//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (01.10. –06.10.)

Понеділок. У понеділок, 1 жовтня 2012 р., після тримісячного перебування у літній резиденції, розташованій в містечку Кастель Ґандольфо поблизу Риму, Папа Бенедикт XVI повернувся до Ватикану.

 

Вівторок. В січні 2013 року має вийти нова енцикліка Святішого Отця Бенедикта XVI. Вона буде присвячена питанню віри. Публікація нової енцикліки буде однією з важливих подій Року віри, що розпочнеться 11 жовтня. Як інформують джерела, в енцикліці Бенедикт XVI простою мовою пояснює складні істини віри.

 

Архиєпископ Домінік Мамберті взяв участь у 67-й сесії Генеральної асамблеї ООН, яка проходила в Нью-Йорку і була присвячена залагодженню міжнародних конфліктів мирним шляхом. Архиєпископ Мамберті закликав відмовитися від тлумачення міжнародних договорів з прав людини з точки зору редукційної і релятивістської концепцій людини, які ставлять під загрозу право на життя і ведуть до деконструкції моделі сім'ї, заснованої на союзі чоловіка та жінки і спрямованої на народження дітей і їх виховання. На його думку, ці спроби в кінцевому рахунку «можуть послабити авторитет і легітимність Організації Об'єднаних Націй як універсального інструменту співробітництва і міцного миру».

 

2 жовтня у Ватикані відбулася прес-конференція, присвячена міжнародній зустрічі на тему II Ватиканського собору, яка 3-5 жовтня відбудеться в Папському Латеранському університеті. Тема: "II Ватиканський Собор у світлі архівів соборних отців - у 50-річчя відкриття Собору"

 

Середа. У середу на загальній аудієнції Папа говорив про Літургію, як одне з привілейованих джерел християнської молитви. Він звернув окрему увагу на те, що Катехизм Католицької Церкви називає літургію «участю у молитві Христа, що звернена до Отця у Святому Дусі. В ній кожна християнська молитва знаходить своє джерело і своє остаточне завершення» (ККЦ 1073). Святіший Отець запропонував замислитись, чи у нашому житті молитва знаходить достатньо місця, зокрема, яке місце займає Служба Божа. Папа підкреслив, що молитовне життя полягає у постійному перебуванні в Божій присутності, а спільність життя з Триєдиним Богом, можлива тому, що завдяки Хрещенню ми з’єднані з Христом, ставши з Ним одним цілим. Життя молитви, за словами Бенедикта ХVІ, полягає в постійному і завжди новому спогляданні на Христа, у розмові з Ним, у перебуванні з Ним у тиші, слухаючи Його, діючи та страждаючи разом із Ним. Не слід забувати, – наголосив Вселенський Архиєрей, – що відкриваємо Христа, Його пізнаємо, як живу Особу, саме в Церкві. Молитись – це підійматись до Божого рівня за посередництвом поступового необхідного перетворення нашого існування.

 

На закінчення загальної аудієнції говорячи про свою прощу до Марійського санктуарію Святого Дому в Лорето з нагоди історичного паломництва, здійсненого блаженним Папою Іваном ХХІІІ 50 років тому, Святіший Отець звернувся із закликом приєднатись до його молитви, вручаючи Пресвятій Богородиці найближчі важливі церковні події, як Рік Віри та Синод Єпископів про нову євангелізацію.

 

Четвер. У четвер, 4 жовтня, Папа Бенедикт XVI вдруге відвідав Марійський санктуарій у Лорето. Проща Святішого Отця присвячена важливим подіям в житті Вселенської Церкви. Він прибув до відпустового місця, щоб поручити опіці Пресвятої Богородиці перебіг і плоди Загальної Асамблеї Синоду Єпископів та Року віри. На порозі святині зі словом привітання до Святішого Отця звернулися мер Лорето Паоло Ніколетті та архиєпископ Джіованні Тонуччі, Папський делегат санктуарію «Святого Дому». Далі Папа увійшов до санктуарію, де його зустріли Головний настоятель Отців Капуцинів о. Мауро Йогрі та капуцинська спільнота. Бенедикт XVI помолився перед Найвятішими Тайнами та проказав молитву до Лоретанської Діви Марії. Головною ж подією прощі є Євхаристійне богослуження, яке Єпископ Риму очолив на площі перед санктуарієм.

 

У своїй проповіді Святіший Отець пригадав, що 4 жовтня 1962 року до цього санктуарію прибув, як паломник, Блаженний Папа Іван ХХІІІ, бажаючи ввірити Пречистій Діві Марії ІІ Ватиканський Собор, який мав розпочатись тиждень пізніше. Після 50 років від того моменту, також і Папа Бенедикт ХVІ прибув до Лорето як паломник, щоб ввірити Пречистій Діві Марії дві важливі церковні ініціативи: Рік віри, який розпочнемо 11 жовтня, у 50 річницю відкриття ІІ Ватиканського Собору, та Звичайну Генеральну Асамблею Синоду Єпископів, скликану Єпископом Риму, яка відбувається у жовтні і має як тему «Нова євангелізація для передання християнської віри». Роздумуючи про Марію, Папа сказав, що кожен мусить запитати себе: чи також і ми бажаємо бути відкритими на Господа, чи хочемо пожертвувати Йому наше життя, стати Його помешканням, чи може боїмося, що Божа присутність може стати якимось обмеження нашої свободи?! Проте, власне Бог нас вчиняє вільними, звільняє нашу свободу від замкнення у собі, від прагнення влади, багатства, панування. На закінчення Папа Бенедикт ХVІ ввірив Пречистій Діві Марії всі труднощі, які переживає наш світ, шукаючи спокою та миру, усі проблеми багатьох сімей, які дивляться у майбутнє з тривогою, усі бажання молоді, яка відкривається на життя, усі терпіння тих, які очікують жестів та виявів солідарності та любові.

