//

Свято хліба в Івано-Франківську розпочалося молитвою «ОТЧЕ НАШ»

В неділю 16 вересня на майдані Шептицького в м. Івано-Франківську було людно і весело. Гарна музика та прекрасний настрій супроводжували всіх присутніх. Тут відбулися декілька заходів. Одним словом – місто святкувало. Місто отримало нагороду ПАРЄ та відзначило «Свято Хліба», яке розпочалося молитвою, хоча наші ЗМІ про цей момент ані не згадали.


В цей день наше місто отримало Почесний знак Ради Європи. Ця відзнака є свідченням  про діяльність і рух міста та його мешканців у напрямку євроінтеграції. Йдеться саме про тісну дружбу та пропагування європейських цінностей на місцевому рівні. Існує 4 нагороди Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ): Європейський Диплом, Почесний Прапор, Почесний знак та Приз Ради Європи. І претендувати на ці нагороди можуть органи місцевого самоврядування, які пропагують європейські ідеали – дружби, єдності та братерства, а також відзначати День Європи, вести проєвропейську діяльність. Наше місто в 2005 році отримало Європейський Диплом, а у 2008 році Почесний Прапор. Цього разу Івано-Франківськ отримало нагороду «Почесний знак Європи». В Україні лише Харків отримало вже всі 4 нагороди. Нагороду міському голові Івано-Франківська вручив Почесний член Парламентської Асамблеї Ради Європи, колишній депутат Парламенту Швейцарської Конфедерації Віктор Руфі.


Після вручення нагороди розпочалося гарне «Свято хліба», яке вже третій рік поспіль веселить жителів нашого міста. У святі хліба беруть участь пекарі та кондитери міста. Це свято відзначалося в останню неділю серпня і святкувалося в парку ім. Т. Шевченка, а цього року поєдналося з іншими заходами міста і відбулося на майдані Шептицького. Як про це сказав голова Гільдії приватних пекарів і кондитерів міста Івано-Франківська Ростислав Кукурудз: «Цього року змінився і формат, і місце проведення, і час „Свята хліба”. Адже, коли ми започатковували фестиваль, то декларували його датою останню неділю серпня. Але цей рік особливий тим, що наше місто одержало Почесний знак Ради Європи. Тому ми вирішили в рамках вручення цієї нагороди провести і «Свято хліба» для того, щоб об’єднати ці заходи. Щоб наше свято отримало новий розвиток, поштовх та ідею».


Свято розпочалося молитвою. Благословити свято організатори запросили о. Йосафата Бойка, ВС, Згромадження Воплоченого Слова. У вступному слові отець сказав, що хліб для кожного з нас є дуже важливим елементом у житті і що без хліба людина не може жити, а також пригадав звичай у нашому народі, коли хліб падав, то його піднімали і цілували. Відтак запросив до спільної молитви в наміренні за всі родини нашого міста, щоб у їх домівках завжди панував мир і спокій і щоб ніколи не забракло хліба «насущного». Тут на площі замовк весь шум і гамір і всі молилися вголос молитву «Отче наш». Христос сказав «де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них» (Мт 18,20). А на площі молилося багато людей і це є доказом того, що наше місто є християнським і наші мешканці ще і ще раз засвідчили, що хочуть жити з Богом. Після молитви священик благословив коровай на вишитому рушнику, який тримав на руках  пан Ростислав Кукурудз, організатор свята, а відтак, вже освячений, передав його меру міста пану Віктору Анушкевичусу, який в свою чергу сказав: «І дай Боже їм міцного здоров’я, дай Боже нашій землі доброго українського врожаю і дай Боже, щоб усі українські родини були здорові, щасливі і з хлібом на столі.


На святі  свою продукцію вже традиційно представляли виробники хлібобулочних і кондитерських виробів Івано-Франківської області. Кожен виробник старається готувати щось особливо, щоби представити свої вміння і таланти у виготовленні такого цінного продукту, як хліб і печиво. Кожен прагне запропонувати присутнім на святі свої вміння і таланти щодо зовнішнього оформлення продукції і звичайно щодо смаку та вишуканості.


Прес-центр Згромадження Воплоченого Слова