//

Тарас Антошевський: цей вибір є дуже добрим для нашої Церкви і оптимістичним

Вибір владик Синоду для багатьох був великою несподіванкою. Адже члени Синоду вибрали за віком наймолодшого владику Української Греко-Католицької Церкви. Слід зазначити, що владика Святослав є також четвертим по молодості єпископом в Католицькій Церкві взагалі.


Цей вибір є дуже добрим для нашої Церкви і оптимістичним. Оскільки владика Святослав є високоінтелектуальним богословом, який завжди безкомпромісно обстоює ідентичність нашої Церкви.


Він є також прекрасним адміністратором й організатором. Свого часу, ставши владикою для українців в Аргентині, владика Святослав підібрав собі добру, здібну команду молодих священиків, яка успішно йому допомагала в управлінні єпархією. Тому можна очікувати, щось подібного від нього, як від Глави Церкви. Але якихось кардинальних змін не варто очікувати, оскільки в УГКЦ велику роль також відіграє Синод єпископів. А власне Синод єпископів й випрацював стратегію розвитку нашої Церкви, і над цією стратегією та її прийняттям також працював і владика Святослав, як член Синоду.


Владика Святослав відомий своїм рішучим характером. У цьому наважуся його порівняти з нинішнім Папою Бенедиктом ХVI. Владика знає добре «церковну» кухню, має опору серед богословів і молодих священиків, а тому покладаю на нього великі якісні сподівання. І оскільки Синод єпископів його підтримав, то маю оптимізм що в майбутньому УГКЦ лише міцніє. “Якщо йому вдасться поєднати зрілий досвід та молодечий запал, то розвиток нашої Церкви має велику перспективу” — сказав про нього його довголітній колега і заступник, а нині ректор Львівської Духовної Семінарії Святого Духа о. Миколай Фредина. З ним важко не погодитися.

 

Спеціально для "Католицький Оглядач"  п.Тарас Антошевський, історик, директор РІСУ