//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (01.04.–07.04.)

Неділя. У неділю, 1 квітня, Римо-Католицька Церква святкувала Пальмову (Вербову) неділю. З цієї нагоди Святіший Отець Бенедикт XVI очолив Святу Месу на площі св. Петра. На початку Богослуження відбулося посвячення пальмових і оливкових галузок та пройшла урочиста процесія, що є спогадуванням славного в’їзду нашого Спасителя до Єрусалиму. В цей день на місцевому рівні відзначається Всесвітній День Молоді, тому площа св. Петра, в більшості, була заповнена молоддю. У своїй проповіді Папа проаналізував ставлення ізраїльтян до Ісуса. Спочатку вони сподівалися, що саме він є обіцяним Месією, тому застеляли дорогу перед ним пальмовими гілками. Проте, розчарувавшись у тому, як Ісус здійснював свою царственість, відреклись від нього і через кілька днів кричали «Розіпни!». Понтифік наголосив, що кожен з нас в цей день, стоячи на порозі Страсного тижня, мав би собі дати відповідь на питання «Ким для нас є Ісус з Назарету? Яку ідею маємо про Месію, яку ідею маємо про Бога», адже «ми покликані іти за нашим Царем, який обрав своїм троном хрест; ми покликані іти за Месією, який не гарантує нам легкого земного щастя, але – небесне щастя, Боже блаженство».

 

Відомі численні заклики Святішого Отця Бенедикта ХVІ до припинення насильства у Сирії і до порозуміння між ворогуючими партіями. Вселенський Архиєрей також закликає до молитви за усіх страждаючих. Папа вирішив передати через Папську Раду Cor Unum 100 тисяч доларів для Церкви у Сирії, для здійснення її харитативних проектів на користь убогого населення. 31 березня 2012 р. дарунок Святішого Отця був вручений представникам місцевої Церкви Секретарем Папської Ради Cor Unum, монсеньйором Джіампіетро Даль Тозо.

 

Понеділок. У понеділок Бенедикт XVI нагадав про сьому річницю смерті Івана Павла II. Папа та прес-секретар Ватикану о. Федеріко Ломбарді пригадали про те, що саме бл. Іван Павло ІІ був ініціатором Всесвітніх Днів Молоді.

 

2 квітня стало відомо, що Папа Бенедикт XVI призначив кардинала Анджело Комастрі, Генерального Вікарія Святішого Отця для Держави-Міста Ватикану, своїм спеціальним легатом для участі в заключних богослуженнях Національного Євхаристійного Конгресу в Україні, що відбудуться 3 червня 2012 року у Львові.

 

Цього ж дня виповнилось 80 років кардиналові Едварду Ігану, емеритованому Архиєпископу Нью-Йорку. Відповідно до норм канонічного права він втратив право голосу на конклаві. Кількість кардиналів, що мають право голосу на конклаві, впала до 123.

 

Архиєпископ Марк Бенедикт Кольриджа, архиєпископ Канберри та Ґульбурна (Австрія), був призначений Архиєпископом-Митрополитом Брісбену.

 

Вівторок. У зв'язку з «тривожним зростанням насильства і невибірковим застосуванням сили», представник Ватикану в Арабській лізі, Архиєпископ Майкл Фітцджеральд, закликав до міжнародних дій заради припинення насильства в Сирії. Єрарх вказав також, що цій країні вкрай необхідна матеріальна допомога і розповів, що Святий Престіл скеровує значні пожертви, щоб допомогти тим, хто страждає.

 

У вівторок до Господа відійшло три єпископи Католицької Церкви: владика Ефраїм Базаліо Кревей (українець), ЧСВВ, почесний єпископ Сан-Жуан-Батіста ет Курітіба (Бразилія), помер у віці 83-х років; владика Ардуніо Бертольдо, почесний єпископ Фоліньо (Італія), помер у віці 79-ти років; та Архиєпископ Михайло Бздель (українець), почесний Архиєпископ-Митрополит Вінніпегу (Канада), помер у віці 81-го року.

 

Владику Карлоса Ромеро Карберу, єпископа Сакатекасу (Мексика) було призначено Архиєпископом-Митрополитом Сан-Луї-Потосі. Він заступив на місце Архиєпископа Луїса Моралеса Рейеса.

 

Середа. В середу напередодні загальної аудієнції представники італійської кондитерської компанії подарували Папі Бенедикту XVI шоколадне яйце вагою 250 кг. Папа передав його в’язниці для неповнолітніх Casal del Marmo, що знаходиться в Римі.

 

Під час загальної аудієнції в середу, 4 квітня, Папа Бенедикт XVI звернув увагу вірних на Пасхальне Тридення – кульмінаційний момент Ісусової місії, який в Євангелії від Івана називається «Його годиною». Святіший Отець пояснив, що ціле Христове життя було спрямоване до цієї години, яка відзначається двома аспектами: це – година переходу і година любові. «У дійсності, саме божественна любов, Святий Дух, яким Ісус наповнений, “переводить” Ісуса через безодню зла і смерті та вводить його у новий простір воскресіння», – сказав Бенедикт XVI. Папа додав, що Христос кожного з нас «полюбив до кінця», тобто до повного дарування себе на хресті. На завершення Понтифік закликав вірних піддатися перемінюючому впливові Божої любові, щоб у кожному здійснилося воскресіння.

