//

Таємниці замаху на бл. Івана Павла II

Папа був чудом захищеним від смерті. Куля пролетіла крізь тіло і впала між Святим Отцем і мною, –  згадував у четвер у Кракові під час конференції "Таємниці замаху на бл. Івана Павла II" кардинал Станіслав Дзівіш.

 

13 травня 2011 випадає 30-та річниця замаху на Івана Павла II. На площі св. Петра в Папу стріляв турок Мехмет Алі Агджа.

 

"Я пам'ятаю – як сьогодні – шок. Абсолютний шок на площі св. Петра. Люди ще не зрозуміли, що відбувається. Перші, хто зорієнтувалися, були голуби. Усі голуби, які десь сиділи, злетіли вгору, а Святіший Отець після цього пострілу опустився додолу. Він втратив сили" – пригадав кардинал Станіслав Дзівіш, особистий секретар бл. Івана Павла II, який 13 травня 1981 року підтримав в автомобілі Святішого Отця.

 

Кардинал пояснив, що Папу привезли до лікарні Джемеллі, а не до найближчої римської лікарні, оскільки вона була підготована на випадок хвороби Папи. "Святіший Отець не питав, хто це зробив, тільки в молитві пробачав цій людині", – сказав кардинал.

 

За словами Архиєпископа Кракова, закінчення процесу Алі Агджи мало політичну мету. "Слідчі не відшукали правди. Правда є настільки складною, що я не знаю чи ми коли-небудь розглядатимемо документи, щоб усе з’ясувати. Проста оцінка, ймовірно, є найбільш правильною:  напевно Москва була зацікавлена в тому, щоб усунути Папу – сказав кардинал Дзівіш.

 

У розмові з журналістами Архиєпископ Кракова наголосив, що Алі Агджа ніколи не пояснював причин своїх дій і не вибачився перед Іваном Павлом II. "Мене вразило, що коли Святий Отець підійшов до нього, щоб подати йому руку, він прийняв цю руку, але його непокоїло тільки те, як сталося, що Папа живий. Він не сказав слова перепрошую", – зазаначив кардинал Дзівіш.

 

Як наголосив під час конференції доктор Анджей Граєвскі (редактор "Недільного Гостя"), автор книжки "Папа мав померти. Пояснення Алі Агджи", яку представлять 17 травня у Варшаві, слідство, що відбувалося одразу після замаху, зосередилося на його безпосередніх виконавцях, без розгляду того, хто був ініціатором і безпосереднім замовником.

 

"Моїм найбільшим відкриттям під час читання пояснення Алі Агджи була інформація про те, хто, коли і де сказав йому, що він повинен піти на зустріч у Софії. Цю інформацію, без точного визначення, у якій йдеться про вбивство Папи, Агджа отримав у Тегерані навесні 1980 року, і я думаю, що вже тоді було прийнято рішення про ліквідацію Івана Павла II ", – сказав історик.

 

Доктор Граєвскі наголосив, що сам замах був ретельно спланованим, і Алі Агджа досконало вибраний на роль вбивці й зовсім мало бракувало, щоб наміри замовників здійснилися. "Агджа керувався фінансовим мотивом", – сказав він. За словами доктора Граєвскі, історик має зупинитися перед таємницею, чому замах не вдався. "Іван Павло II сказав це однією фразою: + чиясь рука стріляла, інша рука провадила кулю +", – додав він.

 

На думку доктора Граєвські, хоча немає жодних твердих і незаперечних доказів, наприклад, наказу  чи плану дій, що свідчили б про те, що замах замовив Радянський Союз, основним був найвищий партійний апарат Радянського Союзу, який побоювався релігійного відродження і поразки марксистського атеїзму. "Існує документ, що містить керівні принципи секретаріату Політбюро ЦК КПРС, які наказують усім органам влади Радянського Союзу боротися з Папою. Чи означає ця боротьба також дозвіл на замах ми не знаємо." - сказав д-р Граєвскі. Він додав, що немає іншої такої країни, яка б видала такий документ, і мобілізувала сили проти Святішого Отця.

 

"Я не бачу бажання сучасного світу – ані Сходу чи Заходу – щоб з’ясувати все, що було за лаштунками замаху", – сказав Граєвскі. Як він вже зазначив, на площі св. Петра розігралась не тільки драма Івана Павла II, але також вирішувалася доля світу і сучасної системи політичних сил, яка сьогодні була б іншою, якщо б Папа помер.

 

"Папа неохоче говорив про замах. Він сказав мені:"Знаєш, замах є натхненням зла" – згадував друг Папи, імунолог та імуногенетик, професор Габріель Туровскі, який був членом команди, яка лікувала Івана Павла II після замаху, а також Міжнародної комісії, скликаної Державним секретаріатом Святого Престолу для оцінки перебігу лікування.

 

"Іван Павло II хотів покласти край розколу Церкви, він хотів єдності й це, на мій погляд, було основною причиною замаху – сказав Туровський. Він додав, що після замаху незвичайного виміру набули таємниці Фатіми, які, згідно з професром Туровскі, Іван Павло II пізнав одразу після його обрання на Святий Престол. "Важливою подією в його понтифікаті було нове відчитування повідомлення Матері Божої з Фатіми, а також доручення Її опіці світу, якому загрожує ядерна війна", – сказав Туровскі.

 

Він також розповів, що про план замаху на Папу знали французькі служби (д-р Граєвскі підтвердив, що вони контактували з Ватиканом до13 травня 1981 року), а також британські служби (цієї інформації історик не має).

 

Конференцію, що відбулася в залі Вищої Духовної Семінарії у Кракові, організував Інститут міжкультурного діалогу імені Івана Павла II.

 

За матеріалами: wiara.pl