//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (04.06. – 10.06)

Понеділок. 4 червня кардинал Тарчізіо Бертоне дав інтерв’ю для італійського національного телебачення. Зокрема Кардинал зазначив, що Церква потребує прозорості, однак опубліковані останніми днями документи були вирвані з контексту і не включають особистих відносин, тому чином читач може отримати неправдивий образ представленої в документах реальності. Кардинал-держсекретар підкреслив, що афера «vatileaks» є втручанням в приватну сферу Святійшого Отця і його найближчих співпрацівників.

 

Розмова Папи Бенедикта XVI з сім'ями під час Всесвітньої зустрічі сімей в Мілані (повний текст)

 

Вівторок. Святіший Отець Бенедикт ХVІ надіслав привітання королеві Великобританії Єлизаветі II з нагоди 60-літнього ювілею сходження на престол.  «Протягом цих шестидесяти років, – пише Святіший Отець, – ви представили світові Об’єднане Королівство, як приклад натхненого віддання своїм зобов’язанням, захищаючи принципи свободи, справедливості та демократії, відповідно до гідного бачення ролі християнського правителя». Святіший Отець запевнив королеву у своїх молитвах: «Поручаючи Вашу Величність, і всю королівську родину під опіку Всемогутнього Бога, ще раз складаю сердечні побажання з цієї радісної нагоди, і запевняю вас у моїй молитві за ваше здоров'я та благополуччя».


  
Середа.
  6 червня 2012 р під час загальної аудієнції, яка відбулася на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Бенедикт XVI поділився своїми спогадами про перебування з учасниками VII Всесвітньої зустрічі сімей. «Жити вірною любов’ю – можливо і радісно, хоч і вимогливо», – сказав на початку аудієнції Святіший Отець, висловлюючи вдячність Богові за те, що дав йому можливість «пережити цю зустріч “з” родинами і “задля” сім’ї». «В тих, хто мене слухав у ці дні, – додав він, – я побачив щиру готовність приймати та свідчити “Євангеліє сім’ї”. Папа зазначив також те, що зустріч з численними родинами з різних континентів дала йому нагоду вперше, як Наступникові святого Петра, відвідати Міланську архидієцезію. Головними подіями, безпосередньо пов’язаними з Всесвітньою зустріччю сімей було «Свято свідчень», що відбулось у суботу ввечері, та Євхаристійне богослуження у неділю за участю мільйона вірних. Користаючи з нагоди, Святіший Отець ще раз висловився на захист часу для сім’ї, над якою висить загроза з боку «деспотизму» обов’язків, пов’язаних з працею. «Неділя є днем Господнім і днем для людини, днем, коли всі повинні бути вільними, вільними для родини і для Бога. Захищаючи неділю, захищаємо свободу людини!» – наголосив він. «Всесвітня зустріч у Мілані, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – виявилася красномовним “явленням” сім’ї, яка себе показала у різноманітності своїх виражень, але також і унікальності своєї суттєвої самобутності, якою є: спільнота любові, заснована на подружжі та покликана бути святилищем життя, малою Церквою, клітиною суспільства.

 

В Німеччині з ініціативи групи «Німеччина «за» Папу» (Deutschland pro Papa) розпочали акцію солідарності з Папою Бенедиктом XVI.

Четвер. 7 червня 2012 р., з нагоди свята Найсвятіших Христових Тіла і Крові, Папа Бенедикт XVI очолив Службу Божу на площі перед папською базилікою святого Івана на Латерані, звідки після завершення богослуження до папської базиліки Santa Maria Maggiore вирушила урочиста Євхаристійна процесія, яка закінчилася благословенням Найсвятішими Тайнами. Під час проповіді Святіший Отець запросив присутніх спільно призадуматися над «двома взаємопов’язаним аспектами Євхаристійного таїнства: над культом Євхаристії та її сакральністю». «Зустріч з Ісусом під час Служби Божої, – відзначив Бенедикт XVI, – насправді і повністю відбувається лише тоді, коли спільнота уміє розпізнавати, що Він через Найсвятіші Тайни перебуває у Своєму домі, чекає на нас, запрошує нас до Своєї трапези, а після того, як літургійне зібрання розходиться, залишається з нами через приховану та мовчазну присутність та супроводжує нас Своїм заступництвом, збираючи наші духовні жертви, жертвуючи їх Небесному Отцеві». Святіший отець зазначив, що в особі Ісуса також бачимо і сповнення сакрального. Він «підніс його до повноти, започатковуючи новий культ, який є повністю духовним, однак, оскільки ми крокуємо часом, користуємося знаками та обрядами, значущість яких вичерпається лише вкінці, у новому Єрусалимі, в якому вже не буде святині». Повнота сакрального в Христовому таїнстві означає якраз те, що не вистачить просто дотримуватись обрядів, але потрібне очищення серця та впровадження їх у життя.

