//

Свято народів у Римі

Свято народів, що традиційно щорічно відбувається у Римі в місяці травні, також і цього року зібрало представників 52 культур і народів на площі перед базилікою Сан Джованні на Латерані у неділю 8 травня. Його традиційно приготовили Місіонарі Скалабриніяни, Пасторальний Офіс «Мігрантес» та «Карітас» Римської Дієцезії, в співпраці із Мерією міста Риму, Обласною Радою, профспілкою. Цьогорічне свято було особливим, оскільки проводилося двадцятий раз, тому організатори старалися надати йому атмосферу ювілею. Україну на Святі народів, як і кожного року, представляли парафіяни Української парафії Святих Сергія і Вакха.

 

Найвищим виявом єдності у різноманітності стала Божественна Літургія, очолена Архиєпископом Маріано Крочіата генеральним секретарем Єпископської Конференції Італії. Кир Маріано у своїй проповіді підкреслив, «що різноманітність культур, націй, мов є правдивим свідченням єдності церкви.» Та додав, «що відмінності мають бути моментом обміну та взаємозбагачення, але не роз’єднання чи непорозуміння».На спільній літургії молитва до Бога лилась у сплетінні різних мов і мелодій. Таке поєднання стало гармонією прослави єдиного Творця, що є Джерелом буття кожного народу. Традиційний для Свята народів спів Літургії різними мовами і різноманітними наспівами та під супровід музичних інструментів, характерними для тої чи іншої культури, знову і знову став виявом багатющої традиції Церкви і її вселенського виміру. Прославу Бога в українській мові у формі літургійного гімну «Свят, Свят…» під куполами базиліки лунав у виконання зведеного хору Папських Колегій.

 

По завершенні Божественної Літургії відбувся почастунок традиційними стравами, які приготували представники спільнот, що представило кулінарне багатство народів, а згодом свято продовжилось концертом, який виявляв пісенно-танцювальну гордість різноманітних культур. Традиційна творчість України була представлена співом презентували Наталії Паращук і Володимира Крамара. Український Гопак танцювали Яна і Богдан Здольник.

 

На площі перед базилікою Сан Джованні на Латерані уже від досвіта були виставлені палатки. Протягом усього дня бажаючі могли ознайомитися з елементами незнайомих культур завдяки виставці національних атрибутів, ручних виробів чи фотографій, традиційного національного одягу та інших експонатів, що презентували культуру та традиційну особливість того чи іншого народів.

 

Щоб показати і розповісти про українську культуру, вишиванки, різьбу по дереву, писанки, керамічні вироби, в українській палатці працювали студенти Катерина Чесневська, Іван Андрейців, Оксана Думінська, пані Галина Задільська із сином Романом, д-р Ольга Єзерська під патронатом римської парафії свв.мучч. Сергія і Вакха та у співпраці Релігійного Товариства «Свята Софія» .

 

На святі були представлені експонати народного промислу із Музею Патріарха Йосифа Сліпого, Фотовиставка «Україна і українці» Оксани і Михайла Думінських.

 

Коровай спекла Пані Анна Щукіна із Миколаївщини. На закінчення свята, за українською традицією, хліб-сіль розділили між собою всі присутні.

 

Свято народів є доброю традицією Риму, яка виявляє гармонійне поєднання різних культур в одному суспільстві, що не стає змішанням чи поглинанням різноманітних звичаїв, але збагачується людським досвідом з далеких і близьких кутків світу.

 

Джерело: www.chiesaucraina.it