//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (24-30 липня)

Неділя. Цього святкового дня у віці 89 років до Господа відійшов Кардинал Вірджіліо Ноі. Він був генеральним папським вікарієм Ватикану і заслуженим президентом фабрики святого Петра.

 

У понеділок, 25 липня, Державний секретаріат Ватикану відкликав Архиєпископа Джузеппе Леанца – Апостольського нунція в Ірландії. Причиною цього рідкісного заходу стала реакція ірландської урядової комісії на звіт щодо зловживань духовенства стосовно неповнолітніх в єпархії Клойн. Як зазначив отець Кіро Бенедеттіні, основною метою цього відкликання було створити можливість Держсекретаріату провести консультацію з особою, яка працює на місці.

 

 

Також у цей день Папа Бенедикт XVI призначив Кардинала Йозефа Томка, префекта Конгрегації євангелізації народів, своїм представником на святкуванні сторіччя освячення храму Непорочного Зачаття в Москві.

 

 

Єпископ Люк Сір у вівторок був призначений архиєпископом Шербрука (Канада). Він замінив Архиєпископа Андре Ґумонда, відставку якого потвердив Папа через досягнення граничного віку.

 

 

 

Отця Антоніо Распанті, професора історії духовності Папського богословського факультету св. Івана Євангелиста в Пермо (Італія), призначено єпископом Ачірелли (Італія). Він замінив владику Піо Вікторіо Віджо, який був звільнений Святішим Отцем від пастирської опіки над цією єпархією через досягнення граничного віку.

 

Прийнято відставку папського вікарія, владики Ґабріеля Панате Родріґеса, від пастирської опіки над єпархією Ізабал (Ґватемала), згідно канону 401, пункту 2, Кодексу канонічного права.

 

 

Єпископа Маріо Енріке Ріос Монта, владику-помічника єпархії Ґватемали, Папа призначив апостольським адміністратором "sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis" папської вікарії Ґватемали.


Середа. Як повідомив Зал Друку Ватикану 27 липня, між Апостольським Престолом та Малайзією були встановлені дипломатичні відносини на рівні Апостольської нунціатури з боку Ватикану і посольства з боку Малайзії. Малайзія стала 179-ю країною, яка встановила дипломатичні зв’язки зі Святішим Престолом.

 

В середу 27 липня Vatican Insider повідомив, що з 26 по 28 серпня Папа зустрінеться зі своїми колишніми студентами в Кастель Ґандольфо. Темою цих зустрічей буде «нова євангелізація», яка є одним з головних пріоритетів Бенедикта XVI. Синод єпископів, який відбудеться наступної осені у Ватикані, теж буде присвячений цьому питанню.

 

27 липня ввечері помер Архиєпископ П’єтро Самбі, нунцій у США. Його смерть була наслідком ускладнення після операції на легені, яку Архиєпископу провели два тижні перед тим. Помер П’єтро Самбі в Балтіморі у віці 73-ох років.

 

Цього ж дня Папа Бенедикт XVI здійснив ряд призначень. Маноеля дос Ріес де Фаріаса, єпископа Патосу (Бразилія), призначено єпископом Петроліни. Він замінив владику Паоло Кардосо да Сіва, відставку якого прийняв Святіший Отець через досягнення граничного віку.

Отця Іво Мусера, священика єпархії Бользано-Брессаноне, декана катедральної капітули в Брессаноне, призначено єпископом тієї ж єпархії. Він замінив єпископа Карла Ґослера, який пішов у відставку через досягнення граничного віку.

 

Також Бенедикт XVI призначив отця Ґільсона Андраде да Сільва, священика єпархії Петрополіса (Бразилія), ректора єпархіальної семінарії "Nossa Senhora do Amor Divino", владикою-помічником архиєпархії Сао Сальвадор да Бахія (Бразилія).


В четвер та п’ятницю інтернет-ресурс Vatican Information Service опублікував звіт про дії Папи у 2011 році з січня по березень та квітня по липень.