//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (18-25 вересня)

Понеділок. Під час Фестивалю Суспільної Науки Церкви, який відбувся у Вероні, кардинал Тарчізіо Бертоне мав виступ на тему «Християнська духовність як спосіб бути у світі, щоб його змінювати». Метою триденного Фестивалю було заохотити молодих італійців до участі у публічному житті на базі діалогу між розумом і вірою. У своїй проповіді кардинал Бертоне підкреслив, що християнська духовність народжується з особистих стосунків з Ісусом під дією Святого Духа, а також наголосив на важливості використання розрізнення, щоб розпізнавати небезпеки, особливо такі, які загрожують мирові.


В понеділок на приватну аудієнцію до Папи прибула шоста група індійських єпископів латинського обряду з візитом «ad limina apostolorum». В часі короткої промови Святіший Отець зазначив, що єпископи за будь-яких умов повинні бути готовими йти за Христом і звіщати Царство Небесне, та наголосив на тому, що Церква завжди повинна бути готовою прийняти всіх, хто хоче почути благовість, особливо найбідніших.


Вівторок. Цими днями відбулась перша річниця візиту Папи Бенедикта XVI до Великобританії. З цієї нагоди Понтифік висловив щиру подяку британцям за теплий прийом.


Цього вівторка Бенедикт XVI прийняв приватно двох італійських астронавтів, які належали до екіпажу Міжнародної Космічної Станції. 21 травня Папа мав нагоду поспілкуватися з ними, коли вони перебували в космосі, а тепер зустрівся з ними особисто.


Середа. На 27 жовтня в Папи Римського Бенедикта XVI заплановане паломництво в Асиж, де зустрінуться представники різних релігій. Як приготування до цієї події вийшла книжка «Думки про міжрелігійний діалог». До неї увійшли уривки різних творів Папи на цю тему, які опрацював Лучіо Коко. «Саме це є справжнім “духом Асижу”, який протиставляється будь-якій формі насильства та зловживання релігією як оправдання насильства», – навчає Бенедикт XVI.


В цю середу Святіший Отець призначив нового Главу Префектури економічних справ Ватикану. Ним став італійський Архиєпископ Джузеппе Версальді. На цій посаді він замінив кардинала Велазіо де Паоліса, котрий пішов у відставку через досягнення граничного віку. Новим секретарем цього відділу тепер буде іспанський священик Лусіо Анкель Валлехо Бальда.

 

Також цього дня о. Федеріко Ломбарді заявив, що Святий Престіл повністю поважатиме позицію Організації Об'єднаних Націй у справі палестинської держави. Позицію Святого Престолу щодо створення палестинської держави оприлюднили 3 червня під час візиту Абу Мазена до Ватикану. Президент зустрівся з Папою і головою Державного Секретаріату. У виданому тоді комюніке підкреслюється необхідність зробити реальністю «законні сподівання палестинського народу на незалежну державу».


Четвер. В четвер зранку Папа Бенедикт XVI прибув до аеропорту Берліна, де його зустріли Президент Вульф з дружиною, канцлер Ангела Меркель, а також представники політичної влади та духовенства. Вітальна церемонія відбулась у Палаці Бельвю, де Президент і Папа виголосили свої промови. Після цього Понтифік відправився до будинку Єпископської Конференції Німеччини, де провів приватну зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Після обіду Папа приїхав до Федеративного Парламенту, що розташований у будинку Райхстагу. Промовляючи до німецьких депутатів, Римський Архиєрей представив християнське бачення суспільного життя сьогодення, заторкуючи глобальні питання, як також роль Європи та ситуацію в країні. «Політика повинна бути дбанням про справедливість, створюючи, таким чином, передумови для миру», – наголосив Бенедикт XVI. Цей виступ Святішого Отця був третім виступом Папи в парламенті за всю історію.

 

Згодом Папа зустрівся з представниками єврейської спільноти Берліну (вона є найстарішою спільнотою євреїв у Німеччині та Північно-Центральній Європі). «Євреї і християни мають спільну відповідальність за розвиток суспільства, яке завжди має релігійний вимір» - з такими словами Святіший Отець звернувся до них. На завершення першого дня візиту Папа відправив Службу Божу на Олімпійському стадіоні Берліну. На цю зустріч з Бенедиктом XVI прибуло близько 74 тисячі німців.


