//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (9 – 15 жовтня)

Неділя. Цієї неділі відбулась короткочасна подорож Папи Бенедикта XVI до італійських міст Ламеція-Терме і Серра-Сан-Бруно. Зранку Папа відслужив Святу Літургію в Ламеція-Терме, після чого гелікоптером відправився до Серра-Сан-Бруно. Там його зустріли архиєпископ Вінченцо Бартолоне, Ординарій Катандзаро-Сквілачче, парохи Серра-Сан-Бруно, представники міської та регіональної влади. Звідти кортеж вирушив до картузіянського монастиря. На площі Святого Стефана, розташованій перед ним, після вітальної промови мера Бруно Россі, Бенедикт XVI привітався з громадою міста. Святіший Отець наголосив на тому, що великим привілеєм цієї громади є мати на своїй території «цю “цитадель” духа, якою є картузіянський монастир. «Вчиніть скарбом велику духовну традицію цього місця та намагайтеся впроваджувати її у вашому щоденному житті», – закликав Бенедикт XVI мешканців містечка Серра-Сан-Бруно.


Увечері, під час відправи вечірньої, Папа звернувся до монахів із словами підтримки та подяки за їхнє служіння. Після завершення богослуження Святіший Отець мав коротку зустріч зі спільнотою в монастирській трапезній. Він залишив запис у книзі почесних гостей та відвідав одну з келій монастиря.


Понеділок. Перш ніж дати відповідь на пропозиції Святого Престолу, лефевристи ретельно їх вивчають. Підсумки зустрічі 28 ректорів духовних семінарій, яка відбулась у п’ятницю були опубліковані в комюніке. Провідник Братства єпископ Бернар Фелле представив зміст отриманої ним 14 вересня від Конгрегації Доктрини Віри "Доктринальної преамбули". Як сказано в комюніке, учасники зустрічі "проявили глибоку єдність волі зберегти віру в усій її цілісності".


В понеділок на аудієнцію до Святішого Отця прибули два нововисвячені єпископи разом із родинами. Це африканець з Беніну Бертелемі Адукону, що вже два роки обіймає посаду секретаря Папської Ради у справах культури, та італієць Джузеппе Шякка, місяць тому призначений генеральним секретарем держави Ватикан.

 

Вівторок. Як повідомив «Il Messaggero», цьогорічна міжрелігійна зустріч в Асижі відбудеться без молитов, чи то спільних, чи осібних. «День роздумів, діалогу й молитви, ініційований папою Войтилою 25 років тому, буде тільки Днем роздумів та діалогу між різними релігіями», – підкреслюється в газеті. Це було ініціативою Папи Бенедикта XVI, який «хоче уникнути всілякого можливого ризику релігійного синкретизму, який дезорієнтував би вірних».

 

У вівторок міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні заявив, що влада Італії і Римо-Католицька Церква стурбовані подіями в Єгипті та утисками християн-коптів.

 

Середа. Цього тижня на загальній аудієнції Папа провів розважання над Псалмом 126, в якому йдеться про великі чудеса, які Господь зробив для свого народу і які сьогодні Він продовжує творити для кожного віруючого. «Дорогі брати і сестри, у нашій молитві ми повинні завжди дивитися на те, як у різних ситуаціях нашого життя Бог нас захищає, допомагає, керує нами, і прославляти Його за все те, що він робить для нас. Ми повинні бути дуже уважними до тих речей, які Господь нам дає. Часто ми уважні тільки до наших проблем, труднощів і майже не хочемо бачити добрі речі, які походять від Господа. Ця увага, яка стає також і подякою, дуже важлива і є пам'яттю, яка допомагає переживати темні моменти», - сказав Святіший Отець. Папа закликав вірних у молитві завжди залишатися відкритими на надію і бути вкоріненими у вірі в Бога.


Закінчуючи аудієнцію, Понтифік висловив свої співчуття та співпереживання сім’ям загиблих та поранених християн-коптів, які захищали свою церкву від спалення. Папа сказав, що глибоко засмучений цими подіями та закликав вірних молитись за те, щоб «суспільство втішалось справжнім миром, що ґрунтується на справедливості, на пошані свободи та гідності кожного громадянина».

