//

Святкування Дня незалежності у Львівській архиєпархії

У Львівській Архиєпархії відбулися святкові заходи з нагоди Дня незалежності України. У Архикатедральному соборі св. Юра, 24 серпня вранці, розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Високопреосвященніший владика Ігор, Архиєпископ Львівський.


Промовляючи до вірних в часі проповіді, Архиєрей зазначив, що незважаючи на численні труднощі в українському суспільстві наступило багато позитивних змін:


«Ми вдячні Богу за те, що постають церкви, до яких приходить вірний люд. Тільки у нашому Львові вірні нашої Церкви моляться у 40-ка церквах й каплицях. Осідок нашої Церкви повернено у Київ. Там будується величавий собор та резиденція для Глави нашої Церкви. […] За роки радянської колонізації храми тільки зачиняли та руйнували. А у них виховуються люди, Божі діти».


Архиєпископ Львівський пригадав також про різноманітні негативні явища, присутні у житті українського суспільства і попередив про відповідальність перед Богом за усе вчинене в житті.

 

«Проголошена колоніальна Незалежність, але в Україні процвітає залежність корупційна, безробіття, виїзд людей поза межі країни, залежність алкогольна, наркотична, абортивна, збайдужіла. […] Більшість наших судів підступні та корумповані, несправедливі, що виконують замовлення владних осіб, тих людей, що заплатять більше. Багато різної кривди приносять людям приватні роботодавці та державні мужі відносно заробітної платні, а в підсумку, усі ці занедбання та покривдження народу, кличуть про помсту до неба», - зазначив Владика Ігор.


На завершення Архиєрей привітав вірних з Днем незалежності і закликав кожного зокрема докладати всіх зусиль, щоб Україна була справді незалежною:


«Від кожного мешканця України залежить її доля. Тому ми повинні запитати себе: що доброго ми вчинили за 20 років незалежності? Чи ми особисто до незалежності нашого краю щось додали чи відняли? Внесли позитивну зміну чи негативну? Двадцять років - одне покоління! Дай Боже, щоб з нього виросли гідні сини та дочки України!»


Цього ж дня Преосвященніший владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії, взяв участь в екуменічній молитві за Україну, що відбулася біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Представники релігійних конфесій Львівщини, за численної участі львів’ян і гостей міста, відслужили Акафіст до Пресвятої Богородиці. Спільне богослуження супроводжувалося співом хорової капели «Дударик».


Після завершення Акафісту представники Церков звернулися до присутніх з вітальним словом з нагоди Дня незалежності. Преосвященніший владика Венедикт у своєму привітанні закликав дякувати Богові «за чудо, яке сталося 20 років тому» і жити вірою в незалежність.


«Дякуймо Богові і живімо вірою, незважаючи на політичну чи економічну ситуацію. Наші попередники, сидячи у криївках, в труднощах, жили цією вірою. І ми дивімося, щоб цю нашу віру в незалежність, у нас всередині, ніхто не забрав. Якщо будемо мати віру в собі, мати в собі переконання незалежності, такою стане наша Україна», - зазначив Архиєрей.

Джерело: Прес-служба Львівської архиєпархії