 

7 червня з нагоди початку Чемпіонату Європи з футболу "Євро 2012" Бенедикт ХVI скерував спеціальне послання до голови Конференції католицьких єпископів Польщі, Архиєпископа Юзефа Міхаліка. Святіший Отець зазначив, що в цій спортивній події беруть участь не тільки організатори, спортсмени і вболівальники, але різним чином і в різних проявах, все суспільство. "Також і Церква не залишається байдужою до цієї події, особливо в забезпеченні духовних потреб тих, хто бере участь в ній. ", - написав Папа.

 

П'ятниця. 8 червня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції Президента Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка Махінда Раджапаксе.

 

Висвітлення Агенцією Romereports.com семи загально поширених помилок щодо інформації про витік конфіденційних документів Ватикану і пояснення до них.

 

Субота. 9 червня Бенедикт XVI прийняв відставку Архіваріуса Ватиканського секретного архіву та Бібліотекаря Святої Римської Церкви кардинала Рафаеля Фаріно у зв'язку з досягненням єрархом віку, який не дозволяє займати відповідальні посади.

 

Папа Бенедикт XVI записав відеопослання до учасників Міжнародного Євхаристійного Конгресу в Дубліні.

 


Видання італійського єпископату «Avvenire» опублікувало статтю особистого секретаря Бенедикта XVI о. прелата Георга Генсвайна. «Папа говорив чітко і голосно: «Моя справжня програма управління полягає в тому, щоб виконувати не власну волю, і втілювати не свої особисті ідеї, але разом з усією Церквою слухати слово і волю Господа, дозволити Йому вести мене. Так Він сам буде вести Церкву в цей час нашої історії», – нагадав слова Святішого Отця його секретар. О. Генсвайн зазначив, що настав час переглянути образ, який деякі ЗМІ створили навколо Святішого Отця. «Це потрібно не тільки для відновлення справедливості щодо великої особи, але також, щоб мати можливість чітко чути те, що говорить людина, яка перебуває на престолі св. Петра», – зазначив він.

 

Неділя. 10 червня, перед молитвою "Ангел Господній" Папа звернувся до присутніх на площі св. Петра з короткою промовою, яку присвятив значенню Таїнства Євхаристії, євхаристійного поклоніння, а також Урочистості Тіла і Крові Христа, що відзначалась цього дня в багатьох країнах світу. «Торжество "Corpus Domini" є великим актом публічного культу Євхаристії, Сакраменту,  в якому Господь залишається присутнім, перевершуючи час богослужіння, щоб бути завжди з нами, протягом годин і днів. Тому в костелах самим сакральним місцем є те, де зберігається Євхаристія.», - наголосив Понтифік. «Це торжество пропонує нам також заново подивитися на цінність євхаристійного поклоніння. Молитва поклоніння може здійснюватись як особисто, в розважанні перед Дарохранительницею, так і в спільній формі, з псалмами і співами, але завжди віддаючи перевагу мовчанню, в якому можна внутрішньо слухати живого і присутнього в таїнстві Господа. Діва Марія є вчителькою також і цієї молитви, тому що ніхто краще за неї не вмів споглядати Ісуса поглядом віри і приймати в серце глибокі відзвуки його людської і божественної присутності. Нехай через її заступництво поширюється і зростає в кожній церковній громаді справжня і глибока віра в євхаристійну таємницю ",  - зазначив Святіший Отець.

 

Після молитви "Ангел Господній" Святіший Отець Бенедикт ХVІ привітав українських паломників з Іспанії