//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (2 – 8 жовтня)

Понеділок. У понеділок, 3 жовтня, кардинал Джованні Лайоло попрощався із Губернаторством Ватикану і привітав нового губернатора – італійського Архиєпископа Джованні Бертелло.

 

Папська Рада душпастирської опіки мігрантів розмістила свої дослідження з питань імміграції та християнське бачення цього питання на власному веб-сайті.

 

Як повідомив ZENIT, одним із особистих проектів Святішого Отця Бенедикта XVI є ординаріат, встановлений для англікан, які хочуть стати католиками, зберігши елементи своєї історичної традиції. Ватикан вважає цей ординаріат подібним до Амврозіанського обряду, давньої літургійної традиції, яку використовують приблизно 5 млн. католиків.

 

29 вересня цього року було викрадено 10-річну дочку Колумбійського мера. Після того, як посол Колумбії у Ватикані попросив Святішого Отця молитись за неї, викрадачі повідомили батьків про те, що дівчинка не ушкоджена, а також про свій намір провести переговори про її звільнення. Сім’я зазначає, що завдячує цим саме молитвам Папи Бенедикта XVI.

 

Вівторок. У вівторок отець Феліпе Гередія Естебан був призначений Прелатом Аудитора Трибуналу Римської Роти.

 

Отця Віто Ангело Тодіско, захисника Бонду Трибуналу Римської Роти, Папа призначив Прелатом Аудитора Трибуналу Римської Роти.

 

В цей же день на посаду помічника папського церемоніймейстера Управління Літургійних Святкувань Верховного Понтифіка, були призначені отець Массіміліано Матео Боярді (F.S.C.B.) та отець Кевін Ґілеспі.

 

Владика Джозеф Ґрюнвальт був знятий з посади єпископа-помічника Ауґсбурга (Німеччина), через досягнення граничного віку.

 

Середа. Цієї середи на приватну аудієнцію до Папи прибули голови «Польсько-російської групи з складних питань»: колишній міністр закордонних справ Польщі професор Адама Ротфельда та московський професор Анатолій Торкунов. День перед тим вони обидва виступили на конференції «Польща – Росія: зламати стереотипи». Важливим питанням у цій справі є також діалог між Православною та Римо-Католицькою Церквами Польщі.

Цього тижня на загальній аудієнції Папа Бенедикт XVI роздумував над 23 Псалмом. Розважаючи над цим Псалмом «наскрізь пронизаним довір’ям», Святіший Отець наголосив на необхідності повністю довіритися Божому милосердю. «Просімо, отже, з вірою, – закликав Бенедикт XVI, – щоб Господь дав нам благодать, аби також і на важких дорогах нашого часу завжди крокувати Його стежками, як покірне та слухняне стадо, щоб Він прийняв нас у Своєму домі, при Своєму столі, й привів нас до “спокійних вод”, щоб приймаючи дар Його Духа, ми могли напитися з Його джерел, джерел тієї живої води, яка “струмує в життя вічне” (Ів 4,14)». Під час аудієнції Папа Бенедикт XVI отримав золоту медаль, яку йому вручили представники богословського відділу Університету грецького міста Солунь На завершення загальної аудієнції Папа привітав семінаристів Мукачівської греко-католицької єпархії.

 

Четвер. 1 жовтня в Кракові розпочалася п'ятиденна міжнародна конференція Божого Милосердя, під час якої сім кардиналів скерували до Папи Римського Бенедикта XVI прохання проголосити св. Фаустину Ковальську «доктором Церкви». Прохання скерували кардинали: Станіслав Дзівіш, Архиєпископ Краківський; Францішек Махарські, колишній Архиєпископ Краківський, Станіслав Рилко, президент Папської ради у справах мирян; Аудріс Бачкіс, Архиєпископ Вільнюса, Філіп Барбарі, Архиєпископ Ліонський, Крістоф Шенборн, Архиєпископ Віденський і Джозеф Зен Зе-Куін, колишній Архиєпископ Гонконгу.