 

3-4 жовтня у Ватикані проходила міжнародна конференція на тему охорони і відновлення етнографічної спадщини у світі. У форумі взяли участь експерти з реставрації та консервації культурних цінностей.

 

П’ятниця. З нагоди Року віри, який розпочнеться 11 жовтня, 2012 року і триватиме до 24 листопада 2013 року, Апостольський Пенітенціарій видав Декрет про повний відпуст тим вірним, які протягом цього проміжку часу виконають визначені Церквою умови. Радимо вам ознайомитись з умовами отримання повного відпусту та скористатись цією чудовою нагодою.

 

Постсинодальне Апостольське звернення  «Ecclesia in Medio Oriente» (Церква на Близькому Сході) Бенедикта ХVI стає все більш популярним в регіоні, і не тільки серед християн, але і в мусульманських громадах. Послідовники ісламу вивчають цей папський документ і відгукуються про нього з повагою.

 

У п’ятницю, 5 жовтня, у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг за участю архиєпископа Ніколи Етеровіча, Генерального Секретаря Синоду Єпископів, який представив ХІІІ Звичайну загальну асамблею Синоду Єпископів, що відбуватиметься у Ватикані від 7 до 28 жовтня на тему «Нова євангелізація для передавання віри». Архиєпископ Етеровіч пригадав, що Церква отримала від воскреслого Христа завдання «іти по всьому світу та звіщати Євангеліє кожному створінню». І це завдання залишається незмінним, хоч змінюються ті, до кого скерована благовість та культурні й суспільні умови, в яких вони живуть. Синодальні Отці шукатимуть відповідей на сучасні виклики євангелізації. Архиєпископ Нікола Етеровіч також розповів про програму синодальних праць, якою передбачено 23 загальних засідань, під час яких кожен з Синодальних Отців матиме нагоду виголосити доповідь тривалістю 5 хвилин, та 8 засідань в групах. Голосування відбуватимуться за допомогою електронної системи, натомість під час затвердження фінальних пропозиції також і письмово. Генеральний Секретар асамблеї представив деякі статистичні дані цьогорічного зібрання.

 

 

Субота. У суботу минулого тижня завершився судовий процес над папським камердинером. Паоло Габріеле визнали винним у крадіжці конфіденційних документів та засудили до 18 місяців позбавлення волі та оплати усіх судових витрат. У ході судових засідань підсудний себе винним не визнав стверджуючи, що він «діяв виключно з любові до Церкви». За його словами, він хотів лише допомогти Папі навести порядок у Ватикані. Колишній камердинер каже, що не мав спільників, але назвав сім осіб, які на нього «вплинули». Представники ватиканської жандармерії, виступаючи свідками заявили, що в колишнього камердинера Папи Бенедикта XVI було біля тисячі документів, значно більше, ніж їх було опубліковано у ЗМІ. Там були матеріали про життя Церкви, політику, інші релігії, а також масонерії: рукописи Папи, шифрована кореспонденція з нунціатурами, листи кардиналів і політиків. Також серед матеріалів були документи про особисте життя Папи і його родичів. Це були як копії, так і оригінали. В домі камердинера знайдено також матеріали, які втаємничували у специфіку мистецтва шпигунства.

 

Святіший Отець скерував спеціальне послання на адресу Ватиканської жандармерії з приводу її професійного свята, яке відзначається щорічно в день небесного покровителя цієї військової одиниці, св. Михаїла.

 

6 жовтня кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне очолив у ватиканських гротах Службу Божу в наміренні Папи Пія XII в чергову річницю його смерті

 

Неділя. Тема нової євангелізації відповідає актуальним напрямним життя Церкви та всіх її членів, а цю перспективу підсилює Рік віри. На це звернув увагу Папа Бенедикт XVI на початку проповіді, виголошеної у неділю, 7 жовтня, під час Служби Божої, якою відкрито ХІІІ Загальну Звичайну Асамблею Синоду Єпископів. З Вселенським Архиєреєм співслужили Синодальні Отці, а також єпископи з Іспанії та Німеччини, адже того дня Єпископ Риму проголосив Учителями Церкви двох святих, що походять зі згаданих країн. Це – святий Іван Авільський та свята Гільдеґарда Бінґенська. «Церква існує щоб євангелізувати, – зазначив Бенедикт XVI. – Вірні наказові Господа Ісуса Христа, Його учні пішли по всьому світу, щоб звіщати Добру Новину, засновуючи усюди християнські громади». Папа пригадав різні етапи «оновленого євангелізаційного динамізму», що проявився під час євангелізації англосакських, слов’янських народів, поширення Євангелія в Африці, Америці Азії та Океанії. «Також й у наші часи Святий Дух пробудив у Церкві новий запал для звіщення Доброї Новини, найзагальнішим вираженням та авторитетним імпульсом якого був ІІ Ватиканський Собор», – зазначив Святіший Отець, додаючи що цей динамізм має дві «гілки»: проповідь між тими, хто ще не прийняв благовісті, та нова євангелізація, скерована до осіб, які, отримавши Хрещення, віддалилися від Церкви та занедбали християнське життя. Саме цій другій і присвячене синодальне зібрання, яке шукатиме способи для того, що посприяти зустрічі таких людей з Господом, єдиним джерелом сенсу існування та миру. Бенедикт XVI закликав вірних у молитвах поручати синодальне зібрання Богові, за заступництвом святих великих євангелізаторів, між якими він згадав блаженного Івана Павла ІІ, а особливо, просити заступництва Пречистої Діви Марії, Зорі нової євангелізації.