П’ятниця. Другий день Апостольського візиту Папи Бенедикта XVI почався приватною Службою Божою у каплиці Нунціатури Берліну. О 9:00 год. Папа зустрівся із представниками мусульманської спільноти Німеччини у приймальній Апостольської Нунціатури. Зустріч пройшла у щирій, дружній атмосфері і, одночасно, була дуже змістовною. На закінчення свого слова Святіший Отець висловив сподівання, що християни та мусульмани дадуть сучасному суспільству важливе свідчення в різних ділянках суспільного життя, зокрема у «захисті сім’ї, що ґрунтується на подружжі, пошані до життя на кожному етапі його природного перебігу та сприяння зростанню суспільної справедливості». Після цього Святіший Отець відправився літаком до міста Ерфурт. В аеропорту його зустріли прем'єр-міністр Тюрінгії Крістіне Ліберкнехт  та єпископ Йоахим Ванке, а також представники місцевої влади та духовенства. Об 11:45 відбулась запланована зустріч з представниками Протестантських Церков в монастирі Отців Августиніянців. Промовляючи до керівництва Євангельської Церкви Німеччини, Єпископ Риму звернув увагу на необхідність того, щоб перед обличчям прогресуючої секуляризації віра була по-новому переосмислена та переживана, а це спричиниться до повернення Бога в поле зору сучасного світу.

 

Ввечері Бенедикт XVI відправився вертольотом до Етцельсбаху, де здійснив паломництво до марійської святині та відслужив вечірню. Під час своєї проповіді Бенедикт XVI нагадав, що «там, де ми позволяємо, щоб Божа любов повністю впливала на наше життя, там відкривається небо». О 19:00 Папа повернувся до Ерфурту, де заночував у місцевій семінарії. Керівництво семінарії хотіло виселити всіх мешканців на цю ніч, але на прохання Папи все і всі залишились на своїх місцях.

 

Субота. Цієї суботи в аеропорт «Бориспіль» з Риму прибув новопризначений Апостольський нунцій Архиєпископ Томас Е. Ґаліксон. Нунція урочисто привітали архієпископ Петро Мальчук – ординарій Київсько – Житомирської дієцезії, єпископи УГКЦ: Ігор Возняк, Богдан Дзюрах, єпарх Мукачівський єпископ Мілян Шашік, преподобний отець Вечеслав Тумір – до сьогоднішнього дня тимчасово повірений у справах Апостольської Нунціатури, с. Ольга Трембач, а також представники міністерства закордонних справ України. Після привітання архієпископ Томас Е. Ґаліксон поїхав до Апостольської Нунціатури в Україні.

 

В суботу зранку, в каплиці семінарії, де Святіший Отець ночував, він зустрівся з семінаристами Фрайбурзької єпархії. Промовляючи до них, Папа наголосив на важливості спільнотного досвіду та слухання інших, що необхідне для того, щоб жити у вірі. Після цього в приміщення семінарії прибули члени Ради Центрального Комітету німецьких католиків, що є найбільшим представництвом мирян-католиків у Німеччині. Суботнього вечора на території Фрайбурґського виставкового центру на молитовне чування з Папою Бенедиктом ХVІ зібралося понад 40 тис. молодих людей. Серед присутніх було чимало молоді, яка була теж і на ВДМ. В програму чування входили молитви, свідчення молодих людей, релігійні пісні. Також відбувся обряд передавання світла від світильника запаленого Святішим Отцем до молоді. Вислухавши промову Бенедикта ХVІ та попрощавшись з ним, молодь залишилась на площі, щоб молитовно приготуватись до Євхаристійного богослуження у неділю вранці.

 

Неділя. Під час проповіді на завершальній Літургії у Фрайбургу, Папа Римський сказав, що віднова Церкви остаточно може прийти тільки через готовність до навернення і через віднову віри. Святіший Отець пояснив, що Бог визначив «межі своєї могутності, визнаючи свободу своїх творінь». Папа закликав німецьких католиків, щоб міцно з’єдналися у Христі, щоб співпрацювали у вірності та єдності з Апостолькою столицею.


У своєму прощальному слові Понтифік подякував за приємні та насичені подіями дні проведені на рідній землі. Також Папа поділився радістю з того, що так багато німців живуть вірою та висловив надію, що невеликі спільноти віруючих, які вже тепер існують, завдяки своєму ентузіазмові, стануть поширювачами світла в плюралістичному суспільстві, спонукаючи й інших шукати того світла, «яке дає життя у повноті».