

 

З 7 по 10 серпня в Сент-Луїсі зібралась Конференція вищих настоятельок жіночих монаших згромаджень США. Причиною стали серйозні порушення доктрини Католицької Церкви, які містилися у промовах та публікаціях вищих настоятельок щодо вчення про Пресвяту Трійцю, Євхаристію, божественність Христа, натхнення в Святому Письмі, висвячування жінок і вчення Церкви про людську сексуальність. Голова асоціації, сестра францисканка Пет Фаррелл, повідомила, що існують три варіанти: виконувати мандат, не відповідати на нього і, можливо, створити окрему організацію, яка б відповідала вимогам, поставленим Святим Престолом. Відкриваючи конференцію, Архиєпископ Роберт Карлсон сказав: «Розумію, що ця зустріч для вас дуже важлива. Молюсь за те, щоб в діалозі між Конгрегацією науки віри і Конференцією настоятельок жіночих монаших згромаджень не переважала політика, а щоб він проходив у спільноті віри».

 

9 вересня в Аргентині пройде спеціальний загальнонаціональний збір пожертвувань для бідних. З цієї нагоди Папа Бенедикт XVI закликав аргентинців бути щедрими. Місцеві жителі повинні «засвідчити слова підтримки і проявити плідну благодійність до тих, які мають в цьому найбільшу потребу», - написав Папа в посланні до єпископів країни.

 

Середа. Науку загальної аудієнції середи Святіший Отець Бенедикт XVI знову присвятив молитві. Тепер за приклад Папа поставив св. Домініка, який, за свідченням його сучасників, багато часу (особливо вночі) присвячував молитві. «Св. Домінік нагадує нам, що на початку свідчення віри, яке кожен християнин має давати в родині, на роботі, у громадській діяльності, а також в моменти відпочинку, є молитва. Тільки постійні стосунки з Богом дають нам силу переживати різні події. Цей святий нагадує нам також про важливість зовнішньої поведінки під час молитви. Клякнути, стояти перед Господом, вдивлятися у хрест, зупинитися і зосередитися в тиші – це все не є вторинним, але допомагає нам включитися внутрішньо, всією нашою особистістю у взаємини з Богом», – сказав Святіший Отець. Папа закликав віруючих пам'ятати про потребу щодня знаходити моменти для того, щоб спокійно помолитися. Це, за словами Святішого Отця, буде хорошим способом допомогти тим, хто є поруч, увійти у сферу присутності Бога, що дає мир і любов, яких ми потребуємо.

 

П’ятниця. Ватиканське видавництво опублікувало Довідник про діяльність Святого Престолу за 2011 р. В ньому в хронологічному порядку опубліковані усі зустрічі Папи, фрагменти його проповідей, повчань і послань, фотографії з основних подій, в яких брав участь Святіший Отець, а також інформація про діяльність папських установ.

 

Згідно зі статистичними даними, які представила Конгрегація Католицької Освіти, за останні 10 років збільшилося число клириків і монахів, що навчаються на філософських і теологічних факультетах католицьких університетів і семінарій. Це може говорити про наближення справжньої «весни покликань». Цей феномен найбільше стосується країн Азії та Африки.

 

Апостольський вікаріат «Північна Аравія» переносить свій головний офіс з Кувейту в Бахрейн. Архиєпископ Каміл Балин розповів, що заснований в 1888 р. вікаріат Аравії ще в 2011 р. був розділений на дві частини: перша охоплювала південні території регіону, а друга - північні. У його північну частину входять такі країни як Кувейт, Бахрейн, Катар і Саудівська Аравія, а в південну: Об'єднані Арабські Емірати, Оман і Ємен. Мета перенесення центрального офісу вікаріату в Бахрейн пов'язана з його більш зручним географічним розташуванням.

 

Субота. У суботу ввечері, 11 серпня, у внутрішньому подвір’ї літньої папської резиденції у Кастель Ґандольфо, відбувся концерт на честь Святішого Отця Бенедикта ХVІ. Концерт під назвою «Бекманн грає на віолончелі» відбувся з двох причин: щоб відсвяткувати 90-ліття регенсбургської харитативної організації «Карітас» і відзначити великодушну працю для безпритульних німецького віолончеліста Томаса Бекманна. Під час виступу його супроводжував хор Vokalensemble Cantico з Німеччини. У програмі – виконання творів таких композиторів, як Монтеверді, Бетховен, Равел і Перголезі.

 

Минулого тижня в ліванському Сидоні проходила зустріч з підготовки до Апостольського візиту до Лівану Бенедикта XVI, який пройде з 14 по 16 вересня. Її особливість в тому, що в ній взяли участь як представники християн, так і мусульман.

 

Неділя. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 12 серпня, Папа пояснив вірним, які зібралися перед літньою папською резиденцією, Євангельське читання про хліб, що зійшов із небес. Папа пояснив, що бажав сказати Ісус, коли помноженням хлібів і риб нагодував натовп у п’ять тисяч чоловік: «Чудесним чином насичуючи їхній фізичний голод, Ісус готує їх до прийняття звістки про те, що Він є Хлібом, який зійшов із небес». В уявленні юдеїв, – підкреслив Папа, – «істинним хлібом небесним, який живив Ізраїля, був Закон, слово Боже»: «Ісус же, представляючи себе як хліб із неба, свідчить про те, що Він і є Слово Боже, втілене Слово, через яке людина може зробити з виконання волі Божої свою поживу (пор. Ів. 4,34), яка скеровує та підтримує її життя. «І ми маємо спитати себе, чи справді ми відчуваємо голод за Божим Словом, спрагу осягнути істинний сенс життя. Лише той, кого притягнув Бог Отець, хто слухає Його, здатен увірувати в Ісуса і живитися Ним, і так знайти істинне життя, шлях життя, справедливість, істину, любов», - додав Папа. Після молитви Понтифік звернувся із наполегливим закликом до захисту людей, які постраждали на Філіппінах та Китаї від повеней та в Ірані – від землетрусу. Заклик пролунав як логічне продовження катехизи, в якій Бенедикт XVI дав тлумачення Євхаристійній мові Ісуса. «Якщо ми приймаємо цей Хліб з вірою, – підкреслив Папа, – він змінює наше життя і спонукає нас ділитися» тим, що ми маємо, «з нашими братами й сестрами, які потребують матеріальної та духовної їжі, а особливо – любові та надії».