 

У четвер Блаженніший Святослав зустрівся з новопризначеним Апостольським нунцієм в Україні, Архиєпископом Томасом Едвардом Ґалліксоном. У рамках першої зустрічі Глави УГКЦ з новим Апостольським нунцієм відбувся обмін думок щодо міжконфесійної ситуації в Україні. Крім того, сторони обговорили стан державно-церковних відносин.

 

П’ятниця. Цієї п’ятниці відбулись переговори єрархів лефевристів, під час яких вирішувалося питання про прийняття доктринальної преамбули, запропонованої їм у результаті дворічних переговорів зі Святим Престолом, мета яких – надання Братству св. Пія X канонічної місії в Католицькій Церкві. Одним із учасників цих переговорів якраз і був отець Гвіддо Поццо. «Мої враження від цих переговорів дуже позитивні, – сказав о. Поццо у своєму телеінтерв'ю. – Діалог був відкритим, щирим, часом дуже живим… Тепер прийшов час проаналізувати розбіжності, щоб побачити, чи можливо вирішити підняті нами доктринальні проблеми».

 

З 6 по 12 жовтня з першим візитом до Ватикану прибула нова президія Ради Єпископських Конференцій в Латинській Америці (CELAM), до складу якої входять: глава, мексиканський Архиєпископ Карлос Ретес Агіар, та заступники Архиєпископи Рубен Гомес Салазар (Колумбія) та Димас Лара Барбоса (Бразилія). Під час зустрічей в Римській Курії обговорюватимуться проблеми поширення насильства, легалізації абортів, одностатевих «шлюбів» та усиновлення дітей гомосексуалістами.

 

Як повідомила німецька редакція Раділ Ватикан, Папа Бенедикт XVI удостоївся звання почесного громадянина південнотірольського села Натц в Пустерталі, де народилися і довго працювали його прабабуся і бабуся.

 

У п’ятницю до Святішого Отця з візитом "Ad limina Apostolorum" прибула група індонезійських єпископів. Папа заохотив єпископів Індонезії і надалі докладати зусиль для підтримки міжрелігійного діалогу та бути носіями миру, витривалості й любові.

 

Також в цей день, через досягнення вікового обмеження, був звільнений від обов’язків єпископа-помічника Порто (Португалія) Владика Хоао Міранда Тіксейра.

 

У 80-річному віці до Господа відійшов Титулярний Єпископ Алессандрії (Італія) Владика Фернандо Чарр’єр.

 

Субота. Директор ватиканського радіо і керівник Залу Друку Святого Престолу, о. Федеріко Ломбарді у своїй щотижневій рубриці "Octava Dies" пояснив, чому Апостольський Престіл бере участь в світових форумах, таких як асамблея ООН. Він вказує, що ще Іван Павло ІІ «багато уваги звертав на те, що ООН має бути місцем, де всі країни визнаються членами сім'ї, натхненні солідарністю і турботою про благо всього людства. У світлі такої ідеї, Бенедикт XVI розвинув поняття "відповідальності захищати", як конкретний вираз уваги для найбільш слабких». «Сім'я – це спільнота, заснована на взаємній підтримці, на взаємній довірі, безкорисливій допомозі та щирій повазі», – сказав Мамберті. Він наголосив, що зараз важливо, щоб увага до потреб кожної людини стало реальністю в нашому світі. Саме для цього Святий Престол присутній в Нью Йорку», – закінчив своє міркування о. Ломбарді.

 

Цієї неділі Святіший Отець Бенедикт XVI здійснив чергову пастирську поїздку в міста Ламеція-Терме та Серра-Сан-Бруно, що на півдні Італії. З нагоди прибуття Понтифіка в регіоні Калабрія в неділю припиниться полювання, щоб попередити можливу небезпеку. Газети називають це «чудом Бенедикта».

 

В суботу Титулярним єпископом Холару та єпископом-помічником Варшава-Прага, був обраний отець Марек Соларшик.

 

Владика Хосе Адольфо Мохіка Моралес був звільнений від обов’язків єпископа Сонсонати (Сальвадор), через досягнення граничного віку.