 

Італійський журналіст-ватиканіст Андреа Торніеллі в інтерв’ю КАІ сказав, що мас-медіа застосовують «безжальні атаки» на Папу Бенедикта XVI. Андреа Торніеллі разом із своїм колегою Паоло Родарі, опублікував книгу "Атака на Ратцінгера", в якій автори намагалися якнайкраще відтворити ті епізоди, що в ЗМІ представляють як кризи впродовж перших шести років понтифікату Бенедикта XVI. «Нам здавалося, що через атаки на Папу, спричинених також маніпуляціями деяких засобів масової інформації, його послання не проникало добре до громадської думки», - повідомив журналіст.

 

12 жовтня у Франкфурді розпочався черговий Міжнародний книжковий ярмарок, на якому були представлені понад 500 книг ватиканського видавництва Libreria Editrice Vaticana – LEV. Серед видань нові книги Папи Бенедикта, а також книги блаженного Івана Павла ІІ.

 

В середу стало відомо, що 15 жовтня у Ватикані відкриється симпозіум «Нові евангелізатори для нової євангелізації. Слово Боже зростає і поширюється». Зустріч відбудеться в Новому залі Синоду, надаючи можливість обміну досвідом між керівниками церковних структур з нової євангелізації.

 

Крім цього, цієї середи Папа здійснив ряд призначень. Владику Хосе де ла Трінідад Валера Анґуло, єпископа Ла Ґуайра (Венесуела) призначено єпископом Ґуанаре (Венесуела). Він прийняв місце владики Хосе Сотеро Валеро Рус, який подав у відставку через досягнення вікового обмеження.


Єпископ Поль Андре Дюроше, єпископ Александрії-Корноуолл, був призначений Архиєпископом Митрополії в Гатіно (Канада). З цього місця, через досягнення граничного віку, пішов у відставку Архиєпископ Роджер Ебачер.


Владика Луїз Теодоріко Стьоклер, через досягнення вікового обмеження, звільнив посаду єпископа Квілмесу (Аргентина). На його місце було призначено Владику Карлоса Хосе Тіссера, колишнього єпископа Сан-Франциско (Аргентина).

 

Четвер. 12 грудня 2011 року у ватиканській Базиліці св. Петра Бенедикт ХVI відслужить св. Літургію з нагоди 200-річчя незалежноcті деяких країн Латинської Америки. "L'Osservatore Romano" відзначає, що в цьому регіоні проживає понад 40% католиків світу, котрі з синівською відданістю шанують Пресвяту Діву Марію, перебувають в єдності з місцевими Церквами і Святим Престолом.

 

З 11 по 14 жовтня в Молдові відбувся перший Соціальний тиждень, з нагоди якого Святіший Отець скерував своє спеціальне послання, підписане Держсекретарем Тарчізіо Бертоне. У зверненні Єпископ Риму заохотив учасників до постійної праці задля спільного добра, яке є основним критерієм політичного та суспільного життя, а також задля остаточної автентичної мети людського прогресу та цілісного людського розвитку.

 

В четвер Папа Бенедикт прийняв на аудієнцію Президента Республіки Гондурас Порфіріо Лобо Соса. ісля того Глава Гондурасу зустрівся також із Держсекретарем Ватикану, кардиналом Тарчізіо Бертоне, та Архиєпископом Домініком Мамберті, Секретарем Апостольської Столиці у стосунках з державами.

В цей же день Святіший Отець зустрівся з Латинським Патріархом Єрусалиму Архиєпископом Фуад Туалем, який очолював триденну конференцію Латинських єпископів.

 

Одним з перших візитів новопризначеного Апостольського нунція в Білорусі, Архиєпископа Клаудіо Гужеротті, був візит до Республіканського науково-практичного центру дитячої онкології та гематології та Дитячого соціально-реабілітаційного центру св. Луки. Цим жестом Архиєпископ Гужеротті хотів показати свою повагу до терпінь білоруського народу.


Владика Луїс Антоніо Ґокім Тагле, єпископ Імусу (Філіппіни), був призначений Архиєпископом Метрополії в Манілі (Філіппіни). Він заступив кардинала Ґауденсіо Борбон Росалес, який пішов у відставку через досягнення граничного віку.

 

П’ятниця. 14 жовтня також відбулась зустріч Папи Бенедикта ХVI з італійськими урядовцями. Бенедикт XVI нагадав, що соціальне вчення Церкви закликає працівників адміністративних установ не розуміти свою роботу як безлику і бюрократичну, але як допомогу громадянам, яка реалізується в дусі служіння.