//

Свято Народів у Римі – зустріч, яка змінює

«Зустріч, яка змінює» – під таким гаслом у Римі 19 травня 2013 року, вже в двадцять друге, пройшло Свято Народів. Свято проходило на площі перед римською базилікою Святого Йоана на Латерані. Організаторами свята, як і кожного року, стали отці-місіонери Скалабриняни у співпраці Пасторального відділу «Мігрантес» та «Карітас» Римської єпархії, Мерії міста Риму, Обласної Ради та етнічних спільнот міста Риму. Україну на Святі Народів представляли парафіяни Української парафії Свв. Сергія і Вакха у співпраці Релігійного Товариства «Свята Софія».

 

Свято розпочалося у неділю зранку відкриттям понад 60-ти стендів різних етнічних спільнот та численних організацій, які працюють з іммігрантами в Римі та римській провінції. Стенди стали доброю нагодою для кожної спільноти представити елементи власної культури і багатої традиції. Щоб показати і розповісти про українську культуру, вишиванки, різьбу по дереву, писанки, керамічні вироби, в українській палатці працювали п. Галина Задільська із дочкою Надією та сином Романом, та п. Вікторія Чесневська.

 

Серцевиною свята була Свята Літургія в базиліці Святого Йоана Латеранського, яку цього року очолив Владика Маттео Дзуппі, єпископ-помічник Римської єпархії, у співслужінні з численними душпастирями і капеланами різних обрядів та іноземних католицьких громад Риму. Від Української Греко-Католицької 3 Церкви співслужили о. Марко-Ярослав Семеген, пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії, о. Іван Кулик, настоятель церкви Свв. Сергія і Вакха в Римі, о. Дмитро Квич, ректор Собору Святої Софії в Римі, о. Маврикій Попадюк, ЧСВВ, о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, о. Адам Матрас, ТІ та о. Етсон Терноскій. Під час Святої Літургії хор української парафії в Римі під диригуванням п. Галини Громик виконав гімн «Свят, свят, свят».

 

Єпископ Маттео у своїй проповіді під час Святої Літургії, звертаючись до присутніх у храмі молільників, наголосив: «Церква – то саме це: свято народів, Церква – це всі народи землі, тому що Ісус послав нас усюди, бо всі народи землі є з нами, аж по край світу, а також дає Він нам свого Духа, Який змушує нас говорити новими мовами, і допомагає нам зрозуміти і співати, як сьогодні, на всіх мовах». Нав’язуючи паралель до теми цьогорічного Свята Народів – «Зустріч, яка змінює» – проповідник зазначив: «Це правда: це зустріч, яка змінює! Ми не боїмося зустрічі, більше того, хто не зустрічає, той втрачає. Не біймося зустрічати; зустріч направду змінює нас всіх, робить нас кращими, відкриває нас для іншого, робить нас здатними любити, любити відкрито і щиро. Зустріч допомагає відрити в іншому той самий образ Божий».

 

Після Літургії на площі, на відкритому повітрі, відбулося смакування типовими національними стравами усього світу. Українська кухня на Святі Народів була зорганізована п. Любомирою Жученко. Смачні українські традиційні страви швидко розходилися між учасниками свята.

 

Відтак розпочався святковий концерт, в якому взялиFesta dei Popoli 2013 5 участь 33-и виконавці та фольклорні колективи різних національностей. Традиційна творчість України була представлена співом Володимира Крамара та Марти Фочук, а також дитячим танцювальним колективом української суботньої школи «Престиж» під керуванням п. Тетяни Чуприни.

 

Свято народів є доброю традицією Риму, яка виявляє гармонійне поєднання різних культур в одному суспільстві, що не стає змішанням чи поглинанням різноманітних звичаїв, але збагачується людським досвідом з далеких і близьких кутків світу.

 

Джерело: www.ukr-parafia-roma.it