//

Святкування ювілею Патріарха Йосифа Сліпого у Вінниці

 

«Як же маємо дякувати сьогодні Богові, що Українська Греко-Католицька Церква, вихована великим Митрополитом Андреєм (Шептицьким), уміла в той буремний час «великого бажати» – і з цього вміння виріс у нашому народі муж великий і сильний, з яким ця Церква гідно пройшла через мучеництво й випробування і дала світові свідчення, євангельським змістом якого ми живемо й донині!»

(Патріарх Святослав (Шевчук), з ПАСТИРСЬКОГО ПОСЛАННЯ до вірних
з нагоди 120-літнього ювілею Патріарха Йосифа (Сліпого), 9 лютого 2012 року Божого)

 

З 2 по 9 вересня у парафії Покрова Пресвятої Богородиці, УГКЦ м. Вінниці, якою опікуються отці Згромадження Воплоченого Слова, триває «тиждень пам’яті Йосифа Сліпого», з нагоди відзначення 120-ї річниці від його дня Народження. Протягом цього часу у парафіяльному храмі в часі Божественної Літургії священики разом з вірними роздумують над «Заповітом» Патріарха, а після Служби Божої, спільною молитвою випрошують у Бога прослави Слуги Божого Йосифа Сліпого. У четвер, 6 вересня, відбудуться нічні чування з роздумуванням над Його Посланням «Великого бажайте!». А, протягом цього тижня, у храмі, знаходиться фотоекспозиція, присвячена Патріархові з однойменною назвою:  «Великого бажайте!», де всі мають можливість познайомитися з особою Патріарха через цікаві фотоматеріали та уривки Його «Заповіту». Фотоекспозицію підготував Постуляційний центр беатифікації і канонізації  святих УГКЦ спільно з Центром Військового Капеланства УГКЦ. У виставці використано матеріали з Архіву Інституту Історії Церкви.

 

Згідно розпорядження Вінницької Обласної Державної Адміністрації «Про відзначення 120-річчя з дня народження Патріарха Йосипа Сліпого (Йосипа Коберницького-Дичковського)», будуть проводитися такі заходи:

-          6 вересня відбудеться прес-конференція з духовенством УГКЦ області щодо відзначення 120 річниці з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого;

-          12 вересня (14.00) – вечір пам’яті «Князь Церкви, мученик, державник», в рамках якого організувати виставку-портрет: «Патріарх Йосип Сліпий – церковний, культурний громадський діяч», що проводитиметься в Обласній Універсальній Науковій Бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва, де особливим учасником буде Блаженніший Архиєпископ і Кардинал Любомир (Гузар);

-          17 вересня (14.00) – вечір пам’яті, що проводитиметься в рамках заняття музейного клубу «Кліо» обласного краєзнавчого музею до ювілейної дати культурно-освітнього заходу на тему: «Особиста доля Патріарха Йосипа Сліпого – це історія Церкви та держави»;

-          18 вересня (14.00) – «круглий стіл» за участю духовенства УГКЦ, науковців та бібліографів: Обласна Універсальна Наукова Бібліотека ім. К. А. Тімірязєва. Серед провідних  учасників «круглого столу» – професор Київського Національного Університету ім. Тараса Шевченка, відомий історик Володимир Сергійчук, який представить свою книгу «Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки» (2 томи).

-          19 вересня (18.00) – Проведення святкової урочистої Академії за участю семінаристів Тернопільської Семінарії УГКЦ, духовенства та мирян, громадськості міста та області: Концертний зал «Плеяда» Вінницької обласної філармонії.

 

Також у вересні відбуватиметься демонстрація, по місцевому телебаченню, кінофільмів присвячених 120-й річниці ювілею  Патріарха Йосифа Сліпого.