//

Тиждень молитов за єдність християн

«Усі ми перемінимося перемогою Господа нашого Ісуса Христа» – так звучить тема цьогорічного Тижня молитов за єдність християн, натхнена уривком з 15-ї глави першого Послання святого Павла до Коринтян, повідомляє radiovaticana.org. Згідно з вже понад столітньою традицією, християни різних конфесій щороку, від 18 до 25 січня, звершують особливу молитву за відновлення єдності між послідовниками Христа, беручи участь в екуменічних богослуженнях, конференціях, концертах та інших заходах. Згідно з прийнятим звичаєм, під час богослужень в рамках Тижня молитов за єдність християн відбувається обмін проповідниками, тобто екуменічна зустріч щодня відбувається в храмах різних конфесій, під час яких проповідь виголошують служителі інших деномінацій.

 

Проведення такого молитовного тижня 1908 року започаткував Пол Воттсон, американський пастор англіканського віровизнання, який через рік став католиком. Значного поширення ідея зазнала у 30-х роках минулого століття. Від 1926 року Комісія «Віра і Порядок» Всесвітньої Ради Церков розпочала приготовляти допоміжні тексти для молитви та роздумів, а від 1966 до приготування такого посібника долучилася Папська Рада сприяння єдності християн. Починаючи від 1975 року такі тексти приготовляють християни якоїсь країни, а згадані інституції їх редагують та затверджують. Тему та тексти на Тиждень молитов за єдність християн 2012 року приготували християни Польщі. Над ними працювала екуменічна редакційна група, що діяла під патронатом Польської Екуменічної Ради та Ради Єпископської Конференції Польщі в справах екуменізму, і до якої увійшли представники римо-католицької, православної, польсько-старокатолицької та протестантських Церков.

 

Темою цьогорічних роздумувань обрано перемінюючу силу віри в Христа. Їх основою є уривок з першого Послання святого Павла до Коринтян, в якому Апостол Народів пише про минущість нашого теперішнього життя, разом з усім, що нам видається перемогою чи поразкою, на відміну від того, що отримуємо завдяки перемозі Ісуса, довершеній через смерть і воскресіння.

 

 

Блаженніший Святослав (Шевчук) запрошує до спільної молитви за єдність християн 22 січня о 18:00 год
18 січня Християни Одеси об’єднаються у спільній молитві за єдність та примирення