//

Святослав Олійник назвав захоплення Десятинної церкви духовною війною

У середу 8 червня в мультимедійному конференц-залі «Західної інформаційної корпорації» (Львів) відбулася прес-конференція народного депутата Святослава Олійника  на тему : "Лібералізм як дієва альтернатива націоналізму в сучасній українській політиці".

 

Приїзд до Львова став для голови партії «Україна Майбутнього» першим політичним візитом. В часі  прес-конференції п.Олійник виклав основні ідейні засади нової політичної сили, поділився політичним прогнозом та баченням розвитку України.

 

«Якщо ми любимо нашу країну, то повинні її розуміти, бо любов не  може бути без розуміння потреби. Коли починаємо її розуміти і досліджувати, то тоді виходить так, що вона дуже непросто влаштована, і історично, і ментально. І не може бути певного розуміння вектору розвитку без того, щоб хоча б принаймні намагатися зрозуміти тим, хто займається духовною і політичною сферою ( я підкреслюю - ці два напрямки, духовна і політична сфера, бо одні і ті самі проблеми в обох цих сферах), без пошуку того вектору, який дає нам спільність  по всій території ».

 

На  питання «Католицького Оглядача» про те, яким чином партія «Україна Майбутнього» бачить духовну спільність по всій території України і чи має  концепцію покращення духовності у країні, п.Святослав відповів: «Ну не можу я не навести слова однієї дуже мудрої людини. Завжди  стараюсь  говорити сам, але ми все-одно живемо авторитетами, і тому я наведу слова кардинала Любомира Гузара, які він сказав в Дніпропетровську під час зустрічі з молоддю в Дніпропетровській консерваторії. Він сказав, що у Бога є три аспекти: правда, доброта і красота. Я думаю, що точніше про це сказати неможливо. Якщо ми хочемо знайти спільне, то шукати його треба в корінні, треба знати, хто ми, треба знати нашу історію, треба бути правдивими, треба іти до іншої людини з добротою, і треба розуміти, що красота є дуже важливим чинником в нашому житті. Я був змушений скористатися не своєю тезою, бо просто краще не скажеш».

 

Ситуацію навколо Десятинної церкви в Києві п.Олійник називає «духовною війною», намагання однієї з конфесій захопити важливу для кожного українця територію він не вважає матеріальною війною, а «спробою черговий раз вкрасти історію». «Захоплення, особливо Московським патріархатом цього місця означає не що інше, як спробу захоплення історії, що, на жаль, уже в нашій історії було не раз».