//

"Так мені, Боже, допоможи" – залишається у присязі президента США

Верховний Суд США не буде розглядати скарги лікаря-атеїста, який відчув себе ображеним зверненням до Бога під час складання присяги президентом Бараком Обамою.

 

Раніше Майкл Ньюдов, якого підтримують атеїстичні організації, безуспішно вимагав судової заборони на використання під час  президентської присяги фрази "Так мені, Боже, допоможи".

 

На його думку, це суперечить конституції і дискримінує суспільні меншини. Коли федеральний суддя відхилив прохання каліфорнійського атеїста, цей вирішив звернутися до найвищої судової інстанції у Сполучених Штатах.

 

Ньюдов не вперше програє судову справу. У 2004 р. Він уже вимагав виключення з присяги на вірність Прапору Сполучені Штатів, яку  складають учні американських шкіл, слів, що містять звернення до Бога. Ця справа тоді також закінчилася відхиленням Найвищим Судом США позову атеїста.

 

У 2006 році окружний суд в Сакраменто, штат Каліфорнія, відхилив скаргу Ньюдова, який звинуватив державу в тому, що, розміщуючи на грошах напис "In God We Trust" (На Бога надіємось), вона підтримує одну релігію і водночас порушує конституційний розподіл держави і Церкви.

 

За матеріалами ekai.pl