 

Після загальної аудієнції Папа Бенедикт XVI звернув увагу на проблеми, пов’язані з наслідками застосування наземних мін. Цей заклик прозвучав з нагоди Міжнародного дня просвіти щодо мінної безпеки та допомоги у протимінній діяльності. «Підтримую зусилля всіх тих, що трудяться над звільненням людства від цих жахливих та підступних боєприпасів, які перешкоджають людям “спільно прямувати стежками життя, не боячись засідок, які несуть руйнування та смерть», - сказав Папа.

 

Отець Франческо Міліто був обраний єпископом Оппдо Мамертіно Пальма (Італія).

 

Отець Туліо Луїс Рамірес Паділья був призначений титулярним єпископом Аусукура та єпископом-помічником Каракасу (Венесуела).

 

Четвер. У Великий Четвер розпочалися богослужіння Пасхального Тридення. Зранку в четвер Святіший Отець очолив урочисту Службу Божу з чином посвячення мира, в якій взяли участь велика кількість єрархів і священиків. Ця спільна відправа є знаком єдності між Папою – Пастирем Вселенської Церкви та його братами у священстві. У своїй проповіді Святіший Отець звернув увагу на загрозу справжнього виконання місії Церкви, яка виникає внаслідок непослуху священиків. Понтифік зазначив, що умовою для оновлення Церкви є «уподібнення Христу, який не панує, а служить, не бере, але дає». Ввечері Папа Бенедикт  XVI відправив богослуження «На Господній вечері», під час якого згадується встановлення Пресвятої Євхаристії. Під час цієї відправи Папа, виконав зворушливий обряд миття ніг дванадцятьом священикам. Проповідь Понтифіка спрямувала погляди вірних на початок мук Ісуса: «Великий Четвер – не тільки день встановлення святої Євхаристії…а також темрява ночі на Оливній горі; самотність і покинутість Ісуса, який з молитвою виступає назустріч темряві смерти…». Святіший Отець закликав кожного віруючого, уподібнившись Христові, відкинути власну волю і прийняти святу волю Отця для того, щоб здобути правдиву свободу дитини Божої.

 

П’ятниця. В Римо-Католицькій Церкві у Велику П’ятницю відправляються богослужіння «Страждання Христові», яке зосереджене на адорації, поклонінню Святому Хрестові та роздумуванні над стражданнями Господа нашого Ісуса Христа. Його Святіший Отець відправив у базиліці св. Петра. Після цього відбулась традиційна «Хресна дорога», що проходить ярусами Колізею. Цього року з доручення Папи роздумування приготували Даніло та Анна-Марія Дзандзуккі, що стоять біля витоків руху «Нові родини». Головною темою розважань «Хресної дороги» були роздуми про сім’ю.

 

Цього дня у віці 76-ти років, у вічність відійшов владика Філіппе Фернандес Ґарсія, почесний єпископ Сан-Крістуаль-де ла Лагуна (Іспанія).

 

Субота. Ввечері у Велику Суботу Римський Архиєрей Бенедикт XVI очолив «Пасхальну Вігілію» в базиліці св. Петра. Відправа розпочалась у притворі базиліки обрядом благословення вогню і пасхальної свічки. Потім відбувся процесійний похід до базиліки, спочатку лише при світлі свічок, а при співі «Світло Христове» по всій базиліці спалахнуло яскраве світло Під час богослуження Папа уділив Святі Тайни Хрещення, Миропомазання та Перше Святе Причастя вісьмом дорослим катехуменам, які відбули відповідне приготування у римському вікаріаті. Вони походять з Італії, Туркменії, Албанії, США, Німеччини, Камеруну та Словаччини. На противагу темряві ночі та темряві смерті, про які говорив Понтифік у Великий Четвер, Пасхальна проповідь Папи була присвячена світлу. «У великодню ніч,  ніч нового творіння, Церква представляє собою таємницю світла в одному дуже особливому і покірному символі: великодній свічці. Це світло, яке живиться жертвою. Свічка світить згоряючи. Вона дає світло, віддаючи саму себе.  Так вона в дивовижний спосіб представляє таємницю Христа, який віддає себе і дарує нам таке яскраве світло. По-друге, згадаймо, що світло свічки – це вогонь.  Вогонь є силою творіння світу, силою перетворення. Вогонь дає тепло. І в цьому теж проявляється таємниця Христа. Христос це світло, вогонь, полум’я, що спалює зло і так перетворює світ і нас самих.», - зазначив Святіший Отець, закликаючи вірних просити Бога, щоб «ми самі стали носіями його світла, щоби сяйво лику Христового через Церкву увійшло в світ».

 

7 квітня Бенедикт XVI призначив Папським легатом на Міжнародний Євхаристійний Конгрес в Дубліні кардинала Марка Уелле, префекта Конгрегації у справах Єпископів.

 

У суботу, 7 квітня, в Римі, спочив у Господі блаженніший Ігнатій Мусса І кардинал Дауд, вислужений сирійський Антіохійський Патріарх та вислужений Префект Конгрегації для Східних Церков.