//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (14 – 21 серпня)

Понеділок. Цього понеділка Папа Бенедикт XVI новим нунцієм Японії призначив Архиєпископа Джозефа Ченнота. Він замінив Архиєпископа Альберто Боттарі де Кастелло, який в червні став нунцієм Угорщини.

 

Також Владика Чіблі Ленґлоїс, єпископ Форт-Лібрете (Гаїті), був призначений єпископом Лес Кайєс (Гаїті).

 

Вівторок. У вівторок Владика Бернард Вільям Шмітт, титулярний єпископ Віллінґ-Чарлестон (США), відійшов до Господа в віці 82 років.

 

Середа. Цього тижня на загальній аудієнції з Папою в Кастель Ґандольфо зібралося близько 2,5 тис. людей. Святіший Отець знову нагадав, що для кожної людини дуже важливо серед шуму та гамору дня знайти хоча б кілька хвилин для тиші та молитви. Його Святість звернув особливу увагу на молитву медитації, яка є контактом «нашого розуму з серцем Бога». За приклад Папа поставив Марію, яка «всі слова зберігала, розважаючи в серці своїм», а також вказав на медитативний характер Вервиці, заохочуючи переосмислювати слова, що особливо торкнулися нашого серця під час недільної Євхаристії. Також Бенедикт XVI звернувся з проханням молитись за Всесвітній День Молоді.

Четвер. В четвер Папа Бенедикт XVI прибув до Іспанії в аеропорт Барахас, де його зустріли Апостольський нунцій в Іспанії Архиєпископ Рензо Фратіні, Королева Софія і Король Хуан Карлос І, а також численні кардинали, духовенство, паломники та жителі Мадриду. Король Хуан Карлос І виголосив вітальну промову, висловлюючи радість приїздом Святішого Отця до його країни. У свою чергу Його Святість подякував Королівській сім’ї за теплий прийом, організаторам за відданість у підготовці свята, а також тим родинам і організаціям, які ласкаво погодилися прийняти паломників. Тоді Папа привітав усіх молодих людей, які зібрались на ВДМ. Він вказав на труднощі, з якими молодим християнам доводиться стикатись в щоденному житті, але підбадьорив їх, вказавши, що вкорінені та збудовані в Христі вони матимуть силу бути відважними та вірними Його послідовниками. Святіший Отець закликав молодь не приховувати своєї християнської ідентичності та жити з іншими, поважаючи їхні вибори і, в той же час, вимагати належної поваги до свого.

Після цього Бенедикт XVI на папамобілі проїхав вулицями Мадриду до Нунціатури. Згодом він приїхав на Площу Незалежності, де зустрівся з мером міста Альбертом Хіменесом. Мер Мадриду вручив Папі ключі від міста. Пізніше Святіший Отець разом з 50 молодими людьми пройшов через ворота Пуерта-де-Алькала. Там він посадив оливкове дерево на згадку про свій приїзд. Звідти Бенедикт XVI відправився на площу Сібелес, де відбулась вітальна церемонія.

 

П’ятниця. У п’ятницю, 19 серпня, члени Папської Ради у справах міжрелігійного діалогу написали звернення з нагоди закінчення Рамадану, в якому підкреслили, що і християнство і мусульманство надають величезного значення духовному виміру особи та закликали передавати молодому поколінню моральні та духовні цінності.

 

Другий день перебування Папи Бенедикта XVI в Мадриді почався приватною Службою Божою в каплиці Апостольської Нунціатури. О 10 ранку Святішого Отця прийняли Король та Королева Іспанії у Паласіо де-ла Сарсуела. Звідти Папа відправився у монастир Ескоріаль, де об 11:30 зустрівся з численними монахинями. Серед них була 103-річна сестра Терезіта, яка вперше за 84 роки вийшла з монастиря для того, щоб зустрітись з Його Святістю. Там же Папа зустрівся з молодими професорами університетів, з якими поділився власним досвідом викладання. Пообідав Святіший Отець в Апостольській Нунціатурі разом з 12-ма молодими людьми. В подарунок від молоді він отримав торт у вигляді піаніно, на якому Папа спробував зіграти. Там же о 17:30 відбулась офіційна зустріч з Президентом уряду. На завершення дня Понтифік разом з молоддю пройшов Хресну дорогу вулицями міста.


Субота. В суботу зранку Папа Бенедикт висповідав чотирьох молодих людей, після чого о 10 год прибув до катедри Санта-Марія-ла-реаль-де-ла-Альмудена, де відправив Літургію за участю 5 тис. семінаристів. Під час Служби Божої Папа повідомив про свій намір проголосити іспанського святого Івана з Авіли Доктором Церкви. Цього дня Святіший Отець пообідав з іспанськими кардиналами і єпископами в приміщенні Архиєпископства Мадриду. Об 17:30 Папа зустрівся з організаторами 26-го Всесвітнього Дня Молоді в Апостольській Нунціатурі. Після цього він відвідав Фонд св. Хосе. Тоді, о 20:30 год, Папа Бенедик прибув до аеропорту Кватро Б’єнтос, де розпочав молитовні чування з молоддю. За попередніми підрахунками, на зустріч з Його Святістю приїхало близько півтора мільйони молодих осіб. Спеку замінили сильний вітер та злива, через що Папа не зміг виголосити промови. Коли буря вщухла почалася Адорація Найсвятіших Тайн. На завершення Бенедикт XVI подякував молоді за можливість спільно молитися.

 

Неділя. В неділю на заключній Службі Божій Папа виголосив проповідь, в якій наголосив на важливості особистих стосунків з Ісусом. Бенедикт XVI сказав, що кожен для себе повинен відверто відповісти на питання Христа : «А ви за кого мене маєте?». Також Святіший Отець вказав на те, що католики повинні любити Церкву, бо вона заснована Христом і є Його Нареченою. «Світ потребує вашої віри, світ потребує Бога», - сказав Папа, заохочуючи молодь бути учнями і місіонерами Ісуса.

 

На завершення Всесвітнього Дня Молоді Папа Бенедикт XVI повідомив про місце проведення наступного ВДМ. Ним буде Ріо-де-Жанейро. Ця зустріч відбудеться у 2013 році.